[]

Biraz övünmek gibi olacak ama

samimiyetle belirteyim ki övünmüyorum.

2004 yılında üni.ye girdim. öyle böyle 2.5 ortalamayla mezun oldum. iyi bir sözel alan diyeyim.

yaklaşık 10 yıldır öğretmenim.

yahu etrafıma bakıyorum, 3,5'la mezun olup kpss'de derece yapmış öğretmen arkadaşlar alanları dışında bir halt bilmiyor.

dünyadan bihaberler. genel kültür 0.

ortaokulda öğretmenim.

çocuklar fark etmiş durumu. "hocam siz çok bilgilisiniz." dedi geçen bir çocuk, bu ilk de değil. (oğlum ssss...tr demeden önce bi okuyun.)

astronomi, teknoloji, din, aklına soru gelen bana koşuyor. küçük bir okuldayım zaten.

çocukların güncel muhabbetlerini duyuyorum bazen. yeni çıkan oyunlardan, elon musk'tan, karadelik fotoğrafından bahsediyorlar. ben de oradan bir laf atınca heyecanlanıyorlar. yanıma koşup muhabbet açmaya çalışıyorlar.

bizim okulda her öğretmenin kendi sınıfı var. geek denilen tipte 3-4 çocuk teneffüslerde yanımda bitiveriyor. hemen teknoloji, astronomi vs. konuları açıyorlar. nöbetçiyken nöbetçi olduğum yere geliyorlar, muhabbet ediyoruz.

bakıyorum 14 öğretmeniz (11 kadın 3 erkek. ort. yaş 30), hiçbirine gitmiyorlar. aslında bu durum hoşuma gidiyor. geçen gün dersine başka öğretmen giren çocuk bana "seneye siz mi dersimize gireceksiniz hocam?" diye umutla soruyordu.

öğretmen yeterliliğinde hep 3 kalemden bahsedilirdi okulda.

alan yeterliliği
pedagoji bilgisi
genel kültür

bu genel kültür sanki bu genç öğretmenlerde hiç yok. bu benim 2. okulum. çok öğretmenle tanıştım. baya bi halttan haberleri olmadan yaşıyorlar. (yüzde 10'u hariç tutayım) bugün öğretmenler odasında 6 kadın her zaman yaptıkları gibi "yarın ne yiyeceğiz"i tartışıyordu. her yıl seminer döneminde mangal yapıp öğretmenler odasını gurme lokantaya çeviriyorlar. bugün kağıda isim yazıp karşısına kısır, börek yazmışlar; gördüm. yemek olaylarına net olarak katılmıyorum.

övünme meselesine geleyim. tevazu falan yok net olacağım. neticede 11 yaşında çocuğun heyecanla dinleyeceği kadar bilgili olmam beklenebilecek bir şey. hele ki şu duyuru ortamında cilalamayayım kendimi. burası da seçmece ortam kabul edelim. lakin ben de bilhassa bu genel kültür kaleminde yüzde 80 oranında meslektaşımı çok rahat tokatlarım. o yüzden bu soruyu sorma cüretinde bulunuyorum:

siz bu yeni nesil öğretmenlerin dünyaya karşı ilgisizliği hakkında ne düşünüyorsunuz? yoksa böyle bir şey yok da hep bana mı denk gelmiş?

ve en çok önemsediğim soru: böyle geek muhabbetlerin çocuklara faydası olur mu olmaz mı? bunlar çocuğun zamanını çalan, faydasız, pc başından kalkmayan şişman adam muhabbeti mi?

 
bu durum yeni değil yaklaşık 3000 yıldır bu böyle insanlar ilgisi dışındaki şeyleri bilmiyor öğrenmiyor.

üzücü evet ama böyle.
  • basond  (29.11.19 22:29:56) 
genel kültür çok genel bir şey yalnız. genel kültürümün yüksek olduğunu düşünüyorum ama elon musk'ı bilmem ve takip etme dışında o tarz fen bilimlerine hiç ilgi duymuyorum. kara delikler melikler hiç heyecanlandırmıyor beni. birçok insan da böyle olabilir. genel kültür çok genel bir şey.


  • black mamba  (29.11.19 22:38:01) 
Kabul ediyorum şu an yaptığım bir genelleme. Lakin kendi gözlemim ve deneyimlerin sonucunda kişi bazında istisnalar olsa bile genel anlamda bazı kanılar edindim.

Türkiyede öğretmen meslek grubunun tamamen içi boşalmış durumda. Artık işin içinde olan sizlersiniz fakültelerden mi böyle oluyor yoksa oraya yönelen kişiler mi böyle yoksa sonradan mı böyle oluyorlar bilmiyorum ama bir çok öğretmen gördüm tanıdım hepsi de "bu da öğretmen olacak işte" diye üzüldüğüm tiplerdi.

