[]

türk ceza kanunu neden "türk" ceza kanunu?

türk'e ne gerek var? Medeni memleketlerde ornegi var midir?
Not: tartisma maksatli bir soru degildir, soruya cevap alirsam minnettar olacagim. Tsk



 
bir de buna benzer milli eğitim bakanlığı var. dünyanın bütün ülkelerinde bu bakanlığın adı eğitim bakanlığı.


  • nickini degistiren yazar  (12.09.19 20:45:24) 
bir kısmı geleneksel suç/ceza ikilemi içeriyor, modernize edilmiş tabii. memleketin kanunları, suç/ceza ilişkisine bakışı farklı.


  • selam  (12.09.19 20:46:16) 
@our great conjuncture, tc vatandaşı olan her birey türk değildir. cevabınıza teşekkürler. benim aradığım cevap değil.

@nickini degistiren yazar, evet ama eğitimin milli olması sosyolojik olarak anlaşılabilir bir durum. yani tc, diğer her devletten 3 birim fazla faşist olduğu için "milli eğitim" denmiyor. eğitimin, kurucu rejimin sonraki kuşaklara kendi ideolojisini dayatmak gibi bir araçsallığı var. ceza kanunu veya medeni kanun'un başına "türk" eklenmesi ise daha patolojik bir durum geliyor bana.

@selam, evet. nedenini sordum ben de.
  • lucky strike  (12.09.19 20:59:42) 
şimdi kanunla ilgili konuşuyorsak, anayasa da her tc vatandaşının türk olduğundan bahseder dolayısı ile @our great conjuncture'ünde haklılık durumu var.

türk hava yolları, türk hava kurumu, türk silahlı kuvvetleri, türk kara,deniz,hava kuvvetleri vs. önünde türk geçen bir çok devlet yapılanması/kurumu var.
  • selam  (12.09.19 21:06:04) 
Tam bakamadım ama sanırım 1926da oluşturulmuş, o zamanki bakış açısıyla şimdikini bir tutmuyoruz değil mi? Siz her tc vatandaşı Türk değil diyorsunuz da ülke kurulurken öyle ďüşünmüşler veya öyle denirse milleti bir arada tutabileceklerini düşünmüşler. Çok 21.yy bakış açısıyla yazmışsınız. Ha "halen" neden öyle derseniz o ayrı konu.


  • nhk ni youkosu  (12.09.19 21:06:20) 
türkiye'ye ait olduğu için. hırvatistan'a ait olsaydı hırvat ceza kanunu olacaktı.


  • amateur  (12.09.19 21:07:00) 
Ourgreat conjuncture un soyledigi tanim anayasa 66. Vatandasligin tanimi turk devletine vatandaslik bagiyla bagli olan herkes turktur der. Irk olarak degil.


  • hindistan cevizi  (12.09.19 21:08:23) 
Cunku "Turkiye" Cumhuriyeti'nin ceza kanunu. Adinim Turk ceza kanunu olmasi dogal.


  • stavro  (12.09.19 21:10:55) 
Ayrica sadece bizde yok bu tarz kullanim. Ingilizler de german civil code diyor mesela bizim alman medeni kanunu dedigimize ama kendileri BGB diyor. ZGB var isvicre medeni kanunu.


  • hindistan cevizi  (12.09.19 21:16:34) 
1924 anayasası:
"türkiye’de din ve ırk ayırdedilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese “türk” denir."
1961 anayasası:
"türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes türktür."
1981 anayasası:
"türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes türktür."

türk diye bir ırk yoktur. bu coğrafyaya türkiye ismini de türkler değil avrupalılar vermiştir. türklerin yaşadığı yer anlamına gelir. anlamak istemiyor olabilirsiniz, anlamıyor da olabilirsiniz ama durum budur.
  • burya  (12.09.19 21:53:28) 
medeni memleketlerde örneği var evet; medeniyetten ne anlaşılır bilemiyorum ama almanya, isviçre, fransa gibi ülkelerin kanunlarından başka bir medeni ülke bahsederken alman x kanunu der. örnekleri verilmiş zaten.

oradaki türk, ülkenin içinde yaşayan insanları vurgulamıyor; kanunun tabiiyetini belirtiyor. türkiye adlı ülkenin kanunu diye türk x kanunu deniyor. türk insanlarının hareketlerini düzenlediğinden (ya da o niyetle) türk x kanunu değil yani.

