[]

"Arabada Bebek Var" levhasının amacı nedir?

Şimdi polemik yaratmak istemiyorum ama gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Bu levhaları insanlar niye asıyor arabalarına? Bunun altındaki düşünce nedir yani? Arkadan gelen ve makas atma planı olan şoför bunu görüp "Haa arabada bebek varmış makas atmayayım" mı diyecek? Böyle bi şey varsa herkes assın yani sonuçta kim bilecek arabada bebek var mı yok mu?

Ya da hadi felsefi olarak düşünürsek arabada bebek olmasının arabada 35 yaşında bi insan olmasından ne farkı var ki üçüncü bir şahıs açısından? Hadi anne babası için bebek dünyanın en kıymetli varlığı, kendilerini feda edebilirler ama ne bileyim benim için arabada bebek olmasıyla bi üniversite öğrencisi olması arasında bi fark yok.

Yani demiyorum ki insanlar bu tabelayı asmasın ama bu durum yıllardır bana çok tuhaf geliyor, bugün eve gelirken bi arabada görünce buraya sormak aklıma geldi.

 
Tamamen aptalca bir şey.

Hatta reddit'te bir foto vardı, adam "arabada yetişkin var, yaşamak bizim de hakkımız" gibi olanından yaptırmış.
  • malheiros  (25.07.19 21:40:26) 
katılıyorum. erkek bebeğe mavi, kıza pembe giyim alınır ile benzer mantık.

bariz olmayanı beyan etmek ile sahip olduğun şeyin değerini koruduğunu sanıyorlar. keşke öyle olsa
  • sttc  (25.07.19 21:40:41) 
Arkasında olanlar korna basmayabilir belki trafikte. Bir de mesela kaza olduğunda ilk yardım ona göre yapılabilir. Belki arabada çocuk koltuğu yok çocuk araya düştü. Kazazedelerin bilinci kapalıysa çocuk var diye söyleyemeyecekleri için belki geç müdahale edilebilir çocuğu görmeyip. Şey de olabilir arabada çocuk var levhası var ama çocuk yok arabada? Belki camdan fırladı etrafa ona göre daha dikkatli bakılabilir. Kötü niyet olduğunu düşünmüyorum ben.
Annesi babası araçta unuttukları oluyor çocuklarını. Çevrede park etmiş bir araçta tek başına ağlayan bir çocuk varsa sıcaktan ölebilir. Yılda 37 bebek ölüyormuş bu sebepten. Aynı sebepten ölen bir sürü hayvan var mesela. Tesla bunun için dog mode yaptı klimaları havalandırmayı açık tutuyor.
Ha çocuğum olursa büyük ihtimal alıp asmam. Arka cama Atatürk veya tuğra amblemi bastırmaktan daha yararlı bence.
  • bahoho  (25.07.19 21:55:25) 
Ben assam assam çoluklu çocuklu insanım sıkıştırma rekabete girme benden iş çıkmaz kafasıyla asarım ama bunu böyle sanmıyormuş kimse görünüşe göre :/


  • cilekli pasta  (25.07.19 21:56:19) 
tum faktorler esitse bebek 35 yasında insandan daha degerlidir, hatta self-driving arabalar mecbur kalmaları durumunda yolda yası gecmis olanlara carpar diye kodlanıyorlar diye biliyorum.


  • princessofduyuru  (25.07.19 22:06:42) 
Tam olarak arabada bebek var ve ona göre davranın demek. Örneğin korna çalmayın demek.
Bu daha önce bir kaç defa daha soruldu burada, insanların niye alerjisi var böyle şeylere anlamak mümkün değil.
Bebekli birine normal bir yetişkin insana davranıldığından daha nazik davranılması bir medeniyet kanunu. 35 yaşında biriyle bir bebeğin farklı olmadığını düşünmek de ilginç. Otobüste bebeği olanlara niye yer veriyoruz mesela

Yarış atlarını taşıyan araçlarda da 'Dikkat! Yarış Atı' yazar mesela. Neden acaba? Hava mı atıyorlar ki. Korna çalmayın diyor adam yani, anlaşılmaması ilginç.

ikazdır bu. Çok basit. Ben şimdi dış kapıya 'Bebek var' yazsam ne anlarsınız? Zile basmazsınız değil mi, yavaşça kapıyı çalarsınız. Bu kadar basit. Yok bebeğiyle övünüyormuş da, yok yazıyı gördüler diye makas atmayacaklar mı :)
  • asbe  (25.07.19 22:19:42) 
bence 35 yaşındaki bir birey bir bebekten daha değerlidir illa bi yaş/değer eğrisi yapmam gerekse 25 yaşında falan pik yapan bi çan eğrisi gibi yapardım ki aslında biyolojik olarak da böyle ama dediğim gibi polemik yaratmak istemiyorum :)

korna çalma kısmı aklıma gelmemişti hiç. Zaten genel olarak korna çalınmasına uyuz olduğum için herhalde. O mantıklı bi sebep olabilir evet.

@asbe

otobüste bebeği olanlara kucağındaki bebeği düşürmesinler diye yer vermiyo muyuz? Bebeğin değerli olmasından değil, bir insanı kucağında taşımasından dolayı veriyoruz bence.

