[]

Yıllardır beklenen büyük İstanbul depremi bu olabilir mi?

Herkesin zihninde 99’u bile geride bırakacak bir deprem imgesi vardı büyük İstanbul depremi denildiğinde ancak 99 depremi İstanbul değil Gölcük merkezli bir depremdi sonuçta ve belki de onlarca yıl sonra ilk kez bu kadar şiddetli bir İstanbul merkezli deprem oldu? Bu 5.8 bile çok korkuttu ancak o beklenen depremin bundan ibaret olup geçip gitmesi çok iyi olurdu, hiç mi ihtimali yok bu depremin o deprem olması üzerine?




 
Hayır olamaz. Büyük İstanbul depremi 7.0 ve üzerinde bir büyüklükte olacak. Bugün yaşanan deprem bu depremin oluşmasını engellemez ve/veya büyüklüğünü azaltmaz. Bilim büyük İstanbul depreminin olacağını istatistiksel ve fiziki verilerle öngörüyor, bu kadar basit.


  • einsteinin kedisi  (26.09.19 17:49:58) 
müneccim arıyorsan geldim ben cevabım hayır olamaz .


  • jamswety  (26.09.19 18:03:06) 
baglam farkli da olsa kenan komutan bu sorunun cevabini yillar once vermisti: olamaz, olamaz kesinlikle olamaz!


  • der meister  (26.09.19 18:11:16) 
Bu konu şurada da konuşuluyor: www.eksiduyuru.com


  • bruce mclaren  (26.09.19 18:14:54) 
ben bu deprem konusunda şener üşümezsoy u dinliyorum,hepte haklı çıktı eskiden beri.


  • essoist  (26.09.19 19:01:47) 
Beklenen sey "buyuk" bir deprem oldugu icin, bu da buyuk olmadigi icin dogal olarak halen "buyuk İstanbul depremi" bekleniyor.

"ististiki" olarak buyuk bir deprem bekliyorlar, buyuk bir deprem olmadigi icin bu deprem hala bekleniyor.
Kisacasi bu depremin malum beklenen deprem ile bir baglantisi yok.

Ayni sekilde onun habercisi, onun oncusu gibi bir sey de soz konusu degil.

Olasi buyuk bir depremin yaklastigini tespit etmek herhabgi bir sekilde mumkun degil. Dolayisiyla bu deprem ya da herhangi bir doga olayi buyuk istanbul depremi geliyor olarak yorumlanamaz.
Deprem bekleniyor denince insanlarmizi sanıyor ki bu meteroloji gibi bir sey.
Bu konuda bilim henuz cok cok geride, bir meteroloji tahmini gibi tahminler yapılamıyor.
Dolayisiyla zamanlama ile ilgili bir tahmin yürütmek de teknik olarak mümkün degil. Medya, haber degeri artmasi icin olayi biraz daha farkli aktsriyor insanlara, bir takim gozlem ve analizlerle hava tahminj gibi tespit ve tahmjn yapılabiliyormus gibi aktariyorlar. Deprem bugun icin hala koca bir "bilinmezlik"

Buyuk bir deprem yarin sabaha karsi da olabilir, önümüzdeki 80 yil boyunca olmayadabilir. Hicbir sekilde bilme imkani yok. Bilinmiyor.
Dolayisiyla her an olacakmış gibi kabul etmek mantikli oluyor.
  • stavro  (26.09.19 19:41:03 ~ 19:46:23) 
Hayır olamaz.

Bilimsel olarak fay hatlarının nerelerde olduğunu biliyoruz, uzunluklarını biliyoruz.

Bu fay hatlarında enerji birikip de deprem olacağı Allah'ın emri, bir doğa olayı. Fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz.

Ancak geçmiş tarihlerdeki deprem kayıtlarına bakarak ortalama kaç yılda bir bu fay hattının enerji boşalttığını not edip bir sonraki depremin kaç yıl içinde olacağını tahmin edebiliyoruz.

Bir haftadır olan bu depremler marmaradaki büyük fayın sağında solundaki küçük dallar olarak düşünebilirsiniz.

Sanırım bu küçük depremlerin nedeni şu resimdeki küçük fay hatlarından biri ya da birileri;

www.koeri.boun.edu.tr
  • John Bloor  (27.09.19 10:12:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.