[]

reactjs & angularjs & vuejs

yazılımcıyım 6-7 yıldır. mevcut işim dolayısı ile şu anda oracle teknolojileri üzerinde çalışıyorum genelde, daha önce de java yazmışlığım var. işimi görecek kadar temel düzeyde de olsa javascript, jquery yazmışlığım var.

daha çok backend'e yazılım yaptım ama teknoloji gelişiyor, bi sürü yeni şey çıkıyor. bunları da öğrenmek gerekiyor diye düşünüyorum. bu yüzden bu aralar iş ilanlarında vs. sıkça gördüğüm reactjs ya da angularjs'den birini az çok kurcalayıp öğreneyim diyorum.

sizce hangisini öğrenmek, bi şeyler çıkarmak daha kolay? vue.js yeni öğrenenler için daha kolay diye duydum. ama ilerde iş değişikliği yaparsam react ya da angular kurumsal uygulamalarda daha çok kullanılıyor diye duydum.

siz nerelerden öğrendiniz? udemy'den bi kursla temel düzeye gelinebilir mi?

teşekkürler.

 
Bu iş takım tutmaya benzedi her frameworkün fanatikleri var. Her framework de iş yapar ve birini öğrendikten sonra diğerlerine kolayca geçilir diyorum. C# dan gelen biri olarak ben angular tercih ettim. Çünkü typescript C#'a benzer geldi. Angular ile yaptığım projeler de düzgün çalışıyor, şu ana kadar nereden bunu seçtim dediğim hiç olmadı.


  • faithless  (22.07.19 15:29:25) 
hepsinin iyi ve zayif yanlari var.

angular: c# ve java dillerinden gelen biri icin en yakin ornek bu. ozellikle typescript object oriented yaklasimi nedeniyle c# ve javaya cok cok benziyor. ayrica web alaninda komple bir paket gibi. o nedenle c# dan gelenerin rahat edebilecegi bir ortam, cunku birbirine uyumlu tum bagimliliklar tek bir paket altinda sunuluyor. dikkat edilmesi gereken nokta angular.js(versiyon 1), ile angular (2, 3 ...) .yani angular.js != angular. ikisi birbirinden cok farkli. o nedenle angular.js degil angular ogrenmek gerekir. angular react veya vue ya gore kotu yani ise javascript dili web ortami icin object oriented yaklasimi ile yazilmasindan dolayi her seyde modelleme ihtiyaci duyulmasi. typesafe, interface, inheritance vs. derken bir nevi java veya C# yazilmis oluyor. javascriptin kendine has esnekligi kaybedilmis oluyor. buyuk projeler icin uygun, kucuk genel gecer projeler icin fazla muhendislik.

react: react kendisi cok basit. cok fazla detay yok, javascript bilen biri icin ogrenmesi cok zaman almiyor. reacti zor yapan bulundugu ekosistem. cunku react tek basina lazim olan bircok isi yapmiyor. yani angular gibi komple bir paket degil. o nedenle kendi kullanacagin react uyumlu paketleri acik bufeden kendin secmen. ornegin web url icin "react router", ya da state management icin "redux" gibi ihtiyaclar oluyor. iste hangi durumda ne kullanilacak vs. derken bir karmasa olusuyor elbette. bu aynen c# dilindne java diline gecen birinin yasadigi zorluga benziyor. c# da hersey ayni elden cikmis, ve bircok kutuphane zaten standart. kullanilan ide bile. ama java da en basit is icin bile bircok farkli kutuphane var ve hangisi iyi hangisi kotu, hangisi uyumlu bir nevi tecrube yardimi ile ogreniliyor. o nedenle react da ayni hissi uyandiriyor. bir de ayrica react genelde pure javascript ile yaziliyor. bu nedenle ecmascript6 standardina hakim olmakda yarar var.

vue: ne angular , ne de react. ikisinin ortasinda. cok fazla tecrubem olmadi ama tecrubeli gelistiriciler ile konustugumda soyledikleri react deki karmasa yok, angular daki kuralcilik da.

benim tavsiyem react ile baslamak. keyif vermez ise angular veya vue ya gecmek.
  • emrahday  (22.07.19 16:33:54 ~ 16:37:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.