[]

Hiç musevi, rum tanıdıklarınız/arkadaşlarınız oldu mu? Nasıl tanışabilirim?

Hiç türk yahudisi yada rum bir arkadaşınız oldu mu? Nasıl taşınabilirim?




 
Uzun zaman önce bir cumhuriyet balosunda yahudi bir kız ile tanışmıștım. bir süre beraber olduk ama her ne kadar iyi kazanıyor olsam da ekonomik olarak baya üst seviyedeydi - ki türkiye yahudi ve rumlarının neredeyse tamamı böyle - ailesi ve yakın çevresi ilişkimize pek sıcak bakmadı ayrıldık.

Bu insanları genel olarak kaliteli etkinliklerde görebilirsin takıldıkları yerlerse genelde yalnızca kendi cemiyetlerine mensup kimselerin olduğu lokaller.
  • apocalipy  (12.11.19 15:37:41) 
Ermeni, rum, yahudi tanıdıklarım oldu. Genelinin sosyoekonomik durumu iyi olsa da aralarında çok zengin olmayan, ortalama hayatlar yaşayanlar da var. Genellikle çok içine kapalı bir hayatları var. Nereden bulursun bilmiyorum. Bulsan da napacaksın? Durup dururken yaklaşmaya çalışırsan “ne ayak bu adam” diye şüpheyle bakabilirler.


  • i ve been mistreated  (12.11.19 15:48:27) 
Haklısınız ama kötü bir niyetim yok sadece fazla meraklı ve ilgiliyim. Liseden beri Türkiye’deki azınlıklar ile ilgili çok okudum araştırdım. Fakat hiç biri ile tanışma şansım olmadı.
Sadece türkiyenin başka yüzlerinide görme tanıma istediği bendeki.
Geçen şalom gazetesinde 7 Kasım Perşembe günü İstanbul Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü Auzef Kampüsü Binasında ‘Gelin Tanış Olalım’ etkinliği kapsamında yahudi türkleri ile bir sohbet günü düzenlediğini okudum ama geç gördüm duyuruyu katılamadım.
  • kayanyıldız  (12.11.19 16:05:03) 
istanbuldaysan ermeni ya da rum kiliselerine takılırsan rastlarsın.
yahudi biraz zor çünkü çok azlar ve sinagoglara genelde girilmiyor.

  • prizmatik  (12.11.19 16:20:10 ~ 16:20:19) 
üniversitede Ermeni iki arkadaş tanıdım. Bildiğin bizim gibi insanlardı işte hiçbir fark göremedim. Biri kızdı ve sevgilisi Türk’tü mesela. Belki de evlenmişlerdir şimdi. Yıllar oldu.


  • catch the arrow  (12.11.19 16:41:55) 
Türkiye'deki gayrımüslim cemaatler oldukça kapalı. Üniversitede tanışmıştım ben bir kaçıyla. Müslüman bir Türk olarak ve özel bir gerekçen de yoksa rutin selam, merhaba muhabbetinin ötesinde ilişki kurmak biraz zor bence.


  • redskull  (12.11.19 17:08:34 ~ 17:22:36) 
Eski patronum yahudiydi. Çilingir çağırırken bile çevresinden tanıdık var mı diye sorardı. İşin garibi bulmuştu da. Set çekilmiş bi çevrede yaşadıkları doğru.

