[]

sevgili filozof reisler sorum şu

sokrates, türkçe'de sokrates diye mi yoksa sokrat diye mi okunuyor? forvo'dan telaffuzuna baktığımda türkçe dahil birçok dilde sokrates şeklinde okunduğunu gördüm. bir arkadaşım ise sokrat şeklinde okunduğu konusunda ısrarcı. nedir bu işin aslı?




 
şimdi şöyle bir durum var, biz filozofların ve mitolojik tanrıların falan isimlerini hep fransızca okunuşlarıyla telafuz ediyoruz. bunun sebebi nedir bilmiyorum ama bu mantıkla ilerlersek evet sokrat dememiz gerekiyor.


  • theseachange  (29.10.19 00:22:31) 
Orhan Hançerlioğlu'nun felsefe sözlüğüne göre:
SOKRATESÇİLİK (Os. Sokrat'ın mesleki felsefîsi, Fr. Socratisme)
Antikçağ Yunan düşünürü Sokrates'in öğretisi...

diye başlıyor. Ben kimim ki Hançerlioğlu'na karşı çıkayım diyerek, "Osmanlı'da Sokrat diyorlarmış, Türkçede Sokrates"ten yana kullanıyorum oyumu.
  • kobuzchu kiz  (29.10.19 00:40:08) 
Rahmetli dedem 1910'ların sonuna doğru doğmuş, cumhuriyetin ilk okullarına gitmiş bir adamdı. "bizim zamanımızda beynelmilel dil Fransızcaydı" derdi. Bildiğim kadarıyla Tanzimatla beraber batıya dönük gelişen hareket Fransız ekolünü örnek almış, bu sebeple hem dil hem de kültür olarak Frankofonluk etkili olmuş.


  • Bruce  (29.10.19 00:47:09) 
sokrat diye okunur.


  • tabirimekruh  (29.10.19 00:49:01) 
Hukuk felsefesi derslerinde prof sokrates diyodu.


  • hindistan cevizi  (29.10.19 00:52:15) 
Normalde Sokrat olmasi gerek ama ingilizcenin yayginlasmasiyla bir dejenerasyon yasandi ve artik Sokrates de deniyorsa bilemeyecegim. Ama mesela Hipokrates demiyoruz Hipokrat diyoruz, Heredetus demiyoruz Heredot diyoruz gibi.


  • hot potato  (29.10.19 01:20:57 ~ 01:21:51) 
Turkce'de bir fikir birligi olup olmadigini bilmiyorum. Ben Sokrates diye okuyorum. Heredot'a Herodotus demiyoruz ama Alkibiades'e Alkibiad diyeni hic duymadim.


  • kakalamar  (29.10.19 02:03:43) 
ikisini de kullanabilirsiniz çünkü sokrat kısaltılmışı. ruslarda da vardır mesela olga tanya bunlar da aslında kısaltılmışıdır.


  • turbo sadık  (29.10.19 09:32:10) 
Isimlerin Yunanca okunuşu Sokrates ve Aristoteles. Bu yüzden doğru oknuşları bunlardır. Özel isimlerin Türkçesi, kısaltmasķ şusu busu olmaz. Örneğin Schopenhauer'in Türkçe olarka telaffüz edip ama Türkçesi bu diyor musunuz? Kaldı ki Sokrates'i Türkçe okumaya kalkasan bile Sokrates. Biz Türkçede sondaki es eklerini okumuyor muyuz? Bu yüzden ne Sokrat ne Aristo.


  • velvetmorning  (29.10.19 11:07:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.