[]

tr'de motosiklet kullanımı sınırlandırılmalı mı?

şu 17 yaşındaki moto kurye kazasını izleyince tekrar aklıma düştü bu soru. geçen yıl bu sıralarda bir lise arkadaşımı da yine motosiklet kazasında kaybettim. hurriyet'in sitesinde aratsanız her gün ölümlü motosiklet kazası görürsünüz. böylesine bir bilanço varken ehliyet alımının zorlaştırılması, bazı tehlikeli yolların motosikletlere kapatılması gibi tedbirler düşünülemez mi? kask falan hikaye bu arada, 80-90 ile giderken bir arabaya çarparsanız, üzerinizde zırh bile olsa iç kanamadan gidersiniz.




 
140journos'un motokuryelerle ilgili videosunda bir motosiklet eğitmeni 'Almanya'da on kişiden 4'ü motosiklet sınavını geçerken bizde 10 kişiden 9'u' dedi. bu aslında ehliyet almanın ne kadar kolay olduğunu gösteriyor.

asıl dertse teorik eğitimleri geçmenin daha kolay olması ve bunun üzerine ciddi bir bilinç verilmemesi.

ben yıllar önce ehliyet aldığımda programım ders saatlerine uygun değildi ve "sen zaten kuralları biliyor gibi görünüyorsun derslere gelme" dediler. hiç gitmedim. bunun yanında "sen zaten sürmeyi de biliyor gibisin pratik derslere de gelmezsen olur" dediler. kullanacağım arabayı ve hocaları sınava girdiğim gün gördüm. ama iyi kötü biliçli bir insandım ve trafik kurallarını öğrenmeden trafiğe çıkmadım. aslında kişisel olarak utandığım bir şey bu. hadi benim yaşım gençti, bunu kabul ettim. kurs nasıl böyle bir teklifte bulunabilir? sanki sıkıntı buralardan başlıyor gibi.
  • biseysorcaktim  (01.09.19 20:26:26) 
kaldırımdan giden motosikletlere "yolların motosikletlere kapatılması" önerin çok güzelmiş.
aklına düşen sorun ne tam olarak? pek düşünmemişsin bence üstüne.
ehliyetsizlere ne yapacaksın? ehliyet sınavından 100 alıp ters şeride dalana ne yapacaksın? tartışalım biraz iq'nu meral ettim
  • hasmetizm 2046  (01.09.19 20:27:42) 
Motosikletlere hiz siniri konmasi lazim. Ayrica seridinden cikip aradan gecen adamim da ceza yemesi lazim, ben hic gormedim aradan giren adamin ceza yedigini. Mevzuati bilmiyorum.
Oncelikle var olan kanunun uygulanmasi gerek. Uygulamada sikinti var bizim ulkede genel olarak.

  • stavro  (01.09.19 20:48:32) 
motor sevdalısı biri olarak,

motorlara gösterilen pozitif ayrımcılık (sağ şerit, makas, hız, kask vs) kaldırılmalı. standart araç muamelesi görmeli.
  • dedim dedim de kime dedim  (01.09.19 20:52:08) 
önce aile, ardından devlet olarak bu çocuğa doğru düzgün bir eğitim verdinde, hala mı oluyor bunlar? çok görüyorum paketçi arkadaşları kafasında kask var ama bağlamamış, kafasında kask var ama üstü başı çıplak, şortla kullanıyor. kaskımı montomu,eldivenimi,pantolonumu ayakkabımı giyip öyle biniyorum bu alete.

kafasındaki kask bağlı değil (bazen tamamen şapka gibi kafasına konmuş), elinde cep telefonu (motorla giderken telefonuna bakan kurye gördü bu gözler) kendi hayatını umursamayan tipler yüzünden ben niye sınırlanıyorum?

devlet çıkarttı bir göstermelik iş güvenliği kanunu o kadar, denetleyen var mı? Normal şartlarda bu işler iş verenlerin sorumluluğundadır, çalıştırdığı kişinin kaskını, montunu, ayakkabısını, eldivenini, pantolununu sağlamak "zorunda", bütün bu malzemeleri iki paketçi için almaya kalksan kişi başı 5/6 bin lira masrafın var, eleman değişti diyelim, yeni elemana bu malzemeler uyacak mı, uymayacak mı? paketçilikte motorcular gün içerisinde işi bırakıp başka bir yere geçiveriyor. hop gitti 5/6 bin lira malzeme.

devlet madem bunu mecburi tutuyor o halde bu yükü kaldıramayacak olan işletmelere vergi kolaylığı sağlamak zorunda, ben hobi olarak biniyorsam 2000 öderim ama işletme sahibi bunu 200 liraya almalı ki işçisine verebilsin.

Birde bizde denetleme ceza üzerine kurulu, oysa denetleme dediğin şey ceza vermek değildir.

