[]

İnternet mağazalarının "indirim" yapması

Not: Bu soruyu güncel trendyol, n11 tartışmalarından bağımsız olarak soruyorum. Yani o bağlamda cevap verin diye sormuyorum.

Mesela hepsin11de.com diye hayali bir sitede bir ürün var ve 500 lira. bu ürün yüzde 25 indirimli diyelim. ediyor sana 375 lira. peki ben bu ürünün gerçekten 500 lira ve gerçekten indirimde olduğunu nasıl doğrulayacağım? bunun için mağazanın bu ürünü bir dönem gerçekten 500 liraya satmış ve bunun da, indirimin de tarihlerini net olarak ürünün sayfasında listeliyor olması gerekiyor. yoksa ürün hep indirimdeyse ve gerçek fiyatı 500 değil 375 liraysa "indirim" adı altında yapılan bir kandırmaca oluyor. bence bu bir suç olmalı, çünkü insanları indirim var diye ürün almaya sevkediyorsunuz ama o insanlara gerçekten indirim olup olmadığını söylemiyorsunuz. ya da indirim denen şey sende 300 gün mü sürüyor? indirim denen şeyin ne olduğu net değil. bu konu yasalara uygun mu? ben ne zaman online alışverişte indirim görsem kandırılıyormuş gibi hissediyorum.


bir de son zamanlarda sepette indirim diye bir şey türedi. bu da ekstra kafa karışıklığına yol açıyor. normal indirimin içine katsana, niye sepette indiriyorsun ki? bu tam olarak nedir açıklayabilir misiniz?

teşekkürler.

 
Bu indirim olayi aslinda biraz algi yonetimi.

En guzel ornegi yeni nesil internet girisimleridir. Mesela urune bakmak icin sayfasini acarain ekranda popup cikar, bu urun normalde 300 ama bugune ozel 150 tl son 2 saat diye geri saymaya baslar bir sayac ekranda.

Aslinda urunun fiyati zaten 150 tldir. Ama sende kisitli firsat kacirmayayim hissiyle hemen aldirmak icin bunu yapar. Mesrla urunu alma, iki gun fiyati 300 gozukur iki gun sonra mail atar, bak bi kampanya daha yaptim diye. Otel arama sayfalari bunu yapar mesela.

Simdi bu tarz sitelere bakinca cogu zaten haftanin her gunu indirimde urun sunuyor. Tabii ki bazilari gercekten makul oranlarda indirime giriyor. Ama cogu bu algi taktigiyle sana bir an once aldirma derdinde.

Indirimin dogrulugunu anlamak icin de googleda aratin urunu. Bakin baska yerlerde ne kadar. Mesela adini vermeyecegim ama buyuk sitelerin birinde kozmetikte muhtesem indirim diyrodu bu hafta. Iddiasi versace blue jean parfumun 300 kusur liradan 120e inmis. Hey masallah. Yahu ben bu urunu ara ara alip kullaniyorum. Daha 120nin ustune aldigimi hatirlamiyorum. Gittim googleda arattim. Nerede 300e satiyorlar diye. Yok oyle bir sey yani.
Tamamen algi.

Ama millet kaniyor ki israrla yapiyorlar.
  • anten  (13.11.19 20:14:16) 
"çünkü insanları indirim var diye ürün almaya sevkediyorsunuz"
sirf indirim var diye urun alan insan kronik enayidir zaten, parasini cope atacak baska yer bulur illa ki. bir seyi ihtiyacin varsa satin alirsin, indirim olup olmamasinin ne onemi var?

anlattigin senaryoda da suc olabilecek bir durum yok. kimsenin cin'den 10 liraya mal getirtip 800 liraya satmasinin veya bir hafta sonra indirime sokup 400 liraya vermesinin onune gecemezsin.
  • hot potato  (13.11.19 20:16:52 ~ 20:17:11) 
epey.com dan fiyat geçmişini öğrenebilirsin ürünün.


  • xrated  (13.11.19 20:34:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.