[]

Hızlı okuma kursları

İyi geceler arkadaşlar.
2. Sınıfa giden ve kesinlikle okumaktan nefret eden bir çocuğum var. Öleki matematik prob. lerini bile okumak istemiyor. Delirtecek beni. Her yolu denedim kendimce. Sevdiği kitapları aldık, ödül yöntemini denedik yok olmuyor. İnternette hızlı okuma kurslarını gördüm. Nasıl bir eğitim veriyorlar en ufak bilgim yok ama oralara göndersem okuma şevki gelir mi benimkine? Bezdim artık. Bir çözüm arıyorum.



 
Siz kitap okuyor musunuz? Çocuk kitap okunan bir evde mi yaşıyor? Evde kitaplık mevcut mu? Yani hadi çocuğa örnek olalım elimizde kitapla görsün girişimi haricinde, gerçekten okunan bir evdeyse elbet bir gün okuyacaktır.


  • joker hakki  (25.12.19 04:53:44) 
Çocuklar ebeveynlerini taklit eder genelde. Evde bol bol okunuyor olması lazım ki o da sizden görüp sizi taklit etsin. Ama 2. sınıf yaşında biraz zor olabilir artık.


  • anten  (25.12.19 08:20:53) 
@veysel bana kalırsa disleksi var ama ne okuldaki pdr ci nede çocuk psikyt. ı kabul etti. Ama çocuk okurken bir sayfana en az 5 heceyi ters okuyor. Onlara göre disleksi öğrenme güçlüğüymüş. Ama biz hemen okumayı söktük. Yani bir öğrenme güçlüğümüz yok. Sadece okumuyor. Benim bu disleksi için başka nerelerle görüşmem gerek.
Bu arada hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı var onu söylemeyi unuttum.
Evet evde ona örnek olamıyorum. Bir küçüğümü daha var. Kitap okuyan örneği yok. Kitaplığı vs var.
  • Neyazayım  (25.12.19 08:42:13) 
Okuma kursu okumayı sıkıcı ve zorunlu hale getirmekten başka bir işe yaramaz diye düşünüyorum. Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı da var dediğiniz için uzun süre bir psikiyatr ile çalışmanızı öneririm, ayrıca şehrinizdeki dil ve konuşma terapistlerine de danışabilirsiniz: www.dktd.org


  • fotrsapka  (25.12.19 08:57:56) 
Hangi sehirdesiniz?


  • westblack  (25.12.19 10:02:05) 
Merhaba hızlı okuma kursunun fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Orada daha da sıkılıp gerileyebilir. Genelde yöntem olarak sayfayı ikiye böldürüp ortadan dikey bir çizgi geçiyormuşçasına tarama yöntemi ile okumayı gösterirler. En azından zamanında benim gittiğim böyleydi.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda hangi tarafı baskın çocuğunuzda? Hiperaktivite mi dikkat dağınıklığı mı? Bununla ilgili ne tür bir tedavi almakta? Disleksi bu bağlamda sıklıkla rastlanan bir durum.
Sevdiği kitapları okurkenki tutumu nasıl? Onları hızla okuyor mu? Onları okurken de hata yapıyor mu? Odaklanma süresi diğer okuma maceralarındaki gibi mi?
  • gergedan  (25.12.19 10:35:35) 
İstanbuldayız
@gergedan dehab için ilaç kullanıyoruz.ilaç almadığı zaman okuldan bomboş geliyor. Tek satır yazı yazmamış bir rakam yazmamış şekilde.
İlacı aldığında durum tam aksi sağlıklı bir okul günü geçiriyor.
Sevdiği kitaplarıda okumak istemiyor ve heceleri ters okuyor. Örneğin kala kelimesini akla diye okuyor. Bu şekilde ters okuması bir sayfada 4-5 kere oluyor.
Bana gittiğimiz uzmanlar hep eğer disleksi olsaydı öğrenme güçlüğü olurdu dediler. Okumaya 1. Sınıfta sömestr gelmeden söktü. Ama ben çok çabaladım. Saolsun öğretmenimiz ilgisiz. Öğretmene bu çocuk dehab hastası diyorum önde oturması gerek ama öğretmeni önemsemiyor. Sınavları gayet başarılı. Sınıfta ilk üçün içinde. Ama ben çok çabalıyorum. Ders çalıştırma olsun destekleyi kurslar olsun gönderiyorum.
Geçen sene yüzme ve cimlastikle hiperaktiviteyi azaltmaya çalıştık. Bu sene daha çok ders ağırlıklı kurslara gidiyor. Geçen sene spor yapmasına rağmen hiperaktivitesinde azalma olmadı.
Çok üzülüyorum bu eğitim sisteminde çocuğumun yok olup harcanmasını istemiyorum
  • Neyazayım  (25.12.19 11:24:05) 
disleksi hastalığını bilmiyorum ama ben 3. veya 4. sınıfta hızlı okuma kursuna gitmiştim. dakikada 100-150 kelime okurken birkaç aylık son derece eğlenceli bir kursun sonunda dakikada 800 kelimeye çıkmıştım. şu an 400 falan okuyorum.(yaş 22) eğer okumaya ara vermeseydim halen 800 okuyabilirdim ama o yaşta 800 kelime okumanın pek faydası olmuyor çocuk yaştakilerin okuyup idrak edebilecekleri kitap sayısı çok az. o yaş grubuna ait bir kitap yok yani. her halükarda okumayı sevdiriyor. disleksi hastalığı varsa bir profesyonelle konuşun ama yoksa hızlı okuma kursuna gitmesini tavsiye ederim.