ek olarak, bizim kendi kanunumuzun önüne türk kelimesini ekleyerek vurgu yapmamızın sebebinin biraz da iktibas kültürü olduğunu düşünüyorum. zamanında (1920lerde) başka milletlerin kanununu neredeyse aynen alıp ufak tefek değişiklikler yapan taraf olunca türk x kanunu deme ihtiyacı hissedilmiş olabilir.
  • brena  (12.09.19 22:10:09 ~ 22:30:44) 
Fransız kanunlarının başında "Fransız" yok. Ama İsviçre kanunlarının başında "İsviçre" ibaresi var. Örnek:

www.admin.ch
www.admin.ch
  • wish i could find a way to disappear  (12.09.19 22:32:19) 
@hindistan cevizi, BGB=bürgerliches gesetzbuch=medeni kanun. benim sorduğum başında ırk belirtme sebebinin nedeniydi. yani türk ceza kanunu yerine neden doğrudan ceza kanunu demiyoruz, "türk"e ne gerek var?
Yabancılar zaten buna "tc ceza kanunu" diyecekler sonuçta, bizim bgb için alman medeni hukuku dememiz gibi.

@brena, başkası böyle desin sorun değil değil. ama tc kendi içinde neden böyle adlandırıyor bunu merak etmiştim.
  • lucky strike  (12.09.19 22:39:41) 
@wish i could find a way to disappear, evet isviçre bu anlamda epey ayrılıyor diğer ülkelerden. ben de soruyu yazmadan önce araştırırken denk geldim buna çokça. kanton olması ve yapay bir devlet olması (yani bir arada yaşamak için çıkar sözleşmesi dışında dilsel/dinsel/gelenek olarak göbekten bağlılığı olmayan anlamında) bunda etkin midir acaba?


  • lucky strike  (12.09.19 22:42:35) 
@lucky strike, o konuda da kanaatimi belirttim zaten iktibas kültürü diye.

isviçre konusunda da, evet kantonlardan oluşması ve her kantonun ayrı kanunu varken sonradan isviçre adına tek bir kanunun kabul edilmesi sebebiyle onlar da vurgulamak istemişler. en yakın örneklerinden biri isviçre usul kanunu örneğin; schweizerische zivilprozessordnung. yine kanunun kaynağını belirtmek önem arz etmiş.
  • brena  (12.09.19 22:50:26) 
BGM medeni kanun dedim zaten. Ingilizler German Civil Code diyor. Bziimki de aslinda Medeni Kanun. Borclar kanunumuz Turk Borclar Kanunu. Evet Almanlar kendileri icin demiyo ama isvicreliler diyor bu biraz yapildigi zamanla ulkenin sosyal yapısıyla ilgili. Bir de karsilastirma yapiyoruz hukuk metinlerini incelerken referans gösterirken o yuzden de kolay anlasilsin diye sonradan duzenledigimiz icin de kullandik biraz türk.. kanunu seklinde.Ustteki bilmem kac cevapta da belirtildi Turk kelimesi irk degil iste o yuzden yazdi insanlar anayasa diye israrla yoksa irkci degiliz. Turkiye cumhuriyeti devleti vatandaslarina uygulanacak ceza kanunu degil de burda turkiye cumhuriyeti vatandasi anlaminda turk. Aslinda bu kismi hukuk mantığıyla anlarsaniz cevabi bulmus olucaksiniz. Sadece tanimlama bu irkcilik icin turk demiyoruz hukuki olarak.


  • hindistan cevizi  (12.09.19 22:51:16) 
Cezalar evrensel değil çünkü. Irak'ta idam var, turkiye'de yok mesela.


  • el conquerador  (13.09.19 00:18:52) 
amerika'da "americans with disabilities act" var, türkiye'de engelliler hakkında kanun adı. bunu gidip türk engelliler hakkında kanun dememişiz örneğin.


  • inekadam  (13.09.19 03:49:50) 
tarihsel sebeplerle.

öncesinde uygulanan Osmanlı döneminde çıkarılan Ceza Kanunu (1958). Yeni kanunu eskisinden ayırmak için başına "Türk" eklemişler. Köklü bir değişiklik olduğu için böyle bir ayrıma ihtiyaç duyulmuş.

bir de ceza kanunu İtalya'dan alınmış ve alındığı yerdeki adı "Italian Penal Code" biçiminde çevriliyor. Bir de ne gördülerse onu yazmış olmaları muhtemel.
  • babilbaligi  (13.09.19 13:06:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.