[]

türkiye'de yeni bir operator sirketi kurulamaz mi?

ve bir de kargo sirketi..

turkiye'de en cok memnuniyetsizligin oldugu iki alan bu sanirim.

bunlarin mevcut sirketlerden farki, memnunuyeti ve hizmet kalitesini artirmak. yani insani isin merkezine koymak parayi ve kazanci degil. eger insani merkeze koyarsaniz, insanlar sizi ac birakmaz.

oldukca yetenekli ve bu bahsettgim mentalitee sahip girisimcilerimiz vardir. bundan eminim. ancaba bu konularda neden aksiyon almiyorlar? onlari engelleyen bir seyler mi var?

ben de gelecekte bu tur memnuniyetsizligin oldugu alanlara girme istegindeyim. cunku gercekten bir isin duzgun yapilmadigini gordugumde uzuluyorum ve daha iyisi yapilabilir gibi bir his var icimde.

 
basından bildiğim kadarıyla, yanlış olabilir ama:

frekanslar sınırlı ve ihaleyle veriliyor. hükümetler yeni bir frekans "ihdas etmedikleri" sürece piyasaya yeni bir operatör giremez. bir de çok uçuk yatırım masrafları var diye biliyorum (milyar dolarlar seviyesinde).
  • i ve been mistreated  (01.02.20 00:27:40 ~ 00:27:59) 
GSM operatörleri eskisi kadar para kazanamıyorlar. Turkcell 2. el telefon satmaya başladı. Yeni GMS operatörü kurmak yukarıda da bahsedildiği çok maliyetli. Tüm ülkeyi baz istasyonları ile donatman lazım. 783.562 km²'lik bir alandan bahsediyoruz.

Kargo sektöründeki sorun bence şu:

Dağıtım personeli olmak zor bir iş. Şartlar ağır ve asgari ücret alıyorsun. Kimse dağıtım elemanı olmak istemiyor. Hemen herkes mecbur kalıp da bu işe giriyor ve daha iyisini bulunca da hemen ayrılıyor. Kimse bu alanda bir "kariyer" yapmak istemiyor. Öyle bir kariyer de yok zaten. Sürekli birileri işten ayrılıyor, yerine birileri geliyor vs. Bu sirkülasyon fazla olunca kargo firmaları da personel eğitimine yatırım yapmıyor. Müşteri memnuniyet primi vs vermiyor.
  • amortisman  (01.02.20 01:39:13) 
sanal operatör kurmak serbest. örnek fenercell, bimcell vs..

kendi sanal operatörün çok süper müşteri hizmetleri kurabilir yani.

kargo konusu da öyle aslında çok firma var ama ulusal olanlar belli.

amazon mesela kurdu yeni bir tane uk'deki falan sistemi getirdiler. uzun vadede kurtuluş olabilir. ama bizdeki kargo sistemi ile us ya da uk deki sistem çok farklı. burada kapına kargoyu bırakıp gidiyorlar seni aramıyorlar iki saat. tr de kargocu genelde kapıya bırakıp gitmiyor. o yüzden de şube diye bir olay var. tabi şube diye bir olay varsa eve neden teslim var. neden click and collect noktası olayı tr de tutmadı gibi tonla da soru var beraberinde. amazonun akıllı dolapları var mesela yerine göre 24 saat bile teslimat yapabiliyor. dükkan sahibine de para kazandırıyor. sanırım amazon da kazanıyor maliyetten..

sanırım her ülkenin olayı kendine özel.
  • ozdek  (01.02.20 02:03:34) 
Yeterli parayı verip (çok) ve devlet izin verirse lisans alarak ve yeterli (çok) para harcayıp baz istasyonu ve diğer teknolojik kurulumu yaparsan olabilir.

Ama sanırım ihtiyaç olmadığı için devlet yeni lisans vermiyor, verse de hiç bir firmanın bu saatten sonra bu işe gireceğini sanmam. Para kazanamazlar çünkü.

Gençler bilmez, zamanında 3 değil 4 operatör vardı. Yeterli kar edemedikleri için Aycell ve Aria operatörleri birleşti ve ortaya Avea çıktı.

Kargo meselesi ise iki ucu pis bir değnek, yeni bir firma kurulsa ve kaliteli hizmet vermek istese mecburen fiyatları yüksek olacak.

Bu rekabet şartlarında daha iyi fiyat vermek mümkün değil, işçileri bedava çalıştırsalar belki!

Kalite nasıl artar? En basitinden bir araba ve iki dağıtım personelinin yükünün yarıya düşürülmesi lazım.

Atıyorum günde 100 adrese dağıtım yapan bir araç ve iki personelden veya 1000 dağıtım yapan şubeden kaliteli hizmet alamıyorsak işi bölüştürmemiz lazım.

Bir şube daha açıp yükü 500 dağıtıma, yeni açılan şubeye 10 araç ve 20 personel alıp araç başı dağıtımı 50 adete düşürürseniz kalite arşa çıkar mesela.

Tabi yarı yarıya olmak zorunda değil, hesapları yapılır yük %25 azaltılsa bile kalite artabilir.

Ama dönüp dolaşıp aynı yere geliriz, maliyet artar. İnternet alışverişi ile ticaret yapan satıcılar pahalı firmayı seçmez, ya da alıcı ödemeli alışverişte vatandaş da genelde pahalı firmayı seçmez.

Türkiyenin bir ucundan 7-8 liraya ürün taşıyor kargo firmaları, akıl işi değil.
  • John Bloor  (01.02.20 09:13:02) 
Operatör kurmak taksi plakası almak gibi. Arttırılması devlete bağlı.

Kargo olayı ise tamamen fiyat/performans mevzusu. Özel sektördeki karlılığa bağlı.

yani 2.si daha kolay çözülür. 1.si zaten çok karlı bir iş olmasına rağmen devlet yönetiminde.
  • mete kudur  (01.02.20 09:32:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.