  • purrp  (25.12.19 13:17:58) 
Kızım 4. sınıfa kadar benim zorumla kitap okudu. Bizim evde kocaman bir kitaplık var. Evde bizim elimizde hep kitaplar vs. Okul sözüm ona kitap okuyanları ödüllendiriyordu ama baktığımda okulun tavsiye ettiği kitapların hiç de ilgi çekici olmadığını gördüm. Aklınızda olsun Facebook'da "kitap kurdu anne" var. Onun tavsiyelerinden çok yararlandım ben. Hızlı okuma kursuna da götürdüm ben çocuğu. O dönem okul başarısında bir artış oldu ama temel sorun o değildi. Çocuk kitap okumayı sevmiyordu.
Ben de bir başka yöntem denedim. Akşamları hazırlanıp yatakta iki kızımı iki yanıma aldım. Kitabı ben okudum onlara. Biraz teatral okudum ama. İlk okuduğumuz kitap "Tom Sawyer"dı, sonra küçük prensi, Heidi'yi, Charli'nin Çikolata fabrikasını okudum onlara. Çarli'de hatta şarkılarını bile müzik uydurup söyledim. Veee temel taktik, her akşam en heyecanlı yerinde kestim okumayı. 1-2 denemeden sonra biz kızları yatırdıktan sonra o okumayı sevmeyen kızımın sessizce okuma ışığını açıp kitabı okumasını gizli gizli izledim.
Kazık kadar oldu şimdi, liseye gidiyor ve deli gibi kitap okuyor.
  • SiyamkedisiZorro  (25.12.19 14:45:32) 
@Neyazayım
Maalesef bu konuda çok başarısız bir sistemimiz ve eğitmenlerimiz var. Çocuğunuzun özel durumunu düşünerek başka uzmanlarla da görüşmenizi tavsiye ederim size. Disleksi için bakılması gereken çok fazla durum var. Okumada ve yazmadaki yanlışları, rakamlarda benzer durumların olup olmadığı.Erişkinliğe taşınmış halini yakınen bildiğimden esaslı bir tedavi ile bu yaşlarda alabileceğiniz önlemi alın lütfen. Sadece ilaç değil terapi desteği de alın. Bu süreci önleyici ve kontrol altına alıcı şekilde geçirirseniz rahat bir ergenlik geçirir. Çocuğunuz muhtemelen şimdi dinleyemediği, okuyamadığı, odaklanamadığı zamanları zekası ile kapatabiliyor ama erişkinlikte bir dönem de zekanın kapatıcılığının ortadan kalktığı ve bütünüyle başarısızlık hissinin onu kuşattığı bir dönem bekliyor. İzmir'den Kağan Ay isimli özellikle bu konuda çocuklarla ve aileleriyle ciddi çalışmalar yürüten bir psikolog var. Onunla iletişime geçebilirsiniz belki. Disleksi ile olan bağlantısını size daha iyi açıklayacaktır.

  • gergedan  (25.12.19 14:52:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.