[]

Avukatlik staji-anksiyete

Okulu bu ara donemde bitirdim. Yakin zamanda stajimi baslatacagim fakat bilmedigim konularla ilgili bir sey yapmam gerektigi zaman cok geriliyorum. Ailemde veya arkadaslarimda sorabilecegim biri de yok. Benim birkac sorum var fakat akliniza gelen ekstra seyleri de aciklayici bir bicimde soyleyebilirseniz cok memnun olurum. Cunku tek kelimelik cevaplar beni pek rahatlatmayacak yine de kimseyi yormak istemem.
1-6 ay adliye 6 ay buro stajinda buroyu staja baslamadan once mi bulmaliyim yoksa adliyedeki 6 ay gectikten sonra mi bulmaliyim?
2-adliyeye gidilmiyor sanirim genelde sadece mahkeme degisikliginde imza atiliyor, adliyeye gitsem yararli olur mu yoksa o sirada buroya gitsem daha mi iyi ya da o sirada kendimi idare etmek icin calisadabilirim. Calismanin yasak oldugunu biliyorum fakat sigortasiz birkac ay en azindan.
3-istanbulda yasiyorum. Istedigim adliyede stajimi baslatabilir miyim? Herhangi birini secmemin bana ekstra bi yarari olur mu?
4-buro staji icin bulacagim buroyu secerken dikkat etmem gereken seyler var mi? Nasil bir basvuru yapmam gerekiyor? Onlarin acik ilanlarina mi basvuru yapmaliyim yoksa her buroya cv mi atmaliyim?
5-belgeleri toplarken dikkat etmem gereken bir sey var mi?
6-tanidik araciligiyla mi ofis bulmaliyim yoksa kendim arayarak mi? Tanidik araciligi daha kolay fakat bana ihtiyaci olmayan veya beni yeterli bulmayan insanlarin sirf rica yuzunden beni almalarini istemiyorum. Fakat diger turlu de cok mu zorlanirim? Ayrica ofisten ucret talep etmeli miyim? Edersem ne kadar?

 
ben lise ve öss hazırlık döneminde hukuk bürosunda çalışmıştım, oradan gelen tecrübeleri paylaşayım.

1- Staj yapacağın yeri ne kadar erken bulursan o kadar avantajlı olur. Çünkü bu dönem staj çok kıymetli senin mesleğe kazanımın için.
2-Ben çalışırken adliyeye stajına gitmiyordu abiler ablalar, onun yerine ofis stajını 1 yıl yapıyorlardı; zaten adliyede de bolca vakit geçirdikleri için win-win bir durum oluyordu
3-4. bu 2 soru aynı gibi görünüyor: Bunun 2 farklı yaklaşımı var. 1.si çevre edinmek için kurumsal ofislerde staj ayarlamaya çalışabilirsin; bu özel işler görmeni sağlar diğeri ise seni normal avukat gibi çalışıracak görece küçük ama işleri yoğun olan bir ofiste staj ayarlamaya çalışabilirsin bu da senin farklı problemlerle rastlaşmanı sağlar.
5- bunun cevabını bilmiyorum.

4.soruda hikaye aynı iş bulur gibi, yani ya torpille ya da adamların işine yarayabileceğini göstermen lazım. Stajda yasak olmasına rağmen ücret veren avukaltarda var. paranı da kazanbilirsin(gerçi hala yasak mı bilmiyorum da) Bence staj yapacağın adam senin mentor'un olacak. Hukuk camiası benim çalıştığım(inşaat) alana göre daha dar, daha herkes birbirini yakından tanıyor ve çok daha fazla siyasi/sosyal. Giyimin kuşamın önem arz ediyor, kimi tanıdığın kiminle oturduğun, kimlerle gezdiğin. Bu sosyal network'de ya sende olacak ya da içine gireceksin.

''Avukatlık aristokrat mesleğidir, avukat adam sakaryada döner yiyemez'' bi' baro başkanının sözüdür mesela.

başvurunu da bunları dikkate alarak yapacaksın, yani tamamen karşılıklı beklentileri tatmin etmeniz lazım, her büro stajyer almıyor. bazısı çocuğa faydası olsun imza atıp geçmek için alıyor, bazısı gerçekten çalıştırmak için alıyor, bazısı da ayak işlerini yaptırıyor fotokopi çektirip adliyedeki harç işlerine koşturuyordu.

Misal bi' kadın var ankarada baya ünlü bi' icraa avukatıdır, onun yanındaki stajyerler çılgın atıyorlardı. non-stop çalışıyorlardı süreki şehirdışı hacizlere katılıp, karşılaşabilecekleri en iğrenç müflislerle karşılaşıp problem çözüyorlardı kendilerince. oradan çıkan avukat abiler abiler iş görüşmesinde zaten hem o ismi kullanıyorlardı hem de refleksleriyle kendilerini belli ediyorlardı.
Bi başka 2 ortak vardı mesela yine isimleri çok duyulmuş, onların yanında staj yapan birisi gelmişti bizim ofise iş görüşmesine, ablamızın aklında hep şöförlü arabalar, kokteyller, bürokratlara, komutanlara, siyasilere gönderilen hediye sepetleri kalmış. Mesela bunun da avantajlı olduğu pozisyonlar olacak. Usul adab biliyor ama başka bir şekilde.