Ender görülür bi bitki türüymüş gibi öğrenmek incelemek maksadıyla yaklaşamazsın tabi :) twitter'dan takibine alabilir iletişime geçebilirsin. Mantıklı olanı bu.
  • IncredibleMau  (12.11.19 18:44:30) 
çok fazla musevi arkadaşım var.
ortaokulda tanıştım hepsiyle.
lisede tanıştıklarım da oldu.
çocukluktan o şekilde tanışılmazsa, cemiyet anlamında içlerine girmek biraz zor.
o yüzden nasıl tanışabilirsiniz bilmiyorum.

ermeni bir erkek arkadaşım olmuştu.
sadece anne tarafından Ermeni'ydi, yani kendi babası da ermeni değildi.
dolayısıyla bizim açımızdan bir sorun yaratmamıştı ailesi.
lisede 3-4 ermeni arkadaşım vardı, onlar son derece tutucu ve kapalıydılar mesela.

süryani tanıdıklarım da var, onlar da özellikle evlilik konusunda aşırı katılar.
ama bunlar dostluklarına falan yansıyan şeyler değil, kendi hayatlarını öyle yaşıyorlar sadece.

benim yok, ama babamın çok rum arkadaşı vardır, hepsini çok sever, çoğu zaman birlikte zaman geçirirler, yerler, içerler.

yani kadın-erkek ilişkisi açısından hâlâ bir kapalılık var çoğunda, ama dostluk anlamında ve sosyal ilişkiler açısından gayet normal ve hatta ortalama üzeri iyiler diyebilirim.
o yüzden doğru ortamı bulunca dost olmakta sorun ya da zorluk yaşamazsın.
sadece böyle izole bir topluluklarmış gibi bakmaman lazım tabii.
  • blatta hiberna  (12.11.19 19:41:02 ~ 19:46:58) 
tamamen iyi niyetli yaklaştığınızdan şüphem yok ama otantikleştirdiğinizi düşünürlerse kötü hissederler.


  • jeanvaljean21  (12.11.19 20:04:54) 
üniversitede sınıf arkadaşlarım genelde azınlık mensubuydu. ermeni ve rum arkadaşlarım vardı, halen daha iletişim halindeyiz instagram ve facebook üzerinden. yahudi arkadaşım olmadı ama hiç.


  • burya  (12.11.19 20:44:26) 
muhit ve okul. cocukken arkadaslarimin arasinda bol miktarda ermeni/suryani vardi.


  • cooperr  (12.11.19 20:50:08) 
Yahudi ve Ermeni arkadaşlarım oldu. Aynı iş yerinde çalışıyorduk.

Bir de müslümanlaştırılmış Ermeni arkadaşlarım oldu. Hatta kendilerinden sünni Türk olduğunu söyleyen bir arkadaşımın "biz aslında Ermeni'yiz" demesiyle haberdar olmuştum. Hrant Dink Vakfı'nın bu konu hakkında çalışmaları var.

İstanbul'daysanız İstos Yayınları'nın kafesi var. Genellikle ayda bir etkinlikler düzenliyorlar. Hatta çoğu etkinlikte Aras ile beraber kitap satışı da yapıyorlar. Twitter'dan etkinliklerini takip edebilirsiniz.

Dışarıya kapalı olmaları normal. Komşum/arkadaşım dediğim insanlar her fırsatta malımı ve sevdiklerimi ganimet olarak görseydi ben de aynı şekilde davranırdım.
  • bruce mclaren  (13.11.19 06:58:23) 
Muhit+okul+iş çevresi

Düşünüyorum çocukluğum Cihangir ve Bakırköy çevresinde geçtiği için arkadaşlarım, esnaf vs. bir sürü tanıdığım oldu azınlıklardan. Hepsi zengin değildir ama benim tanıdığım insanlar çok görgülü idiler. O zamanlar bunu fark etmezdim. Benim ailem de öyleydi çünkü. Ne zaman farklı farklı arkadaşlarım oldu, değişen Türkiye ile birlikte değişen aile profillerini fark etmeye başladım. O aileler (belki de çevreleri konusunda daha tutucu oldukları için) daha az değiştiler.
Nasıl tanışabilirm kısmına cevap çevre ile ilgili olacak. Bir de kim olduklarından bağımsız "aaa siz rum musunuz, bayılırım..." demeyeceğinizi düşünüyorum.
  • SiyamkedisiZorro  (13.11.19 11:33:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.