[]

Nota bilen müzisyenlere sorum var

Merhaba, öncelikle lütfen bilgisizliğimi mazur görün. Bilmiyorum. Ben herhangi bir müzik aletiyle. Mesela bağlama ile "Anadolu" kelimesini müziğe dönüştürmek istiyorum. A-na-do-lu şeklinde. Mesela do-mi-re-do gibi... Bu söylediğim şey mümkün mü? Belirli notalarla mı yapılır yoksa her nota anadolu sesini çıkarır mı?

mesela "anadolu'da koyunlar meler" tümcesinde anadoluyu müziğe nasıl notalarla geçirbiliriz.

saçmaladıysam kusura bakmayın,

sevgiyle.

 
Temelde: Her ses belli frekansta çıkar.
Dolayısıyla notaların da belli frekansları vardır.
Fakat notların arasında kalan ara sesler de vardır.

Şimdi konuşma dilinin melodisi vardır,
Cümlenin gelişine göre bir melodi oluşabilir.
Örneğin soru cümlesinde değil mi? Diye sorarken sesimiz ‘ğil’ kısmında tizleşip ‘mi’ kısmında pesleşiyor.

Sizin yapmak istediğiniz şey belli bir konuşmayı notaya dökmekse kulaktan yapabilirsiniz. Yoksa bir metni besteleyecekseniz tavsiyem işi kolaylaştırmak için ölçülü bir şiir gibi yazıp onu besteleyin.

Birinci duruma örnek:youtu.be

İkinci durum halk türkülerindeki gibi
  • marsargo  (06.08.19 22:38:45) 
Dövme mi yaptırılacak :)

Tartım olarak belki mantıklı bir nota yazımı olur ama tonalite olarak herşey olabilir kulağınıza hoş gelen bir taneyi seçmeniz gerekiyor deneyebileceğiniz bir insan ile.
  • hedep  (06.08.19 23:10:45) 
anadolu'yu istediğin notalarla çıkarabilirsin

dodododo da olur, sidolafa da... notalar sesin teoride frekansıdır, pratikte ise sesin inceliği kalınlığıdır. anadolu'da a'yı kalın sesle söylersen görece düşük frekanslı (do-re-mi) nota olur, ince söylersen görece yüksek frekanslı (sol-la-si) nota olur.
  • desdinova  (07.08.19 01:55:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.