@respect

hayatta başka dertlerim varken de bu tarz şeyleri merak edebiliyorum, çok zor değil :D
  • nundu  (25.07.19 22:24:50) 
çocuğum olmadan önce ne yalan söyliyim bana da çok itici ve anlamsız geliyordu.

fakat sonra, çocuk doğunca ve çocuk oto koltuğu alınca, kendimi bu şeyden arar buldum.

sanırım ebeveynlerde şöyle bir düşünce oluyor, belki de hastalıklı bir düşüncedir ama, çocuğu koruyabileceğini ama 1.000.000'da 1 bile olsa koruyabileceğini düşündüğün ya da düşünmek istediğin şeyi yapıyor insan.

olay bence korna meselesi değil sadece. sonuçta hiç mi korna duymuyorlar ordan buradan.
bahane bulmak istedikten sonra alın size aklıma gelen 3-5 tane sayayım

1- arkadakinin yavaş gitmesini sağlamak
2- takip mesafesi korumasını sağlamak veya sollayıp size bulaşmadan gitmesini sağlamak
3- ters bir durumda ilk ilkyardımın sizin arabaya yönelmesini sağlamak
4- polisin durdurmamasını veya ceza yazma konusunda insiyatif almasını sağlamak
5- arkadaki arabadan insanların inip kavga etme isteğini engellemek.

vs. vs.

bir iç tatmin veya bir nevi nazar boncuğu belki de.
  • la traviata  (25.07.19 22:50:13 ~ 23:18:19) 
Bu kadar basit bir şey için bu kadar polemik kasılması, insanların çocuk nefretini kusması inanılmaz.

Çok basit la vallaha az kafayı çalıştırırsanız hemen sonuca ulaşırsınız.

En basit iki tanesini sayayım,

1. Kornaya basma hayvan gibi.
2. Çocuk olduğu için yavaş gidiyorum. Hayvanlık yapma.
  • teritori  (25.07.19 23:35:43) 
Orta seritte 40la giden arabada bu stickerdan varsa anlayisla karsiliyorum. Yol istemiyorum.

Ya da alakasiz bi yerde yolu tikayacak sekilde durmussa yine bekliyorum.

Elimden gelen her turlu pozitif ayrimciligi yapiyorum yani.

Nefretle karsilayan yorumlara sasirdim ben de. Amac cok net; arabada bebek var ikimiz de daha dikkatli olalim. Ya da ben boyle anliyorum hep.
  • brkylmz  (26.07.19 04:28:28) 
manasi gayet basit, bana bulasmayin demek. cocuk uyurken yavas gidersin kafasi dusmesin diye, sert viraja girmezsin, saga sola korna calmazsin uyanmasin diye. agar agar takilirsin.

bu yaziya kafayi takanlar, direk yetiskin olarak mi dunyaya geldiniz? ne yedirip ne icirdiler size anlamiyorum ki..
  • cooperr  (26.07.19 07:40:05) 
bence de anlamsiz tepkiler gelmis. arabada bebek oldugunu bilmek ve bildirmek turkiye gibi gurultu, maganda, apaci dolu ulkede elzem bence.


  • mayeskuel  (26.07.19 09:47:06) 
Bu Allah başka dert vermesin insanlarını anlayamıyorum. Siz her saniye, kuantum dolanıklık üzerine düşünüyor, takyonlar üzerine sorular soruyor, ya da ontoloji üzerine mi düşünüyorsunuz sadece? Merak etmiş, düşünmüş, sormuş. Bu bir dert değil ayrıca.

Vallahi bence sebebi tam olarak, arabada bebek var, bizi öldürme gibi bir şey. Çocuk, bebek falan insanın psikolojisini tetikler ve bir nebze daha fazla dikkat eder gibi umut taşıyor o sticker.

Bunun rahatsız etmesinin sebebi, hizmet ettiği amaç değil. Çocuklu ailelerin, hayatın her alanında, her konuyu, ekseriyetle çocuğa çekmesi, çocuk üzerinden sürekli ekstra hak ve ayrıcalık iddia etmeleri, çocuğun varlığı üzerinden sürekli mağduriyet yaratmaları. Bu sürekli devam eden ve hiç bitmeyen, sayısı üzerinden insanların birbirine üstünlük kurmaya çalıştığı çocuk muhabbetleri, bu sticker'ı rahatsız edici kılıyor. Sticker'ın kendisi rahatsız edici değil aslında. Çocuğun da suçu yok. Ebeveynler tarafından, sistematik şiddete maruz kalınca, insanlar tepki veriyor doğal olarak.
  • nasıl yani  (26.07.19 10:31:45 ~ 11:40:01) 
@nasıl yani

Teşekkürler her cümlenize katılıyorum, tam aklımdakileri açıklamışsınız
  • nundu  (26.07.19 11:31:05) 
sozlukte okumustum sanirim "eger kaza olur da bebek / cocuk arabadan firlarsa ve surucu vs bilincini kaybetmisse, kurtarma ekipleri bebegi arasinlar diye" yazmisti biri. mantikli gelmisti. ha insanlar ondan mi asiyolar, onu bilemedim.


  • lamartin  (26.07.19 12:45:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.