[]

akademikler yardim!

simdi durumumu yazayim bana bir yol gosterin. iyi bir universitenin iktisat bolumunu 3.1 ortalama ile bitirdim. akabinde ingiltere'de bir unide yuksek lisans yaptim, tezli. ortalamam iyi degildi burda normal bitirdim. 3-4 yil calistim simdi okula geri donmek doktora yapmak ve unide kalmak istiyorum. nasil bir yol izlemem lazim neler yapmali neler etmeli, anlatabilecek olan var mi? internette guzelce analtan bir yazi varsa bildiginiz onu da atabilirsiniz..

baslica merak ettiklerim, doktora boyunca maas alacak miyim, alabilir miyim? sansim nedir?
uni'den hic bir hocamla her hangi bir iliskim kalmadi, bu onemli midir? evet ise neden?
doktora bitti diyelim yar.doc. olarak ataniyor muyum bir yere sonra? atanamassam ne oluyor, kayiyor mu hayatim?

mulakat vs asamasinda torpilim cartim curtum yok yine de kabul alir miyim doktoraya yoksa o isler de yas mi biraz?

yds, kpss vs. girmedim hic bir seye, girmem gerekir mi avantaj saglar mi?

zor soru ama cevaplayan olursa cok sevinirim, tesekkurler simdiden

 
haci abi doktorayı yurtdışında yap, o zaman sana kimse karışamazlılığının yüzdesi yükselir.


  • dedim dedim de kime dedim  (07.02.20 23:40:16) 
@dedim oyle bir sansim yok ne yazik ki :~(


  • Sebastian  (07.02.20 23:43:02) 
yurtdışında master olduğundan doktora ya girersin ama kadro vs zor bence.
doktorayı bitirsen benim bildiğim kadarı ile anadolu'da random bir yere gidersin ama gittiğin yer liseden hallice bir yüksek okulda olabilir.

  • dedim dedim de kime dedim  (07.02.20 23:53:06) 
1- Doktora boyunca maaş alacak mıyım?
Doktora farklı, araştırma / öğretim görevliliği farklı. Maaş almak için araştırma / öğretim görevlisi veya para ödenen bir projede çalışan burslu öğrenci olman gerekir, belki bunlara bir kaç seçenek daha eklenebilir ama sonuç olarak doktora yaparken maaş almak diye bir durum yoktur. Maaş almak için diğer sayılan durumların kovalanması gerekir. (Bunların bir kısmı için de yanlış hatırlamıyorsam yaş sınırı bulunmaktadır.)

2- uni'den hic bir hocamla her hangi bir iliskim kalmadi, bu onemli midir? evet ise neden?
Yani hem evet hem hayır. Bu durum biraz da başvuracağın yerin durumuna göre değişiyor. Bazı üniversitelerde çok önemli, bazı üniversiteler de ise biraz... Maaş yani yukarıdaki seçeneklerden birisini istersen hocanın önemi daha da artıyor tabiki.

3- doktora bitti diyelim yar.doc. olarak ataniyor muyum bir yere sonra? atanamassam ne oluyor, kayiyor mu hayatim?
Doğrudan atanmak diye bir durum yok, kadro arayacaksınız artık nerede çıkarsa veya umarım çıkarsa. İzmir - İstanbul - Ankara dışında olan ve ingilizce eğitim veren vakıf üniversitesi bulabilirseniz belki şansınız artabilir ama devlette kadro bulmak oldukça zor. Yukarıda da dedikleri gibi, kadro daha kolay olsun diyorsanız, doktoranızı yurtdışında yapmayı deneyin.

4- mulakat vs asamasinda torpilim cartim curtum yok yine de kabul alir miyim doktoraya yoksa o isler de yas mi biraz?
Doktoraya kabul ile maaşlı iş farklı şeyler, bundan bahsetmiştik. Durumlar okuluna göre değişir ama doktoraya kabul almak için daha az zorluk çekersiniz. Maaşlı bir durum için ise, burası Türkiye, pek çok üniversitede bahsedilen pozisyonların çoğu ne yazık ki kişiye göre açılıyor, bu nedenle tanıdık önemli olabiliyor.

