[]

ateizm cok sert degil mi?

bu duyuru sohbet amaclidir.

eskiden dindar bir insandim. sonra islam'in bana gore bir din olmadigini farkettim ve bu dinden vazgectim.
diger semavi dinlerin de asagi yukari birbirinin aynisi oldugunu dusundum ve kendimi tamamen dinden ve tanridan ayristirdim.

kendimi artik ateist olarak tanimladim. dinlerin hicbirine inancim yoktu ve yaratici konusunda biliminin cevabini beklesem de en azindan tanrinin da olmadigina kanaat getirdim. ateizm'de tanri ile yaratici sanirim ayri seyler diye hatirliyorum.
tabii ateizmin bana gunluk hayatta zaman kazandirmasinin yani sira tum cevremin islam dinine mensup bireyler olmasi sebebiyle ateist oldugumu gizlemek zorunda kaldim. tipki etrafimdaki herkesin heteroseksuel olmasi(gorunmesi) sebeiyle escinsel oldugumu saklamak zorunda kalmam gibi. zorunda kaldim cunku bu insanlarin gozunde cehenneme atilacak bir odundum. bu insanlar icinde asirilarin can sagligima verecegi zarardan cekindim. ve kendimi gizledim. ama onlardanmisim gibi yasadim, yasamaya da devam ediyorum. tabii ben dedigime bakmayin, benim gibi binlerce insan var.
neyse efendim, konumuzdan sapmayalim.
dini rituellere mecbur kaldigimda katilmak zorunda kaldim. bu arada ateist olmakla iyi bir karar verdigimi dusundum. ama bir yere kadar. sonra ateizm'in cok maddesel oldugunu farkettim. bir seyi goruyorsan ve kanit varsa vardir, yoksa yoktur. diger bir deyisle ateizm cok bilimsel.
mesela icimde kendimle yaptigim konusmanin bir kaniti yok. kanit olmadigi ateizme gore boyle bir sey yok. ya da enerji mi ne bir sey diyorlar.

hayatin amaci, nereden geldigimiz, neden burda oldugumuz, neden sevdigimiz isi yapmamiz gerektigi konusu, bunca seyin neden ve nasil ve kim tarafindan varoldugu konusunda; dindarlar ile ateistlerin cevaplarinin hicbiri beni cezbetmedi.

ateizm fazla bilimsel oldugu icin bence cok sert. cok maddesel. dinler de fazla utopik. dinlerden bahsetmek istemiyorum.

ben de aramaya devam ettim ve sonunda tum cevaplarimi da buldugumu hissediyorum.

bu yuzden artik ne ateistim ne de herhangi bir dine aidim. kendimi tanimlayacak bir seye ihtiyacim yok. etiket ve formlar onemsiz. kollektif dusuncenin urunu olan tanri kavramina da inanmiyorum. kendimi hicbir irk, millet, ideoloji, felsefik dusunceye de ait hissetmiyorum. ve bunlari soylerken kalben soyledigimi belirtmek istiyorum.
ben insani bir varligim. hicbir hikaye ve cevaba de ihtiyacim yok. cunku cevaplarin hepsi bunda sakli.

sorum su: 1-) sizce de ateizm cok sert degil mi?
2-) sizin bu konularda dusunce ve degisimleriniz var mi?

 
farkına varmadan nihilist olmuşsunuz gibi geldi.


  • dilemma of subscribtionability  (03.08.19 01:08:38) 
agnostisizm sana göre :)


  • freebird5406_2  (03.08.19 01:10:22) 
1. ateizm, tanrı hakkında bir fikir akımı. diğerleri gibi. hiçbir fikri radikalleştirmeye gerek yok. günümüzde herkesin radikal takılması bana uymuyor; ateizm olsun, teizm olsun. takım tutar gibi davranıyor insanlar. saçmalığın daniskası!

2. inançsızlıktan inanç sahibi bir bireye evriliyorum. sözlükte beni tanıyanlar da
-neredeyse- bütün bu gelişime tanık oldu. :D

ayrıca sizin gibi davranan kişilere kesinlikle karşı çıkıyorum. insanın bir fikri varsa (gerçi sizin kesin bir fikriniz yok, sizi ayrı tutayım) bunu sonuna kadar savunmalı. korkaklar bizden değildir. :)
  • dont eat me  (03.08.19 01:23:29) 
Ateizm tanrıtanımazlıktır, tanrı kavramına inanmaktır. Bilimsel bilgi ile açıklamak ya da açıklamamak senin tercihin. Bu bakımdan söylediklerinde bir tutarsızlık var sanki.

İslam dinine inanıyorum ama Müslüman değilim dediğinde oluşan durum gibi. Sadece kendini o kelimeyle tanımlamamış olursun.
  • baal  (03.08.19 07:48:50) 
ateizm, teizmin zıttı değil, nötr'üdür. yani biri tanrıya taparken diğeri nefret etmiyor. tanrı fikrine karşı kayıtsız kalıyor. bu sert bir tavır değildir. stoic bir düşünce şeklidir. kontrolün dışında olan şeyler için endişelenmeyi bırakmak agresyon değil, huzur getirir.


  • sinek kral  (03.08.19 09:36:29) 
Siz "bu yuzden artik ne ateistim ne de herhangi bir dine aidim" cümlesiyle non-confessionnelle/konfessionslos/non-denominational/dinsiz, mezhepsiz sinifina yakin gorunuyorsunuz.

