[]

nesli tükenen hayvanları neden çiftleştirmiyorlar?

mantıklı bir nedeni vardır elbet fakat bilmiyorum ve merak ediyorum. nesli tükenen hayvanları (özellikle dünya üzerinde 1000 adet kalanları) toplayıp özel bir şekilde çiftleştirseler ve nesil devam etse güzel olmaz mı? sıkıntı tam olarak nerede?




 
Çiftleşmiyorlar, bazıları o nedenle tükeniyor zaten; misal pandalar.


  • angelus  (03.10.19 21:24:25) 
@angelus ondan bahsediyorum zaten, insan eliyle çiftleştirilseler olmaz mı diye soruyorum. etik falan mı görülmüyor yani nedir anlam veremedim. ya da doğanın dengesini mi bozmak istemiyorlar? (insanlar tarafından avlananlar hariç) yoksa gerek mi görülmüyor?


  • candide  (03.10.19 21:28:31) 
Çinliler pandaları çiftleşmeye teşvik etmeye çalışmışlardı uzun süre ama başaramamışlardı sonradan tüp bebek tarzı bi çalışmaları olmuştu ama onda da kısıtlı bi başarı sağlanmıştı diye hatırlıyorum, yani olmayınca olmuyor galiba. Bir de bunlar esaret altında oldukları için cinsel olarak isteksiz davranıyorlarmış, içgüdüsel olarak uzak durdukları için yapacak pek bir şey yok.


  • angelus  (03.10.19 21:36:08) 
angelus+1

zorla nasil ciftlestireceksin ki? ayni ortama koysan bile sertlesmedikten sonra olmaz yani :) insan eliyle derken? handjob mu? :)
  • nickmickyok  (03.10.19 21:49:30) 
@nickmickyok insandan kat kat fazla tavuk var ya da ne bilryim ineği, atları çiftleştiriyor insanlar. onları nasıl çiftleşiyorlarsa nesli tükenenleri de yapsalar olmuyor mu? tabii bu saydığım hayvanların insanlara faydası olduğu için yapıyorlar, pandayı sallayan pek olmaz tabii işin bu kısmı da var ama o zaman hayvanlar nesli tükeniyor edebiyatı niye bu kadar yapılıyor? ilginç. dediğim gibi çiftleşme isteği 0 olsa dahi istense bu hayvanlar tavuklar gibi çoğaltılabilir gayet, demek ki faydası yok diye takmıyorlar.


  • candide  (03.10.19 21:59:38) 
tükenme hızları doğum hızlarından fazla olduğu için efektif değil, misalen 1000 adet kalmış x cinsi hayvandan kaçar adet yakalaman lazım ki bunları sunni döllenme ile hamile kalmalarını sağlayıp yavru elde edebilesin, bazı hayvanlar 1 tane doğurabiliyor sadece.

tabii bu hayvanların bakımı/beslenmesi işi de var, esaret altında yaşayamayan hayvanlar var, bazıları geniş arazilere ihtiyaç duyuyor falan. e tabii bütçe işi de var. hadi yaptın ettin diyelim bunları nereye salacan tekrar ki?

kapitalist sistem bundan kar elde edemeyecek, dolayısı ile mantıklı olmuyor. bu şekilde ürettiğin hayvanlar anca numelik olur yine.

edit: inek/koyun tavuk demişsin ama bu hayvanlar zaten doğada pek yok, yetiştirilenler de endüstriyel olarak yetiştiriliyor ve yüzlerce yıldır sürüyor bu.
  • selam  (03.10.19 22:10:17 ~ 22:12:23) 
@nickmickyok,abi kıyakçılık diye bir meslek var.


