[]

iPad: e-book, comic, messenger falan

Bu iPad nanesini biraz kurcalamış, biraz da sağdan soldan haberi olanlara birkaç sorum olacak.

- e-book olayına pek hakim değilim, dosya formatları nelerdir fikrim yok. Apple'ın kendi dükkanı haricinde başka yerlerden (misal idefix) ücretli/ücretsiz edinebileceğim her türlü e-book'u rahatça atıp okuyabilir miyim?

- Elimde okumak istediğim, .cbr ve .cbz formatlarında birçok çizgiroman var. Bunları okumamı sağlayacak ücretsiz yahut ucuz bir uygulama var mı? iPhone için olduğunu, birçok iPhone uygulamasının da iPad ile uyumlu olduğunu duydum fakat deneyip görmüş birilerinden duymayı tercih ederim.

- Windows Live Messenger'ın iPad sürümü var mı?

Birkaç sorum daha vardı sanırım ama unuttum, yalanmış demek ki.

Şimdiden teşekkürler.

 
live messenger ın ipad versiyonu yok iphone os kullanıyor ona göre ne calısıp calısmıyacagını araştırabilirsiniz veya tahmin yürütebilirsiniz. ama ebuddy in application ı var ücretsiz gayet kullanışlı.

e-book olayında idefix te satılanlar pdf dir diye dusunyorum eger oyleyse onları calıştırır. cbr cbz icin bi app vardır büyük ihtimalle iphone forumlarına bakmak gerek.

son olarak cok güzel gozuken bir alet ama bana kalırsa amerika fiyatları bile cazip değil netbooklar hala daha iyi gorunuyor. bir de su an cıkan modellerde 3g yok. 3g olsa iyiydi.
  • rurouni  (14.04.10 14:15:40) 
iPad için henüz erken olduğunu düşünüyorum. iPad gazı ile yakın zamanda piyasaya girecek 10 civarı alternatif ürün var ve bunlar çoğu yönden iPad'den daha kullanılabilir, daha ucuz ürünler gibi görünüyor. bu arada o sırada da iPad fiyatları biraz aşağı çekilebilir veya yeni versiyonu gelebilir. tabii paranız çok ise beklemeyin alın.

- yakın zaman içerisinde ücretsiz/warez e-book sayılarında patlama olacaktır. iPad'den önce bile torrentlerde sürekli ve güncel olarak e-book temini mümkündü. iPad'den sonra daha da artacağı kanaatindeyim. (sorun ile alakasız bir cevap, nerden esti bende bilmiyorum)

- inceleme videolarında gördüğüm kadarıyla çatır çatır okuyabiliyorlardı cizgiromanlarını.
  • shape of shapelessness  (14.04.10 15:58:24 ~ 16:04:52) 
e-kitap okumak için ipad oldukça sorunlu bir alet. aslında sadece ipad değil, herhangi bir bilgisayardan e-kitap okumak gözlerinizi kör eder. e-kitap okumak için en iyi yol, bir e-kitap okuyucu almaktır. e-kitap okuyucularında e-mürekkep teknolojisi var. yani ortada bir monitör, bir ekran, zararlı ışınlar, gözün yorulması, bozulması, piksellere bölünmüş harfler söz konusu değil. e-kitap okuyucunuzun içinde bir nevi mürekkep var. sayfayı çevirdikçe bu mürekkep önce çözülüyor sonra sabitleniyor. zaten bu sayede bir sayfada kaldığınız zaman sonsuza dek batarya harcamadan sayfa o biçimde kalabilir. e-kitap ile ipad'in teknolojisi tamamen farklı. elmayla armut gibi. biri bilgisayar, diğeri değil. eğer ipad'i özellikle e-kitap okumak için alacaksanız sakın böyle bir şey yapmayın. evet, şık görünüyor bilmeyen bir gözle bakınca ama işlev açısından sonuç son derece olumsuz. idefix'in e-kitap okuyucuları var ama araştırınca pek nitelikli olmadıklarını öğrendim. biraz zaman geçince türkçe e-kitap okumak için ben de bir alet getirteceğim ama bu ipad olmayacak. kindle güzel bir alet fakat dünyada e-kitaplar için değişik formatlat var. idefix'in formatlarını kindle'da okumak sanırım mümkün değil.


  • microfiction  (14.04.10 16:06:54) 
Sadece e-book okumak için almayı düşünmüyorum, sorum biraz o yönde görünse de aslında "bu cins bir alet alacaksam bari onu da yapsın" düşüncesindeyim sadece. Halihazırda almayı düşünmüyorum zaten, şöyle bir göz atmaktayım.


  • valthoron  (14.04.10 16:37:20) 
Sonradan arayıp ulaşanlara kolaylık olsun efendim:

- iBooks (itunes.apple.com ile .epub formatındaki kitapları okumak mümkün. Store haricinde bilgisayardaki kitaplar da iTunes aracılığıyla cihaza atılabiliyor. Amazon'un Kindle (itunes.apple.com uygulaması da var fakat ne okutur, ne okutmaz incelemedim. Formatlar arası geçiş için (bkz: Calibre). Okunabilirlik/göz yorma konusunda bilgi veremiyorum, henüz yorum yapacak bir süre okumuş değilim.

- Birçok gösterici program mevcut, ben CloudReaders (itunes.apple.com kullanmaktayım. .cbr, .cbz ve .pdf okumayı sağlıyor, gayet kolay kullanılıyor, zoom olayı da var. Bu tür içeriğin okunabilirliği gayet rahat cihazda. Gündüz vakti ve gece lambasıyla uzun süre kullanımın yanı sıra parlaklığı biraz kısarak bir gece yolculuğunda da epey okudum. Herhangi bir rahatsızlık vermedi, fakat bunda benim ekranlara uzun süre bakmaktan kolay kolay yorulmuyor olmamın etkisi olabilir.

- IM+ (itunes.apple.com isimli ücretli program birçok sosyal ağa (Skype, AOL, MSN, Twitter, Facebook, Yahoo!, Google Talk, Jabber, ICQ, MySpace) bağlanabiliyor. Bazı kısıtlamalarla ücretsiz Lite sürümü (itunes.apple.com de mevcut.
  • valthoron  (16.05.10 17:59:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.