[]

attorney, lawyer ve advocate arasındaki fark ne?

ben hepsini birbiri yerine kullanıyordum, ama kullanılmaması gerekmiş. neden? farkları ne biri bi zahmet açıklayabilir mi? eheh sonra da behavior ve manner arasındaki farkı da açıklarsa hatta sevinirim. gerçi onu az da olsa çıkardım ama bu lawyer meselesi çok kafa karıştırdı.




 
şimdi anladığım kadarıyla şöyle. sallıyor da olabilirim.

lawyer: bu bizim bildiğimiz anlamda avukat.
advocate: bildiğimiz anlamda avukatı da kapsamakla beraber, bir tarafı savunan kişi. avukat da olabilir, savcı da olabilir sanki.
attorney: bunun hukulla alakası yok. sadece vekil olan kişi. avukat kastediliyorsa attorney of law deniyor. ama herhangi bir durumdaki vekil için de kullanılan bir kelime.
  • kibritsuyu  (19.04.10 11:21:11) 
behavior davranış demek, nasıl davrandığımız durumu. manner ise hal, tavır, tarz demek, attitude gibi. manner genelde behavior'dan biraz daha soyut denebilir.


  • fotrsapka  (19.04.10 11:29:02) 
"... mahkeme size avukat bulacaktır ..." ın aslını da cogu filmde attorney oalrak kullanıyorlar ?


  • bryan fury  (19.04.10 11:31:03) 
aslında hepsi kullanılabilir gibime geliyor. advocate'i avukat olarak pek kullanıldığını duymadım gerçi ama. attorney, daha çok amerikada kullanılan bir terim. "vekillik eden" anlamına da geliyor ama zaten avukat da bu anlama gelmiyor mu (burasından emin değilim)? belki de amerika'da kullanıldığı için her yerde kullanılmaması gerekiyordur, bilemedim.

lawyer bildiğimiz avukat zaten.

advocate'in ise daha çok "savunucu, yandaş" anlamında kullanıldığına eminim. mesela "abortion advocate" gibi, yani kürtaj savunucuları veya kürtaj yanlıları.

manner ise daha çok genel bir tutuma işaret ediyor kanımca. bir insanı tanımlayan hal ve tavırların tamamı yani. behavior ise belirli durumlara karşı nasıl davrandığına işaret ediyor. ayrıca behavior'un bilimsel araştırmalarda falan bir duruma karşı gösterilen reaksiyon anlamında kullanıldığı da oluyor.

önemli not: ne hukukçuyum, ne ingiliz dili ve edebiyatı, ne tercümanlık. genel kültür + genel ingilizce bilgisi üzerinden fikir yürüttüm. dolayısıyla bir bilen onaylar veya düzeltirse süper olur.
  • resistance is futile  (19.04.10 11:31:26) 
şimdi ben manner'ın huy anlamında kullanıldığını, yani bir alışkanlık süreklilik içerenlerde kullanılması gerektiğini, behavior'ın ise anlık davranışlar için kullanılması gerektiğini çıkardım. hani böyle kullanıyorum artık, doğru mudur?


  • zipirinsan  (19.04.10 11:37:06) 
aslında bu ayrımlar, ingiliz hukukunda yapılıyor daha çok. zira onlarda her avukat, her davaya giremiyor. örneğin yargıtay düzeyinde duruşmaya girmek için belli bir kıdem sahibi olmak gerekiyor. ancak amerikalı hocadan öğrendiğim kadarıyla

lawyer: hukuk fakültesi mezunlarının tamamı lawyer'dır.
attorney: daha önce de söylenmiş vekil demek. attorney at law derseniz avukat olur. örneğin vekaletname de power of attorneydir ki, hukuki anlamda avukat olmayan kişilere de örneğin şirket yetkilisine de verebilirsiniz.
advocate: dava, bir tarafı temsil eden avukatlar için kullanılır. Advocates' of the parties (tarafların avukatları) denir mesela.

Bu nedenle nerede kullanacağınıza bağlı olarak bu sıfatlar değişiyor.
  • kahvegibi  (19.04.10 12:10:46) 
bildiğim kadarıyla lawyer'ın birincil görevi hukuki danışmanlıktır. bürosuna gidip derdinizi anlattığınız kişiler lawyer'dır ve her lawyer mahkemeye çıkmaz. attorney sizi resmi olarak temsil eden vekil kişilerdir. attorney at law ise sizi mahkemede savunan kişilerdir. bildiğimiz avukat bu oluyor sanırım.

advocate kelimesini ise şeytanın avukatı filmi haricinde herhangi bir yerde görmedim, duymadım.
  • sir gawain  (19.04.10 12:19:58) 
genel olarak avukat anlamında kullanılan kelime advocate diye biliyorum hatta ingilizce'ye benzer dillerde de avukat denince adfokat falan gibi değişik versiyonlarıyla karşılaştığım olmuştu. lawyer daha çok hukukçu anlamında.


  • overdose  (19.04.10 13:09:23) 
savunma avukatina defending attorney deniyor.
hukukculara genel olarak lawyer deniyor. ama benim avukatim demek istediginde, my lawyer diyebilirsin.
cocuk haklari savunuculari demek istediginde children's advocate diyorsun. buradan da anlasiliyor ki, advocate olman icin ille de hukukcu olman sart degil. bir konunun aktif destekleyicisi, savunucusu olman yeterli.
  • compadrito  (19.04.10 15:30:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.