[]

"Rica etsem" kalıbı

Merhaba.
"Rica etsem" diye bir kalip var mi yoksa bu bir gereksiz kibarlik/saygi gostergesi mi?
Cunku bence;
"Rica etsem bunu yapar misiniz?" yerine "Bunu yapmanizi rica ederim" kullanimi dogru.

Siz rica etmeyi gunluk hayatta nasil kullaniyorsunuz? Ben daha dune kadar "rica etsem" diye bir sey duymamistim. Kulagimi asiri tirmaladi, cok rahatsiz oldum.

 
Resmi yazıların sonuna üst-ast ilişkisine bağlı olarak rica ederim veya arz ederim yazılır. Cümle sonunda 'rica ederim' demek emir gibi oluyor.


  • the coon  (28.07.19 01:43:23) 
Neden gereksiz bir kibarlık göstergesi olsun ki ? O mantıkla olaya bakarsak o zaman tüm "kibarlık" kalıpları gereksiz olur. "Siz" değil "sen" diye hitap ederiz mesela...


  • Psycho Mantis  (28.07.19 02:28:38) 
@mantis "rica etsem"deki fiil cekimi "Sali gunu piknige gitsem"dekiyle ayni degil mi? Gitmeyi diliyor, gitmesine bagli bir seylerden bahsedecek belki ama gitmese de olur...
Yapsam, etsem, tamamlasam vb cekimleri kisinin kendi basina/kendi icin yapmayi arzuladigi eylemler olarak algiliyorum. Birine is buyurmak icin kullanilan "rica etsem" tabirini bu sebeple gereksiz bir kibarlik gostergesi olarak tanimliyorum ve samimiyetsiz buluyorum (Isin gerceklesmesinin arzulayandan bagimsiz olmasi sebebiyle).

  • nax  (28.07.19 03:22:37) 
Söyleyenin tarzına göre değişiyor, kibarlığı bir manipulasyon aracı gibi kullanan bir tarzda söylenirse rahatsız edici, işyeri ortamında bana göre hoş bir kalıp değil çünkü "rica" kısmı fazla vurgulu ve işler hatır gönül için değil işin gereği olduğu için yapılır. İçinde gizli bir "yapmazsan aramız bozulur ona göre" mesajı var. Bunun dışında samimi, içten bir tarzda söylenirse normal.


  • mikro patlama  (28.07.19 03:29:41) 
konuşma dilinde kullanılır. rahatsız olunacak bir şey değil.


  • sinek kral  (28.07.19 05:24:31) 
Bu zamana kadar duymadığına göre Türkiye'de yaşamıyorsun sanırım. Her iki kullanım da ufak anlam farklılığına rağmen doğru.


  • synesthesia  (28.07.19 09:19:05) 
Eğer bunu yaparsam, siz de bunu yapar mısınız gibi bir kullanım işte. Dilekle ilgili değil, koşulla ilgili. Rica edecek olsaydım bunu yapar mıydıniz gibi. Ingilizce de would could diye kullandığımız her sey böyle. Karşında ki edersen yaparım demek yerine anlayıp yapıyor. Dile girmiş ve yereşmiş kalıplarla ilgili hic derdim olmadı. Ona bakarsan rica ederime de takılman lazım. Geniş zmanda sanki her zaman rica ediyorsun gibi. Rica ediyorum denmesi lazım. Yani bu işin sonu yok. Ben Ingilizce konuştuğum bir yerdeyim would you please, could you please deli gibi kullanıyorum.


  • velvetmorning  (28.07.19 09:41:19 ~ 09:42:10) 
rica etsem ... ifadesi bildiğin ingilizcedeki would/could you ... kalıbı işte. uzun uzun açıklamaya gelmiştim ki bir üstte velvetmorning gayet net bir şekilde belirtmiş.


  • brena  (28.07.19 10:26:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.