Bana gore, "kadim dinler" de cok sert degiller. Yorumun girdigi yerde, asiriliga, asiri-yoruma ve her seye yer var. Ateizm´in getirdigi ozgurlukcu-materyalist gorusun pratikte dünya tarihine yararli bir sey oldugunu Alman Papa bir konusmasinda soylemisti, efsane bir konusmadir.

Elbette yirmili yaslarimin basinda daha sert, daha koseli ve daha din karsitiydim. Bu olagandi, yirmili yaslarinin basinda olup "X metali disinda bir sey dinlemem, Y metali ve metalcilerinden hic hoslanmam bak." diyen tipler vardi mesela. Insan o yaslarda aidiyet pesinde kosabiliyor, normal.

Simdi bazi dini rituellere katilmak beni cok yormuyor, rituellerin yapildigi alanlardan ekstra olarak kacmiyorum. Yakin bir arkadasim noel aksami kiliseye gidecekse, beni cagirdiysa, giderim mesela. Annem mevlut duzenlediyse gidip pilav dagitirim ya da şabat yemeğinde dua dinlerim. Düsmanim ya da bir din-kardesim yok. Boyle bir degisimi gozlemliyorum kendimde.
  • buf-e kür  (03.08.19 10:54:00 ~ 10:55:32) 
ateizm bir “izm” degil. kurali falan yok. eger bir tanri, dogaystu guc, rab, lord neyse artik yani kutsal ruh falan filan gibber seyleri kabul etmiyorsan “siktir lan” diyip geciyorsan ateistsin. bu kadar kolay ve yumusacik aslinda.


  • alperz  (03.08.19 11:01:40) 
Dediklerinize yüzde yüz katılıyorum, bizler ateizmi tanrıya-dine duyulan bir isyan olarak tanımladığımız için gelecekte rahatlamak yerine bir boşluk hissine kapılıyoruz, boşluk kötü ve can sıkıcıdır. Oysa gerçek ateizm, bir tanridan bahsetmez. Onun için tanrının varlığı yokluğu tartışma konusu değildir. Yani demek istediğim tanrıyla ateizmi birbiriyle çok yakın iliskilendirmemek gerekir. Ben sizin bahsettiğiniz sancıyı şöyle atlattım: bir tanrıya ihtiyacım yok evet bunun farkındayım ama bir şeylere olan inancım olmalı, belki bu his içgüdüyle aktarılmış birakamadigimiz bir his. Ama gerçek dünya bu haliyle çok sıkıcı etrafımda birçok olay var ve ben bunlara anlam yüklemekte zorlandım, kendime bir çıkış yolu bulmak istedim ve benim bu sancimi daha önce birçok yazar filozofun da yaşadığını farkettim ve aradığım şeyin tanım olarak 'maddedici teoloji' olduğunu fark ettim. Maddeci teoloji biraz kulağa imkansız gibi gelse de beni rahatlattı. Bu konuda sana da yardımcı olacağını düşünüyorum


  • olaylar olaylar  (03.08.19 11:04:11) 
ateizm sert değil ki. tanrı yoktur diyorsun bitiyor bu kadar sade.

sen açıklama arıyorsun bu konudaki düşünceler sana sert veya yumuşak gelebilir.
  • dafuq  (03.08.19 11:45:25) 
Biraz bocalamışsın ama, evet doğrudur senin gibi bir çok genç -belki binlerce, belki milyonlarca- benzer süreçleri yaşıyor. Bizim ülkede ateist olanların çoğu ne felsefe bilerek ne de bilimsel düşünceyi benimsediği için ateist oluyor. Evet bana göre ateist olmanın iki mantıklı yolu var:

1. Felsefi olarak bir tanrı olamayacağı düşüncesine varmak.
2. Bilimin deney-gözlem-kanıt pratiğini hayatına uyarlamak.

Ama bakıyorsun ne felsefe kasan ne de bilimle işi olmayan insanlar ateistim diyor. Neye dayanarak ateistim diyorlar? Tepkisel olarak. Aslında çoğu deist bu arkadaşların çünkü tanrı kavramına karşı bir itirazları yok, islama ve siyasal islamın getirdiği baskıcı otoriteye karşı bir tepkileri var.

Neye göre bocalamışsın dedim? Kendi içinde yaptığın konuşmaların kanıtı yok diyorsun. E bundan ateizme ne? Kim senden iç konuşmaların için bi kanıt istedi ki? Bu da kendimizi çok değerli görmemizden kaynaklanıyor.

Ateist, deist, panteist, agnostik vs bence çok büyük bir ayrım da yok zaten. Asıl büyük fark bu düşünce yapılarıyla geleneksel, ortodoks kafa arasında. Önemli olan bu zamana kadar gelmiş olan skolastik düşüncenin hala devam ediyor olması rezaleti. Avrupa aydınlanmayı başardı ama biz hala orta çağda yaşıyoruz. Belki senin benim gibi düşünen milyonlar var ama etkisiz ve pasifiz, pasifize edilmiş durumdayız.

Otorite skolastik düşüncenin elinde, ve bırakmaya da hiç niyeti yok. Çünkü ateist düşünceyi veya benzer fikirleri temsil eden hiçbir sivil toplum hareketi yok. Sivil toplum önderleri yok. Millet hayat gailesiyle o kadar meşgul ki bunlarla uğraşacak ne zamanı ne de imkanı var.

Karanlık bir tablo çizmiş gibi olabilirim ama görünen bu, bakalım zaman ne getirecek.
  • smurfsmurfsmurf  (03.08.19 12:14:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.