[]

İnşaat izni

Aramızda inşaat mühendisi, mimar veya inşaat firması sahibi varsa üç sorum olacak.

1) Kendi arazimize ev yapacağız diyelim. Belediyenin izin koşulları arasında materyal kriteri var mı? Yani illa beton mu olacak ev? Tahta, demir, çelik, cam, kerpiç, taş gibi materyallerle ev yapılmasına izin verilir mi?

2) Evin şekli konusunda bir sınır var mı? Mesela daire, üçgen, beşgen gibi şekillerde ev yapılabilir mi?

3) Evi inşaat, elektrik ve makine mühendisleri onayladıktan sonra kişi kendi kendine yapabilir mi? Yani inşaat firması yerine sıradan birisi, mühendis olmayan birisi.

 
1) Materyal sarti yok.insaat muhendisinin yaptigi Statik proje zaten materyal belirterek yapilir, proje sartnameye uygunsa belediye onay verir.

2) Hic bi sinir yok.

3) Yapi Denetim sirketinin denetiminde oldugu surece kim yaparsa yapsin. Yapi Denetim her adimda projeye uygun gittigine dair onay verir.
  • godless frog  (14.02.20 23:53:30) 
1. Arsanızın olduğu yerdeki imar plan notlarına bakacaksınız, o fikir verir ve gerekirse belediyeye danışacaksınız. Kerpiç/yığma (taş) falan yapamazsınız zaten de, diğerleri için büyük ihtimalle kısıtlama yoktur. Taş isterseniz betonarme üzerine taş kaplama (Bodrum'da yeni yapılan villalarda olduğu gibi) En ekonomik zaten betonarme olur bu devirde...
2. Şekli kısıtlı olmaz fakat, arsanız küçükse, çekmelerinden dolayı istediğiniz şekilde bir oturuma sahip bina yapamayabilirsiniz.

1 ve 2 için, projenizi o bölgede çalışan bir büroya yaptırırsınız zaten, o bölgede ne mümkün ne mümkün değil söylerler.

3. Yapılabilmesi için fenni mesul (yapı denetim) ve şantiye sorumluları olması gerekiyor. Yapı denetim atanıyor, şantiye sorumlusunu siz buluyorsunuz; fakat sonra laz müteahhit gibi başında durup sadece Samsunlu kalfa + siz yaptırabilirsiniz. Sorumlu mühendislere imza attırırsınız. (Paralarını vererek elbette)
  • malheiros  (14.02.20 23:57:19) 
1. Beton ve çelik konstrüksiyon için sıkıntı yok, ama ahşap ve taş/yığma yapı için yapabielceğiniz kat yüksekliği ve orta açıklıklar fazla olamaz. İmar durumuna ve yapılanma şartlarına bakmak lazım bölgenin.

2. Statik hesaba uygun olan her şekli yapabilirsin, ama yapının bir kenarı 6 metreden az olamaz, 40 metreden fazla olamaz gibi şartlar var son 2 yılda değişmediyse.

3. Piyasa zaten bu şekilde ilerliyor, ne su ne elektrik tesisatı yapılırken hiç bir mühendis görmüyor bile küçük inşaatlarda. Çekirdekten yetişmiş ustalar yapıyor tesisat işlerini, elinizden geliyorsa siz de yapabilirsiniz.

Fakat demiri bağlanınca yapı denetim mühendisleri gelip kontrol ediyor, sorumlulukları var çünkü. Ama imalatı yaparken yapanın bir mühendis ya da ehliyetli usta olmasına gerek yok. Biliyorsanız kendiniz yapabilirsiniz.

Beton zaten hazır geliyor, atılırken de gelip numune alıyorlar.
  • John Bloor  (15.02.20 12:53:12) 
evet belirli kriterler var.
cinsine göre genişlik ve yükseklikler değişir. fen işleri bakar buna belediyede. sağlam yaptıktan sonra istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. gidip de asbestli çatı ya da mekanik malzemesi kullanamazsınız tabii eskisi gibi.

evi de istediğiniz gibi yapabilirsiniz ancak bunun da bazı şartları var. burada özellikle sizi yangın yönetmeliği zorlar. ama o sınırlar çok uzak sınırlar. öyle yapıyı sizin yapma ihtimaliniz milyonda 1.

proje onaylandıktan sonra zaten imalatı sahada yapan mühendis değil ki. sahadaki usta kalfa yapar imalatı. mühendis yapmaz yapamaz.

senin benim yaptığım kaynak olur da güzel olmaz berbat olur çapaklı leş bir şey olur. yani imalatı yapan zaten mühendis değil. mühendis ne anlar kaynak yapmaktan tava asmaktan. demir bağlamaktan kalıp çakmaktan.
ben hepsini yapıyorum ama bu bir ustanınkine göre aşırı yavaş bizi yanyana izlesen bana sabaha kadar gülersin. ki benim gibi her işi yapabilen de az.

mesela benim yaptığım kaynağı ben kendim olsam teslim almam. ahahah. benimkiler ufak tefek puntolamalar. biz nasıl yapılacağını nasıl olacağını biliriz nasıl yapıldığını değil.

ben adım gibi biliyorum buradaki makine mühendisleri ya da kaynak mühendisleri 100 tane yangın borusu yapsın elektrod ile 99'una suyu basınca ortalık batacak. buna ben dahilim.

çıkıp da mühendis elinde şase makas eser önlük ya da elinde tava iş yapmaz. çok nadir durumlarda oluyor bunlar. ya da gençken o ateşle piyasadaki bazı şartlardan yapıyorsun.
  • turbo sadık  (15.02.20 13:21:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.