[]

Dart&Flutter VS Java

Bundan bi süre önce meraktan javayı kurcalamaya başladım. youtube videoları, stackoverflow sayesinde ilk app'imi yaptım. Bi şey üretme hissi çok tatmin edici geldi. Şimdi işin biraz daha içine girmeyi düşünüyorum. Biraz araştırma yaptım, Java'yı zaten biliyoruz ama dart'ın da geleceğinin olduğunu yazmışlar çoğu yerde. Öğrenmesinin Java'ya göre daha kolay olduğunu ve hem ios hem de android için tek elden uygulama yapılabiliyor dart ile. Ayrıca Google'ın çıkarmaya hazırlandığı Fuschia işletim sistemine de Dart ile uygulamalar yazılabilecekmiş. Büyük şirketler şimdiden sırf Fuschia'dan ötürü dart bilenlerle ilgilenmeye başlamış.

Size soracağım şu, tek amacı mobil uygulama yazmak ama bunu ilerletip belki kariyerini bu yönde değiştirmek isteyen birine hangisini öğren dersiniz. Yani şimdilik uygulama yazıcam ama ileride profesyonel olmak istersem sizce hangisi daha çok işimi görür. Dart&Flutter ile mi başlayayım maceraya yoksa Java ile mi?

Şu an algoritma dersleri alıyorum sıkı bi şekilde, bu bitince dil dersine başlamayı düşünüyorum. Ama hangi dil olacağına sizin tavsiyelerinizle karar vericem.

 
ikisinden birini seçebilirsin. "just mobile" diyorsan dartla başla. önemli olan dil değil :)


  • pgup  (12.10.19 15:39:37) 
Eger derdiniz tam zamanli is bulmak ise Dart ile is bulmakta (ozellikle Turkiye'de) epey zorlanabilirsiniz. Eger freelancer olurum kendi projelerimi yaparim diyorsaniz Dart/Flutter bir alternatif olabilir. Tam zamanli is bulmak icin Java/Kotlin ya da Swift ogrenmek daha dogru bir baslangic yatirimi olur bana sorarsaniz.


  • bushwacker  (12.10.19 16:36:36) 
@bushwacker peki android için java'ya başlasam ileride diğer ortamlar için java uygulama geliştirmek zor olur mu? Tamam illa ki yazdığımız ortamlar ve bazı özellikler farklı olur ama atıyorum mesela masa üstü bir uygulama yapmakta kullanılan java komutlarıyla android'de kullanılan java komutları arasında çok fark var mı? yoks java aynı java ama geliştirilen ortamlar, kütüphaneler mi farklı sadece?


  • bidakikanizialicam  (12.10.19 18:12:56) 
Tek amacı mobil uygulama yazmak ve bu alanda kariyer yapmak olan birine iOS (Swift) developer olmasını tavsiye ederim. Paranız varsa o taraflara göçün. Yatırımınızın karşılığını alırsınız.

Android ile başlasanız başka ortamlar için Java geliştirebilir misiniz? Bilmiyorum açıkçası. Ben Java biliyorum ama yarın direkt Android geliştirmeye başlayamam muhtemelen. Dilin ortak olması iyi hoş ama öğrenmeniz gereken bir sürü kütüphane, mimari vs. var.
  • plutongezegendegilmi  (12.10.19 19:45:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.