[]

Bir bölgenin terk edilmesiyle ilgili kaynak

Bir proje yapıyorum da, ufak bir şehrin, zamanında çok canlı olan bir bölgesinin bugün sinek avlaması, kimsenin geçmemesi, dükkanların yarısının falan kapalı olması durumu var. Mesela bugünkü Taksim/Beyoğlu gibi. Aslında nedenler ve sonuçlar belli ama hep halk diliyle, bunu nasıl anlatacağımı bilmiyorum.

Dükkanlar kapanmaya başlayınca insan trafiği azaldı, trafik azaldıkça dükkan kapanma hızı arttı.
Mesela bu durumda ilk dükkanlar neden kapanmaya başlar?

Eskiden oraya gelen insanlar artık gelmiyor.
Neden gelmiyorlar? Bugünkü duruma nasıl geldi?

Bunları böyle biraz daha teknik bir dille anlatmam lazım ama nasıl aramam gerektiğini de bilmediğim için kaynak bulamıyorum.

 
aklıma direkt kıbrıs'ın hayalet şehri maraş geldi. 74 harekatından sonra şehir terk ediliyor mesela. eskiden monroe'lar falan gelirmiş o derece bir şehirmiş, çok ilgimi çekmişti zamanında. link de bırakayım belki işine yarar bilemedim tam cevabı mı sorunun ama.

www.google.com

kolay gelsin.
  • pelovann  (16.12.19 21:08:50) 
Hangi açıdan anlatacaksın onu belirtirsen daha kolay yardımcı olunur.
Örneğin iktisadi açısındansa arz-talep üzerinden yola çıkıp anlatırsın gibi,sosyolojik mi,ekonomik mi gibi detay verirsen kolay olur.

  • duptıs  (16.12.19 21:23:14) 
Maraş gibi değil de daha çok zamanında şehrin merkezi ve çok canlı olan bir bölgesinin zamanla nasıl ölüleştiği ile ilgili. O yüzden Taksim demiştim, 90'larda 2000lerde canlı canlı rengarenkken şu an sadece arapların gittiği bir yer.

Yüzeysel bir anlatım istiyorum, sosyolojik, ekonomik bir proje değil sadece bölgeden bahsederken kullanmam gerek tanımları kafamda kestiremedim.
  • mirafiori  (16.12.19 22:01:26) 
Örnekler artsın kafanızda daha iyi canlansın diye söylüyorum. Bir ilçe vardı. Bu ilçenin içerisinden 2 yıl öncesine kadar çevre yolu geçerdi. Bu yolun en canlı kavşak noktasında ise karşılıklı mağazalar, petrol ofisi, restoranlar falan filan vardı. İnsanlar bir şekilde bu mağazalara göre durur, alışveriş yapar, ilçenin o bölgesine hareket katardı. Bu kavşak noktası tam o zamanlar çok hareketliydi. Sonradan şehiriçi trafiği rahatlatmak için o kavşağın üzerine duble yol şeklinde üst geçit yapıldı. O günden sonra o kavşaktaki mağazalar iş yapamamaya başladı. Tabi ki burası sıfır olmadı. Sadece yolu kullanan yabancı insanlar bu İlçeye uğramamaya başladı. İlçe ekonomisi azaldı. Pazar belki de bir sonraki ilçeye kaydı.
Buradaki asıl neden trafiğin olmaması. Yani insanın olmaması. İnsanların o yolu kullanmaması.

Sorunuza cevap değil yazdıklarım. Örnekler artsın diye yazdım.
  • Pleiades  (17.12.19 02:15:37) 
Ek: ipek yolu ve baharat yolunun önemini neden kaybettiğini aratırsanız belki kafanızda teknik olarakta bir şeyler canlanır.


  • Pleiades  (17.12.19 02:22:02) 
Eski Şile İstanbul yolu olabilir. Neticede Kadıköyden Şile ve Agvaya gitmek için kullanılan köy yolu üzerinde sağlı sollu market, dinlenme tesisi, benzin istasyonu, bakkal vs varmış, hâlâ var ama metruk bir şekildeler.


  • mahsus mahal  (17.12.19 13:13:55) 
"Şehrin cazibe merkezi" tanımı sıkça kullanılıyor, bir de öyle arayın bakalım.


  • SiyamkedisiZorro  (17.12.19 13:51:44) 
tek bir neden yok bence.

mesela beyoğlu için bölgede demografik yapının değişmesi, belediyenin eğlence mekanları ve bölge üzerindeki uygulamaları, insanlar açısından kadıköy'ün daha iyi bir alternatif olarak gelişmesi ve oraya yönelme gibi şeyler var.

siyasete girmeden anlatmak zor gibi, kolay gelsin.
  • zgrydn  (17.12.19 14:00:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.