[]

ısıl işlem uygulanmış sucuk

nedir bu olay? zararı vs? google demeyin bizzat bildiğiniz şeyi merak ediyorum




 
normalde sucuk yaparken ısıtma falan yok. baharatları koyuyorsun, et kimyasal pişim dediğimiz teknikle fermente olarak pişiyor. fakat et et değilse ya da aşırı hızlı bir işlem isteniyorsa fırına konuyor.

yediğin şeyin et olma ihtimali düşük, sucuk olma ihtimali ise neredeyse yok. genelde tavuk, hindi gibi ucuz etlerin artıklarından yapılan şeylere ısıl işlem görmüş sucuk deniyor. artık dediğim de kemikten makinanın sıyırdığı et parçaları, yağ, sinir ve benzeri...
  • babilbaligi  (28.10.19 11:45:38) 
okurken tiksindim yaw.
teşekkür ederim bilgi için. eve sokmam daha bu zıkkımı.

  • vurursagololur  (28.10.19 11:57:09) 
Sucuk yaparken, eti dolduruyorlar. İçindeki su miktarının belli bir orana inmesi (kuruması) lazım. Bunun içinde 2 yöntem var.

1. Fırında kurutuyorlar. Buna ısıl işlem görmüş sucuk diyorlar.

2. Kapalı bir ortama koyup, hiçbir müdahalede bulunmayıp, eski üsul kurumasını bekliyorlar. Bu işlem tabii ki, daha uzun sürüyor. Buna da fermente sucuk diyorlar.


.
  • kartallar yuksek ucar  (28.10.19 12:00:57 ~ 12:01:46) 
ısıl işlem görmüş ile, karışık et ayrı şeyler.
%100 dana ama ısıl işlem görmüş de olabiliyor.

Gerçek sucuk üstteki arkadaşın da bahsettiği gibi
yapılıp, asılarak, kurutulan, fermente olan sucuk
ama bu da zamanla olan bir işlem (kasapta asılan sucukları düşün)

ışıl işlem = fırına sokuyorum öyle kurutuyorum, fermente etmeye vaktim yok
böylece daha kısa zamanda daha çok sucuk üretiyorum vs vs
  • Corc  (28.10.19 12:08:24) 
bu arada eklemek gerekirse her ne kadar igrenc bir goruntu cizse de anlatimi makinadan artan parcalar, hatta kikirdak doku, ibibik, yag su bu o kadar da sagliksiz degil. onemli olan saglik kontrollerinden gecen guvenli fabrikalarda yapilmalari. ucuz besin olduklari icin bence gayet yenebilir seyler. sosisleri ozellikle cok seviyorum bu yuzden. ama sosis yapimini izleseniz o seyi agziniza koymayi birak eve sokmazsiniz.


  • tanaka  (28.10.19 14:20:36) 
@tanaka
Çok da yememek lazım. Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş etlerin, deliller ve çalışmalara dayanarak, kanserle direk bağlantısı olduğunu söylüyor.

www.who.int
  • archmage mahmut  (28.10.19 15:14:22) 
who ya göre sigara kadar zararlı.


  • ya ben lan neyse  (28.10.19 15:41:45) 
birini zaman kurutuyor diğerini fırın, ısıtıcı v.b. bu ikincisine de ısıl işlem görmüş sucuk diyorlar.
ikisinin de zararı güvenilir fabrikalarda yapıldığı sürece yok. ama merdiven altı imalathanelerde yapılanlarda sadece et değil başka şeylerde kullanılıyor ve o şeylerde zararlı.

  • tururo  (28.10.19 16:41:48) 
@archmage mahmut evet katiliyorum. islenmis etin cok saglikli olmadigi bir gercek. ben islenmis etten ziyade yapiminda kullanilan parcalardan bahsetmek istemistim ama haklisiniz. islenmis et cok saglikli bir besin degil.

@ya ben lan neyse sigara kadar zararli oldugunu soylemiyor who. sigarayla ayni grupta cunku icerdigi maddelerin kanserojen olduguna dair kanitlar var.
  • tanaka  (29.10.19 08:45:28) 
@tanaka: haberde okumuştum: www.birgun.net


  • ya ben lan neyse  (25.11.19 00:30:14 ~ 00:31:18) 
@ya ben lan neyse evet haberi okudum. who'nun kirmizi et ve islenmis etteki kanserojenligini bilimsel olarak sigarayla es tutmasi neticesinde yazilmis bir haber. yanlis anlama var sanirim. who su sekilde cevap vermis o soruya;

hayir, sigara ve et ayni kanserojen grubunda (Grup 1) cunku kanserojenlikleri hakkinda yeterli bilimsel kaynak var fakat bu ayni derecede zararli olduklarini gostermez. siniflandirmalar kanser sebebi olan madde hakkindaki bilimsel kanitlarin guclulugune gore yapilmakta, tasidigi kanser riskine gore degil.

yukarida verilen kaynaktaki 9. soru

(git: www.who.int)
  • tanaka  (26.11.19 07:37:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.