[]

Bir startup fikrim var..

Lakin soru işaretlerim var.
Kültürlü, oturmayı kalkmayı bilen, prezentabl, üniversite terk, lise mezunu bir arkadaşınızım.

Şimdi bu girişim ekosistemlerine bakıyorum, hep Boğaziçi, Koç, Bilkent mezunları arkadaşlarıyla beraber startup'lar kuruyorlar. Biri finans mezunu, biri mühendis vs. ne güzel tamamlıyorlar birbirlerini.

Bu sektörde tutunabilir miyim ben bu kendi halimdeki halimle?

Yapmak istediğim girişim Amerika'da yapılmış ve ülkemize de son derece uyacak, sevileceğinden gerçekten emin olduğu bir fikir. Bir başıma ben bu işe nasıl gireyim? Bu fikirle görüşeceğim insanlar bu fikri benden çalmaz mı? App üretilecek, fikir geliştirilecek, fizibilite yapılacak ben bunları tek başıma yapamam malum.

Nasıl yol izlesem?

 
dediğin gibi bi yerden sonra ortaklık kurman şart. app yazabilecek misin? hayır. fizibilite yapabilecek misin? hayır. yani fikrimi çalarlar diye korkarsan gram ilerleyemezsin. misal piyasaya süreceğin ürün sütlaç olsun. sen noter onaylı olarak adamdan kağıt bile alsan fikrini çalmayacağına dair ertesi gün adam gider koyulaştırılmış pirinç lapası diye kendi adını vereceği bi ürün sürer piyasaya yine yapar yani.

ticaret güven işidir. ya birilerine güvenmek zorundasın ya da maaşlı işe talim etmek zorundasın. ya da dediğin gibi superman olup hepsini kendin yapabileceksin ancak öyle. öteki türlüsü zor.
  • rahat ya  (20.08.19 14:46:06) 
uygulama geliştirecek insanın ne yaptığını anlayacak kadar yazılım, fizibilite yapanın ne yaptığını anlayacak kadar finans öğren, fikri geliştirecek kadar kendini geliştir.

o takımlar üniversitede bu işleri köpek gibi öğrendikleri için başarılı oluyorlar. sen de öğren. yoksa o fikirden binlerce yüzbinlerce var, zaten daha önce yapılmış bir iş. ama sen onu hayata en iyi biçimde geçirecek hale gelirsen kıymetli bir insan olabilirsin. yoksa köşelerde ağlarsın ancak...
  • babilbaligi  (20.08.19 14:49:11) 
amerika'da başka biri tarafından yapılmış bir fikirse siz de çalmış oluyorsunuz bu arada :)

fikir çalınmasından bu kadar korkmayın, önemli olan nasıl pazarladığınız ve ortaya koyduğunuz hizmetin ve ürünün kalitesi.

örnek veriyorum otel rezervasyonu çok basit bir fikir ve onlarca var ama en kaliteli hangisi derseniz herkes booking'i gösterir. bu yüzden her şeyden önce kaliteden ödün vermemelisiniz.

başlangıçta bu işe ayırabileceğiniz ve çöpe gitme ihtimali olduğundan önemsemeyeceğiz bir miktar paranız olması lazım. kimse bir fikre, hayale kolay kolay para yatırmaz. elinizde bir ürün ve bu ürünü pazardaki potansiyelini gösterecek bir fizibilite çalışmasına ihtiyacanız var.

fizibilite çalışmasında profesyonel olmaya özen gösterin, "bize bi 100 bin tl lazım, o zaman projeyi patlatırız" gibi değil de, "ürünün geliştirilmesine, pazarlamasına ay ay şu kadar para harcamayı düşünüyoruz, projeksiyon yaptığımızda ilk 1 sene bize bir getirisi olmayacak ama eğer hedeflediğimiz çalışmaları yaparsak şu zamandan sonra şu kadar para kazanmaya başlayacağız" gibi somut, gerçekçi raporlar sunmalısınız.

bu yüzden öncelikle kendinize "bu projeye ayırabileceğim para ve zaman gerçekten var mı?" diye sorun. sonra eğer proje yazılım vs. ise bir yazılımcı parasını vererek başlayabilirsiniz. yazılımcılardan da projemi çalar mı diye çok korkmayın.
  • aziz dostum jack  (20.08.19 14:56:47 ~ 15:06:10) 
sizin haberiniz olmadan o fikir denenmiş, başarısız olmuş bile olabilir. yurt dışında uygulanan bir fikri burda çalacaklar diye korkmak biraz saflık malesef.

Yaparsınız başarılı olur paraya para demez fikir, o apayrı bir mesele.

Eğer yazılım bilginiz hiç yoksa ve fikirden para kazanmak istiyorsanız güçlü bir sermaye gerekli malesef. yazılımıyla yönetimiyle uğraşırıp en azından analiz eder rapor yazarım işin mutfağından biraz anlarım diyorsanız da arkadaşların dediği gibi zamanını ve enerjisini harcayacak güvenilir adam lazım. bu adamlara da ortaklık vermek gerekiyor tabi kimse babasının hayrına çalışmaz
  • ayin yazari  (20.08.19 15:12:09) 
Başarmak istiyorsan, hemen harekete geçmelisin. Yaparken düşünürsün bunları.
Çünkü ilk girişim denemeleri, %90 başarısız oluyor.
İkinci denemede %80 başarısız oluyor. Üçüncüde ise %70 ihtimalle başarısız oluyor.

Yani, başarı şansını artırmak istiyorsan, bir an evvel birşeyler yapmaya başlamalısın.
  • herşeyi soran adam  (20.08.19 15:52:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.