  • duptıs  (03.10.19 22:10:22) 
@nickmickyok
Insan eliyle derken, ciftlik hayvanlarını nasil çiftlestiriykrlsrsa oyle. Onu kastetmis adam.
Boyle bir sey var yani, insan eliyle yapılıyor.
  • stavro  (03.10.19 22:14:08) 
amac sadece laboratuvarlarda-hayvanat bahcelerinede sergilemek-korumak olsaydi mantikli olabilirdi. sorun su ki dogal habitatlari -cok buyuk oranda insan etkisi ile- yokediyoruz. kar leopari mesela, 1000 tane urettik. dogal alanina biraktik. kacak avcilik ve yerel koylerin etkisi yuzunden gene tukenme asamasina gelmesi cok surmeyecektir. ihtiyacimiz olan esas sey doga koruma bolgelerini olabildigince genisletmek ve tam koruma saglamak olmali. -mobil..-


  • unabomber  (03.10.19 22:31:58) 
@selam tavuk koyun vs örneğini o yüzden verdim zaten. normalde sayıları az ve güçsüzler. yani normal şartlar altında bugün nesillerinin tükenmiş olması ya da çok çok az sayıda kalmış olmaları lazımdı ama insanlara faydası olduğu için bugün nüfusları bizden kat kat fazla. üstte de belirttiğim gibi bu nesli tükenenler insanlara yiyecek içecek, yük taşıma, yarış vs alanlarda faydası olmadığı için çiftleştirilmiyor ve bu konuda bir isteksizlik söz konusu belli ki.

ama bunun için bir fon oluşturulabilir mesela. 1000 adet kalanı geçtim sadece 100 tane kalan türler var, bunlar için çaba gösterilebilir. mesela 30 tane dişi 3-5 tane de erkek alsalar soylarını devam ettirseler güzel olabilir. dediğim gibi bir fon oluşturulsa gayet de yapılabilir. üretildikten sonra yine doğal yaşam alanlarına salınırlar.

bir de şunu merak ediyorum eğer üreme isteği yoksa bu doğa için daha iyi değil midir? evrimsel açıdan bakarsak?
  • candide  (03.10.19 22:46:59) 
@unabomber haklısınız ama zaten insanlar tarafından avlanmayan hayvanlar için soruyorum bunu özellikle.


  • candide  (03.10.19 22:49:08) 
bazıları o nedenle tükeniyor zaten; misal pandalar.. on binlerce yıldır soyunu devam ettiren hayvanı kaçak avcılık, yaşam alanını yoketme, besin zincirini kırma yolu ile rahatsız edersen soyu tükenir-azalır. laboratuvar-hayvanat bahçesinde hadi çiftleşin dersen her tür buna tamam abi hemen demez ki.

üreme isteği yoksa bu doğa için daha iyi değil midir? evrimsel açıdan bakarsak?
-doğal ortamda üreme istekleriyle ilgili bir sorun olduğunu sanmıyorum. yaşam alanlarına girilmeyip bu kadar tahrip edilmeselerdi korunmaya ihtiyaç duymayabilirlerdi. sorun gözetim altında çiftleşmeye gelmemeleri (pandalar için.)

insanlara faydası olduğu için.. bu cümle önemli. kapitalist sistem net bir çıkarı olmadan kaynak aktarmaz. dediğin gibi tavuk veya besi hayvanlarının neden kollandığı, ırk geliştirmeleri yapıldığı belli. ancak aynı çabayı java kaplanı için göstermez. parasal olarak bir geri dönüşü olmayacaktır çünkü.

bunun için bir fon oluşturulabilir mesela.. evet teorik olarak yapılabilir. pratikte ise nesli tehlikede olan/olabilecek türleri korumaya çalışan bir avuç insan/stk var sadece. o fon için sadece göstermelik yardım yapar kapital.

üretildikten sonra yine doğal yaşam alanlarına salınırlar.. sorun da bu zaten. doğal yaşam alanlarına dokulmasa zaten nesli tehlikeye girmeyecek. yaşam bir şekilde yolunu bulur bu kadar dokunmasak.

insanlar tarafından avlanmayan hayvanlar.. sadece avlanmak değil, alanlarını kısıtlamak, besin zincirlerine müdahil olmak, doğanın akışı dışında bir etki bırakmak. insan müdahalesi olmayıp da soyu tükenmek üzere olan ve kurtarabileceğimiz pek tür yok sanırım. bildiğiniz varsa, seve seve öğrenebilirim bilenlerden.

dediğim gibi bana göre esas sorun çok ciddi şekilde kalan gezegende kalan son doğal yaşam alanlarını tüketmemiz.
-mobil-
  • unabomber  (04.10.19 05:54:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.