Değişik birşey sizin meslek, Allah yardımcınız olsun.
  • mete kudur  (27.01.20 17:06:31) 
Stajyer avukatim 6 ay adliye 6 ay buro stajın zorunlu. 1 yil buroda calissan da adliyeye dosya degisimibe gidiyoruz. Ve tabii ki para aliyoruz.

Buroyu secim konusu biraz ilgi alanina bagli. Kucuk buroda calisip az para alip cok ise kosan arkadaslarim da var buyuk sirkette yapip daha cok para kazanip sadece belli alanda yogunlasan da. Adliye yuzu gormeyip sadece dosya duzenleyen de var sekreter gibi ya da surekli icrada gezip daha bi kere dilekce yazmamis stajyer avukatlar da var. Ben haftada 6 gun calisiyorum amele gibi çalışıyorum acikcasi buyuk bi sirkette. Aklina gelen her isi de yapiyorum. Ing ceviri de yapiyorum dilekce de yaziyorum. Icraya cikmak haric tum avukatlik islerini yapiyorum

Ist ozelinde ist hukuk ankara hukuk gs hukuk onceliklidir. Genelde iyi staj yerleri buluruz. Ilk tercih de bunlar olur. Ozel okul mezunalri da genelde ing agirlikli yerlere basvurur. Stajda para da 1000 lira da olabilir 3500 de.
  • hindistan cevizi  (27.01.20 18:02:19) 
1. Birçok stajyer avukat gibi ben de 6 aylık adliye stajım sırasında çalıştım ve 6 aylık büro stajımda da burada çalışmaya devam ettim. Adliye stajı dediğimiz şey, çoğunlukla mesai gerektirmeyen bir şey olduğundan bu süreçte çalışmanız lehinize olacaktır. Çünkü büro stajınız için iş ararken deneyimsizliğiniz tercih edilirliğinizi azaltabilir. Adliye stajınıza da en kısa sürece başvurun, askı süreci vs. derken zaten hemen başlamıyor, vakit kaybetmeyin.
2. Genelde mahkemeler çağırmıyor ya da çağıranlar da hafta bir ya da iki duruşma izlemeye, dosya düzenlemeye çağırıyor. Bu noktada tavsiyem, çalıştığınız yere staj yaptığınız mahkemenin/savcının sizi en az haftada bir duruşma izlemeye çağırdığını söylemeniz. Duruşmadan duruşmaya değişmekle birlikte duruşma izlemenin faydası olduğunu düşünüyorum. Şahsen ben hala adliyede vaktim olduğunda, duruşma beklediğimde vs. herhangi bir mahkemeye girip duruşma izliyorum. Sonuç olarak, adliye stajınızı yaparken hem bir yerde çalışıp hem de adliye deneyimi de kazanmanız mümkün.
3. İstediğiniz adliyeyi seçebiliyorsun diye anımsıyorum. Durum hala aynı mı bilmiyorum, en son duyduğum kadarıyla istanbul, bakırköy adliyelerinde adliye stajında avukatlar icrada takip elemanı gibi çalıştırılıyorlardı. Anadolu adliyesi stajında ise icra dairesi stajı yoktu. Bu yüzden anadolu bana daha avantajlı gözükmüştü. Tabii evinize, iş yerinize yakınlığı vs. de önemli. Bakırköyde yaşıyorken anadoluyu seçerseniz staj için, iş görüşmesine gittiğinizde bu durum hoş karşılanmayabilir.
4. Şu an bir ilgi, uzmanlık alanınız olmaması yüksek ihtimal. Eğer uzmanlaşmak deneyimlemek istediğiniz bir alan varsa o alanda çalışan bürolara başvurun tabii. Bir de mümkünse dava çeşitliliği olan, size tek bir görevle sınırlamayacak bir yerde çalışın ki her şey hakkında da kısmen de olsa aşinalığınız olsun.
5. Pas.
6. Çok korkunç bir cvniz olmadıkça stajyerken iş bulmak zaten kolay bir şey. Araya birilerini sokmak zorunda değilsiniz. Birileri vasıtasıyla işe girdiğinizde iş yeri çok kötü çıktığında arada tanıdık olduğundan ayrılmak sorun olabiliyor, bunun yanında tanıdık biri sayesinde çalıştığınız yerde size iyi de davranılabilir tabii. Bu tamamen şans işi. Ben yaban ellerde çalışmayı tercih etmiştim.
Stajyer zaten iş öğretmek ve memnun kalınması halinde devam etmek amacıyla işe alınıyor. Bu nedenle hukuk cahili olmazsanız, hevesli ve iyi bir çalışan potansiyeliniz olduğunu gösterirseniz birçok hukuk bürosu sizi işe alır zaten.

Elimden geldiği kadarıyla ayrıntılı açıklamaya çalıştım. Bir sorunuz olursa sorabilirsiniz. Aramıza hoş geldiniz. :)
  • okuyamıyom ben ya  (27.01.20 18:23:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.