5-yds, kpss vs. girmedim hic bir seye, girmem gerekir mi avantaj saglar mi?
KPSS'nin bir durumu yok, ama doktorayı ingilizce yapacaksan büyük ihtimalle YDS veya benzeri gerekecektir. Bununla birlikte iyi bir dil puanın olursa, yabancı dilde eğitim veren üniversitelerde, maaşlı pozisyonlar için bir şansın olabilir.

Bildiğim kadarı ile durumlar bu, daha güncel bilgiye sahip birileri var ise, onlar da ekleme-çıkarma yapacaklardır.
  • cursor  (08.02.20 00:35:26) 
1- a)Bir üniversiteden doktora için kabul almanız size sadece doktora öğrenciliği hakkı tanır. Maaş almazsınız. Şans ile alakası yok.

b) Eğer doktorada size danışmanlık yapacak hocanın bir projesi varsa ve sizi projeye bursiyer olarak alırsa burs alma imkanınız olabilir.

c) Doktora yaparken aynı zamanda maaş almanız için araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olmanız gerekmektedir.

c-1) Araştırma görevlisi olmak için üniversitenin kadro açması ve sizin başvuran kişiler arasında 1. gelerek atanmaya hak kazanmanız lazım .
c-2)Öğretim görevlisi olmak için bkz. c-1)

2-Doktora yapmak istediğin üniversitede tanıdığının olmaması bence pek sorun değil. Başvuru öncesi gider önce anabilim dalı başkanı ile konuşur derdini anlatırsın. Geçmişinden bahsedip doktora yapmak istediğini belirtirsin. Tanışmış olursunuz.

3-Doktora bitince bir sonraki seviyeye otomatik olarak geçilmiyor. Şimdi bu konuya biraz değineyim.

Diyelim ki araştırma görevlisi oldunuz. Bu arada araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak şartı aranır. Yani lisansüstü eğitime başladınız ve daha sonra araştırma görevlisi olmaya hak kazandınız ve göreve başladınız. Sizin atamanızı 50d maddesi gereğince yaparlar. Bu ne demek? Araştırma görevliliği süreniz doktora sürenizle ilişkili demek. Doktora biterse araştırma görevliliği de biter(Maaş alamazsınız artık). Doktora süresi en fazla 6 yıldır. Siz 6 yıl dolmasına rağmen doktorayı bitiremediniz diyelim. Bu adam doktorayı bitiremedi biz buna maaş vermeye devam edelim bitirince keseriz DEMEZLER. 6 yıl dolduğu anda görev süreniz dolmuş olur ve maaşınız kesilir.

Diğer bir senaryo olarak öğretim görevlisi olduğunuzu düşünelim. Öğretim görevlisinin araştırma görevlisinden farkı ders verme yetkisine sahip olmasıdır(Zaten bu amaçla istihdam edilirler). Öğretim görevlilerinin yüksek lisans veya doktora yapmak gibi mecburiyetleri yoktur. Sadece ders verirler veya laboratuvarda görev alırlar. Siz eğer öğretim görevlisi olmaya hak kazanırsanız aynı zamanda doktora da yapabilirsiniz. Fakat ders yükünüz ne olur onu şu aşamada bilemediğimizden doktoraya ne kadar enerjiniz kalabilir onu da bilemeyiz. Öğretim görevlisi olarak doktora yapıyor olmanız amirinizi ilgilendirmez. Yani size bu adam doktora yapıyor ona fazla ders vermeyelim gibi bir düşüce içine girmez(Ortamına göre değişebilir bu). Neyse siz öğr. gör olarak doktora yaptınız ve doktoradan mezun oldunuz. Sadece isminizin başına Dr. sıfatı gelir o kadar. yine eski adı ile yar doç yeni adı ile dr. öğretim üyesi olmazsınız. dr. öğr. üyesi olmak için tekrardan açılan ilanları takip etmeniz ve ilana başvuran kişiler arasından birinci gelerek atanmaya hak kazanmanız gerekir.

4-Ben torpilsiz geldim şimdiki konumuma. Torpil yok demiyorum, var ama yerine göre(insanına göre) değişiyor bu durum.

5-Yabancı dil sınavları ve ales akademik kadrolar için gereklidir. Girmeniz gerekir. Fakat kpss devlet memurluğu için gereklidir, akademik ilanlarda geçerli değildir.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (08.02.20 00:46:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.