Şahsen görece genç sayılabilecek ve kendi alanında bile bir birikime entelektüeliteye, yetkinliğe sahip bir öğretmenle henüz tanışmadım. Tabii ki istisnalar vardır ama ülkede eğitim durumu da belli..

Hayatında iddia gazetesinden başka yazılı metin okumamış bir tipin edebiyat öğretmeni olduğu, ingilizcesi gerçekten "olmayan" tiplerin ingilizce öğretmeni olarak atandığı (adam ingilizce bir cümleyi 15 dkda zor kuruyor ve daha ders anlatacak, engin bilgilerini paylaşacak)..daha topluluk karşısında konuşma özgüveni olmayan, eline iş verince layıkıyla yapacak bir öğretmen görmedim yeni nesilde ben.

atanayım. memur olayım. doğu görevimi yapayım. evleneyim. vs. vs.

ahan da bu işte.

istediğiniz kadar linç edebilirsiniz ama birilerinin gerçekleri söylemesi lazım.

Öğretmenlik çok ama çok önemli bir meslek. Belki de gerçekten kalkınmanın en kilit rollerinden birinde öğretmenler var..Almanyada, Finlandiyada öğretmenlerin seviyesi belli dolasıyla ülkelerin kalkınmışlığı da belli.. Bu neslin öğretmenlerinin yetiştireceği çocuklar anca kendi çabalarıyla kendi zekalarıyla bir yere gelecekler ve geliyorlar.

İşini layıkıyla yapan kendini geliştiren öğretmenlerim siz gerçekten azınlıksınız ne yazık ki..artık..
  • AlsterWasser  (29.11.19 22:43:31 ~ 22:46:01) 
meslektaşlarınızı değerlendirme konusunda hatalı olabilirsiniz. Bir çok öğretmen aradaki mesafeyi korumak, disiplini sağlamak adına öğrencilerle iletişimini sınırlandırıyordur. Ergen bunlar sonuçta yüz verdik ayıya falan diye söz var. Atıyorum minimal düzeyde Fener -gs muhabbeti yaparsınız, 1-2 hafta sonra fırlamalardan biri nasıl koyduk hocam size diye gelir, arkadaşları kopar, sizi dalgaya alırlar vs


  • neverletyougodown  (29.11.19 22:48:35) 
Bizi seni övmek zorunda bırakan karanlığa lanet olsun.


  • epistemic_regress  (29.11.19 23:03:18) 
Faydası olur elbet.
Ufku geniş bir nesil yetişir.
Bana zamanında cern de ne olup bittiğini anlatan, fizik dersini gerçek hayat ile örnekleyerek ufkumun sınırlarını genişleten fizik öğretmenimi her zaman rahmetle anarım ben mesela.
  • emcekare olmadi einstein olsun bari  (29.11.19 23:23:25) 
fizik kimya biyoloji bilmeyen milyonlar, youtube trendlerdeki videoları izleyerek kendilerini geek sanıyor. youtube'u bilgi kaynağı kabul ettiğiniz an dünya düzdür dememeniz için hiçbir sebep yok ehe:)

cevap: branşınızla alakalı geek muhabbetler tabiki faydalı olur.
  • Hakan1980  (29.11.19 23:23:34 ~ 23:24:11) 
çok basit (bkz: koyunun olmadığı yerde keçi abdurrahman çelebi)

öğretmen dahil tüm memurlar karnını doyurma peşinde.
(bkz: maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi)

bizde de vardı bi matematikçi, diğer hocalardan farklı şeylere ilgi duyar, felsefe, bilim vs kasardı. en son yurtta öğrencilerle güreş yaparken hatırlıyorum, enseyeşaplak modundaydı.
  • masseter  (29.11.19 23:23:40) 
kendinizi neden meslektaslarinizla kiyaslama ihtiyaci hissediyorsunuz?

buna gercekten gerek var mi? kiyas yapmadan yasayabilir misiniz? bunu denediniz mi?
  • Leonardo~Da~Vinci  (30.11.19 00:07:11) 
Hacım 2 tür öğretmen var, birincisi hepimizin saygi duyduğu, karşısında eğildiği, didaktik bilgilerin yanı sıra hayat deniz feneri olan tipte hocalar.
Ikincisi hic kimsenin saygı duymadığı, ogretmenlik=memuriyet kafasinda olan, kendini zerre geliştirmemis, o sınıfa girerken tek derdi mesaisini doldurmuş olan tip.

Çok özel değilsin, 2'nin birisin sadece. Cok sevileceksin. Cok popüler olacaksın o ayrı. Sınıfta sana kanalize olmuş öğrencilere ne kadar kanalize olduğun farkını belirleyecek.
  • aksi kanitlanmadikca cocuktur  (30.11.19 01:15:52) 
@westblack haklı. Kötünün 2-3 tık iyisisin.


  • owaki  (30.11.19 10:09:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.