[]

Hukuk okusam şu duruma çıldırırım.

Türkiye'de 40 tane vakıf üniversitesinde "Hukuk" programı varken sadece 4 tane vakıf üniversitesinde "Fizik" bölümü var. Hiçbir vakıf üniversitesinde "Astronomi vb." bölümler yok. (2018 sayıları)

böyle saygın bir bölümün diplomalarının bu kadar değersizleştirilmesi ve bunun göz göre göre para kazanmak için yapılması.

sorsan "özel ünv. değiliz, vakıf ünv.siyiz" derler.

bu kadar işsiz hukukçunun sorumlusu da bunlar olmuyor mu?

 
bence anormal bir durum yok. hukuka talep fazla, eğer baban üst düzey bir akp'liyse, ığdır hukuk'tan da mezun olsan savcı-hakim olman kolay.


  • rusd  (27.08.19 20:46:10) 
diğer başka şeylere çıldırmıyorsun yani?
vakıf ya da devlet son 15 yılda açılan apartmandan bozma üniversiteler değil mi asıl sorun? işsiz hukukçunun olasının sebebi o çocukların başka (iş yapan) bir meslek yerine görece daha kolay iş bulacaklarını sandıkları hukuk tercih etmeleri ancak temelde diğer bölümleri/okulları niteliksiz (işsiz) bırakan sebep üniversiteleri donanımsızlığı.

ayrıca hukuk, bölüm kurulurken maddi açıdan masrafsız olduğu için en çok açılan bölüm.
  • jimjim  (27.08.19 20:53:04) 
Sorun sadece vakıf üniversiteleriyle sınırlı değil. Bir sürü niteliksiz, hocasız, taşra üniversiteleri de hukuk fakülteleriyle doldu. Onu geçtim, en eski hukuk fakültesi olan İstanbul Hukuk her yıl bin küsur öğrenci alıyor. Hukuk öyle yüzlerce kişinin üst üste bindiği amfilerde okunabilecek bir bölüm değil. Yani iş vakıflara, taşra üniversitelerine gelene kadar balık baştan kokmuş bile. Üstelik devam zorunluluğu da yok. Bunun yanında çok nitelikli hatta çoğu devlet üniversitesi hukuk fakültesinden bile nitelikli vakıf (Veya özel, ne derseniz... Ben mevcut hukuki tanımlama ve ciddi üslup prensibim gereği vakıf diyorum) üniversitesi hukuk fakültesi var.

İki şey önemli. 1- Devlet tarafından planlama yapılmaması ve doğal olarak aşırı kontenjanla piyasanın bir sürü hukuk mezunuyla dolması. 2- Herkesin girdilerden bahsetmesine rağmen çıktıların ölçülmemesi. Yani bir hukuk fakültesinden mezun olan öğrenci o eğitimin sonucunda ne hâle gelmiş, bunun ölçümü... Kobtenjanlar azaltılıp her önüne gelenin hukuk fakültesi açması engellenerek bu çıktı ölçümü yapılırsa o zaman vakıf(veya özel) üniversiteler de o kadar göze batmaz. Zira donanımsız üniversiteye başlayan bir gencin dört yıl (veya beş) sonunda donanımlanarak çıkması pekâlâ mümkün. Bu sayede fazlalıklar da elenmiş olur. Bunun yöntemlerinden biri sınav. Yahu dünyada avukat olabilmek için sınav olmayan tek memleket Türkiye. Buna da hâlâ sınav çare değil diye tepki verenler var ki çileden çıkmak işten değil.
  • microfiction  (27.08.19 21:19:25 ~ 23:00:39) 
fizik bölümüne lab falan lazım. hukuk için iki sıra bi masa bi de hoca yetiyo, masrafsız. mühendislik de bu yüzden çok var. aslında onlara da lab lazım ama çoğunda yok, idare ediyorlar. olay tamamen ticarete döndüğü için de oluyor bu. avukatlık saygın meslek, fizik mezunu en fazla hoca oluyor falan. arz talep.


  • windows95  (27.08.19 21:52:06) 
insanların iş bulabileceğini düşünmesinden kaynaklanıyor. çok acı. ayrıca hakim savcı olmayı düşünüyorlar fakat ahlaka sığmayacak şekilde torpil yapılıyor.

ben mühendisim+ istanbul hukuk bitirdim.

türkiye 133. oldum. dini inancım gereği torpile hiç bulaşmadım ve alınmadım.

şu an 29 yaşında aylık 1000 tlye çalışacak yer teklif ediliyor. işsizim.
  • konsomatrix  (27.08.19 22:24:31) 
Fizik ve astronomi bölümlerinin açılmaması bu bölümlerin özel üniversitelerde pazarlanamamasından kaynaklanıyor. Özeller öğrenci çekebilecek bölüm açıyorlar. Hukuk, psikoloji, fizyoterapi, mühendislik bölümleri kolay pazarlanan bölümler. Hukuk yine o kadar fazla yok ama psikolojinin hali içler acısı durumda.

Özel üniversiteler yüzünden popüler olmayan bölümler daha kolay iş bulur oldu. Aöf mezunları bile bazı özel üniversite mezunlarına göre daha rahat iş buluyor.

Ülkedeki işsizlik ve düşük maaşların bir nedeni de özel üniversiteler.
  • Cruyff  (27.08.19 22:37:47 ~ 22:39:08) 
Hay ağzına sağlık
İşsiz avukat sayısı çığ gibi artıyor.

  • photo85  (28.08.19 00:51:52) 
sorun sadece hukuk fakultesinde mi sizce? yukarda soylenildigi gibi apartmani bulan universite acti; hukuk, psikoloji, diyetisyenlik, dis hekimligi gibi bolumlerden akin akin insanlar mezun oluyor ki bu bolumlerin her biri avrupada, amerikada 'saygin' kabul edilen bolumler.

her meslegi niteliksizlestirdiler, yakinda tip fakulteleri de benzer duruma duserse sasirmayacagiz hicbirimiz.
  • fraise  (28.08.19 02:20:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.