[]

excel'de seçimlere göre sonuç çıkartmak.

tablolar hazırlayacağım. veri doğrulama ile hücrelere geçersiz bir şey girilmesini engelleyeceğim ve kullanıcıdan atıyorum 4 tane ayrı ayrı bilgi isteyeceğim. kullanıcı bunları seçtiği zaman bir sonuç çıkmasını istiyorum.

yani; ilk bilgi için 3 seçenek arasından birini, ikinci seçenek için 2 seçenek arasından birini.... gibi 4 şeyi seçecek ve bir sonuç çıkacak.

arka planda tüm bu kombinasyonu yapmam gerek. boş sonuç olmayacak. bir şekilde sonuç çıkartacağım. peki bu arka plandaki mantıksal yapıyı hangi formül ile yapabilirim. yani ;

soru1:a
soru2:b
soru3:c
soru4:d
sonuç: akrep

soru1:k
soru2:j
soru3:d
soru4:f
sonuç: sandalye

gibi sonucu versin.

edit:

dosyayukle.club

buraya örnek excel yükledim. aşağıdaki seçenekleri hücrelere sabitledim. kullanıcı bunları seçecek ve sonucunda bu 4 seçeneğe göre benim istediğim sonuç kelime/cümle çıkacak.

 
bir 10 dakikanızı ayırıp örnek dosya hazırlayıp nerede ne istediğinizi orada gösterirseniz daha rahat olur. ben anlamadım şahsen böyle.


  • biseysorucam  (01.12.19 17:41:00) 
@kezban whisperer

örnek görsel ve excel dosyası yükledim. bu şekilde bir şey yapmaya çalışıyorum. seçenekleri oluşturma aşamasındayım. her seçim kombinasyonu farklı bir sonuç çıkaracak o yüzden epey uzun bir formülleştirme süreci olacağını düşünüyorum. ama 1 tanesini yaparsak gerisini aynı mantık ile tüm seçenekleri yaparım. mesela kullanıcı exceldeki gibi seçim yaptı. o zaman " xxx " yazsın mesela sonuç kısmında.
  • ykyt  (01.12.19 18:03:21 ~ 18:03:29) 
Peki sonuçta ne yazacak?


  • birdenbire  (01.12.19 18:54:35) 
Bu arada Excel’in hangi sürümünü kullanıyorsunuz?


  • birdenbire  (01.12.19 18:57:32) 
Arkadaşların bahsettiği gibi Form Elamanı kullanamdan da, sizin Excel dosyasındaki örnek üzerinden gidersek, Data Validation ile yapmak bunu mümkün.

Ama dikkat etmeniz gereken bir şey var: Tablonuzun soru 1 diye tanımladığınız sütun başlıkları rakamla başlamamalı, türkçe kelime içermemeli, iki kelimeden oluşuyorsa arada boşluk kullanılmamalı, "_" alt çizgi dışında özel karakter kullanılmamalı...

Yani sizin örneğinizde "soru 1" yerine "soru1" ya da "soru_1" kullanmanız gerekir. Hem seçeneklerde hem de kullanıcının seçeceği yerde..

Tablo başlıklarını yukarıdaki şekilde düzenledikten sonra...

Öncelikle seçenekler dediğiniz tüm tabloyu seçin. Daha sonra CTRL+SHIFT+F3 kısayol tuşu ile otomatik alan isimlendirmesini açın lütfen. Oradan Top Row seçili kalsın sadece. Çünkü Data Validation ile sadece Top Row'da bulunan soru_1 isimli hücreyi alan bağlığı, onun altındakileri de hücre değeri seçeceğiz. Tamam düğmesine tıklayın.

Bu kadar.

Akabinde alt satırına gelerek Data > Data Tools > Data Validation > List yerine =INDIRECT(B$9) yazmanız. Türkçe olarak da =DOLAYLI(B$9) yazabilirsiniz. Daha sonra bu hücreyi sağa doğru çoğaltın ki diğer sorular için de seçenekler gelsin Data Validation ile...

Şimdi ise sonuç yerine şunu yazmalısınız: =TEXTJOIN(", ";1;B5:E5) Office 2019'da var bu TextJoin, başka versiyon kullanıyorsanız ona göre şekillendiririz...

Örnek dosya da burada: dosya.co
  • birdenbire  (01.12.19 19:18:10) 
Excel 2019 kullanmıyorsanız, TextJoin fonksiyonu çalışmayacaktır muhtemelen... Bunun yerine sonuç için:

=SUBSTITUTE(TRIM(B5&" "&C5&" "&D5&" "&E5);" ";", ")

yazmanız gerekmektedir.
  • birdenbire  (01.12.19 19:38:14) 
Seçmiş olduğunuz yanıtlara göre kombinasyonlar arasından sonucu çıkarıp da, uygun yere yazan bir örnek detaylı şekilde aşağıdaki dosyada mevcut.

dosya.co
  • birdenbire  (01.12.19 20:05:45) 
hepinize çok teşekkür ederim.

@birdenbire'nin yaptığı gibi olacak. birdenbire sonuçta ne yazacak diye sormuşsun, her seçimde bambaşka bir şey yazacak. sen zeki çok zeki vs yazarak orayı aşmışsın teşekkür ederim. yapmaya çalıştığım oydu. kullanıcı bir şeyler seçtiğinde bir cevap almalı. o cevapların hepsini ben ayrı ayrı oluşturacağım.

yani : akrep-bmw-masa-kindle yazan hollanda cevabını alacak.
yılan-audi-sandalye-telefon seçen izmir cevabını alacak. bir sürü cevap olacak şimdi formülü kopyala kopyalaya tüm seçenekleri yapmam lazım.

office sürümüm 2010 ama hata veriyor sürekli. indiriyorum şimdi 2019 yükleyeceğim.

gerçekten teşekkür ederim hepinize.
  • ykyt  (01.12.19 21:09:16) 
İşinizi görmesine sevindim. Bir yerde takılırsanız yazmanız yeterli.

Kolay gelsin.
  • birdenbire  (01.12.19 21:45:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.