Sen bile denetleyemiyorum yasaklansın diyorsun, aga hangi yasağa uyuluyor?

kaldırımda motorlu araç kullanmak zaten yasak, çatır çatır kullanıyorlar mı? evet. her hangi bir yaptırım var mı? hayır. paketçi ters yola giriyor bir dakika yolu kısaltmak için, yaptırımı var mı? hayır. kafasındaki kask süs diye var (ne güvenlik sertifikası var, ne de klipslerini takmış) ben bunu kaskı yok olarak işlerim mesela. yaptırımı var mı? yok. elin ecnebisi türkiyede çocuğu motor kazasında öldü diye sertifikasız dandik kaskların satışı yasaklansın, kaskların vergi indirimleri olsun diye kampanya yapıyor.

birde kime göre tehlikeli yollar mesela? bi motor yarışçısı var hani, milletvekili şimdi, ona göre tehlikeli olan yol mu yoksa bir aylık ehliyeti olan motorcu mu? hangisine yasaklayalım?

X,Y yollarında her hafta kaza olup bir sürü kişi vefat ediyor, o yollarıda araç trafiğine yasaklayalım mı? mesela bolaman yolu, tabii yasaklayalım bence.

ne kadar kolay sınırlandırılsın demek, ben kullanmıyorum o halde sınırlandırılsın/yasaklansın.

Not: başın saolsun.
  • selam  (01.09.19 21:09:51) 
@stavro'ya ithafen, hız sınırlarının motora arttırılması lazım, azaltılması değil. en sağ şeritte kamyona 90 otomobile 120 olan olan hız sınırı motorsikletlerde 80 di bir zamanlar, şimdi sadece otoyollarda 100 oldu da azcık rahatladık, otomobiller ile aynı olmalı motorsikletin hız sınırı aksi taktirde trafiğin akışına uyum sağlayamıyoruz, bana hız sınırı en sağ şeritte 80, arkadan tır geliyor 40 tonluk hız sınırı 90, bu araç ha diyince yavaşlıyor mu otomobil gibi? hayır, mecbur sollamaya çıkacak, bunun için de 200 metre geriden başlayacak o sırada yol buna uygun değilse ne olacak? o kamyonun freni boşalsa bişi olsa ben sıçtım yani. şehirler arası yollarda adamlar ya üstümüze çıkacak yada sollama yapacak onu da insan gibi yapmıyor şerefsizler motora 0 geçiyorlar.

dolayısı ile hız sınırının otomobiller ile aynı olması lazım.

şehir içi kullanım için otomobiller ile aynı zaten sınır belli 50km/s.
  • selam  (01.09.19 21:22:28) 
bu arada ehliyet alımının zorlaştırılması kısmında şu andaki ehliyet sınav sistemi us,eu ile aynı. daha geliştirilebilir mi? mutlaka ve mutlaka, olsun mu? olsun, eğitim iyidir buna itirazım yok.

bir sürü arkadaşım bir sürü para verip kurumların güvenli sürüş eğitimlerine gidiyor mesela, bu paketçi arkadaşlara da mesleki eğitim diye mecburi tutulabilir (tabii ona göre fiyat verilmeli, hobiciye kitlersin 3000 lira ama pkaetçilik yapacak adama o para dersen o adam o eğitimi almaz/alamaz), denetimler arttırılabilir bunlara itirazım yok.
  • selam  (01.09.19 21:46:01) 
sorunun ehliyetlilerden çok ehliyetsizlerden kaynaklandığını düşünüyorum.

daha geçen gün 16 yaşında çocuğun altında motor ona buna hava atarken, sivil polise denk gelip kenara çekilme olayına denk geldim. etraftaki 4 tane bekçi de ne oluyor diye toplandı başına, ben de durdum izledim ne var acaba diye.

sivil polis 'yaşın 16, ehliyetin yok, bir de millete artistlik yapıyorsun, bir daha yaparsan işlem yaparız haa.' deyip çocuğu bıraktı.

çok değil yarım saat sonra ana caddede yine apaçilik yaparken gördüm.

ülkede polis polislik yapmıyor ki, apaçiler ne yapsın?

sor şimdi bana o çocuk ölse gitse üzülür müsün diye? üzülmem, anası babası altına motor alıp veriyorsa, polis tehlikeli hareketler sebebiyle kalkıp kenara çekip, işlem yapmak zor geliyor diye yapmıyorsa, eleman hiç bişey olmamış gibi yarım saat sonra yok ona buna sarkma , yok aşırı hız, ön kaldırma falan yapıyorsa, ne kask var, bişey var, zerre kadar umrumda olmaz. kimse kusura bakmasın bu işler biraz da böyle.
  • Fodera  (01.09.19 22:36:43 ~ 22:42:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.