[]

İşi işte bırakmak

Nasıl oluyor bu? Ofiste çalışırken yapabiliyordum, üniversitede yapamıyorum. Bazen gece uykumdan uyandığımda öğrenciler ve dersler geliyor aklıma, içime dert oluyor?! Sağlıklı değil kesinlikle ama yönteme ihtiyacım var sanırım.




 
dert olan ne? meraktan soruyorum


  • sttc  (04.12.19 22:41:41) 
tamamen desteksiz olacak(çünkü ne psikoloğum ne de akademik araştırma yaptım) ama işini işte bırakamayan insanlarda gördüğüm en genel sorun işleriyle veya kendileriyle ilgili yetersizlik hissine sahip olmaları.

mesai içerisinde verimli çalışamayan ya da verimli çalışsa dahi iş yükü sebebiyle işlerini bitiremeyen insanlar içinde bulundukları durumu bir "başarısızlık" olarak görüp telafi için özel hayatlarına ayrılan vakitten ödün veriyorlar. günü verimli dahi geçirse, işini işte doğru bile yapsa işin doğası gereği mesai sonrasına sarkan küçük görevler yapılmazsa kişinin işini doğru yapmadığı, kaytardığı hissi vuku buluyor.

bunu aşmanın bir yolu kendinle ve emeğinle barışık olmak. "ben zaten gün içerisinde işimi layığıyla yapıyorum, sonrasında işe bulaşmamak beni başarısız ya da sorumsuz yapmaz" düşüncesine sahip olmak lazım.

mesela yukarıdaki "öğrenciyi nasıl görmezden geleyim" sorusu. sen o soruya o saatte cevap vermezsen kimse sana işini yapmıyor muamelesi yapmaz(buna alıştırdıysan başka ama o zaman bunu başlatan da sen olduğun için çözüp ilk başta sıkıntıya katlanacak olan da sensin). insan bunu kabul edince karşı taraf da sana saygı duyup kabul edecektir

senin durumunda, uykudan uyandırma seviyesi varsa kendini eksik hissetmekle daha çok alakası var. demek ki verdiğin hizmetten, eğitimden, yaptığın işten memnun değilsin. bunun nedenlerini araştır. objektif açıdan neyi eksik yaptığını düşünmeye çalış. bu eksiklikleri nasıl kapatabilirsin onu bulmaya çalış ya da bu eksiklikler senden bağımsız koşullar yüzünden mi mevcut, onu fark et. seninle benzer durumda olan arkadaşım ağır iş yükü yüzünden eksik kalıyor, halbuki sarf ettiği çaba normalin çok üstü. ama adil olmayan iş yükü yüzünden işini yapmamış gibi duruyor, bunu da kendine yediremediği için evde de sürekli işle ilgileniyor. iş yükü sorununu çözmedikçe kendini rahat hissedemeyecek. sende de benzer bir durum varsa daha geniş açıdan bakarak kontrol edebilirsin.
  • Bruce  (04.12.19 22:43:45) 
Bruce+1
Eğitmenlikte yeni misiniz bilmiyorum ama zaman içinde insan üstünden gelebiliyor bu durumu.

Ben 15 senedir yapıyorum bu işi, ne zamanki kendime çok güvenmediğim bir kitabı ya da makaleyi işlememiz gerekse önceki gün uyuyamam düşünmekten, diğer zamanlarda olmuyor.
Ayrıca üniversitede değildir herhalde ama liselerde zaten öğrencilerle herhangi bir telefon, mesaj ve sosyal medya bağlantısı kurmamız yasak child protection kuralları gereği, dolayısıyla yukarıda söylendiği gibi Whatsapp'tan mesaj atmaları vs öyle bir stres olmuyor. Maille ulaşırlarsa da akşamları sadece canım isterse cevaplıyorum durumun aciliyetine göre. Bazı iş arkadaşlarım mail notification'ı kapatıyorlar telefonlarında iş adresleri için.

İçinize dert olan kısmın ne olduğunu bulup o alanda kendinizi geliştirmeye çalışın derim ben de. Ders planlaması mı, sınıf yönetimi mi, insan ilişkileri mi, akademik alanınız mı, assessment mı, zaman yönetimi mi...
  • sopiro  (05.12.19 08:13:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.