[]

Türkiyedeki Otomasyon sektörü ne durumdadır? aylık 10 bin kazandırıyormuş?

Az evvel bir arkadaşın aylık 10bin tl kazandığını duydum da, bu sektörde bu kadar kazanılıyor mudur? ben aksine parça alıp satmadan ibaret olduğunu düşünüyordum ( serve motoru al, sat); dolayısıyla herkesin bu sektöre kolaylıkla girebileceğinin kanaatindeydim, yanılıyormuy muşum?? scada, hmi, embedded linux, windows CE, pneumatic, plc vs. bilen birisi türkiye'de bu kadar kazanabilir mi? (arkadaş bunların hiç birini bilmiyor muhtemelen, ben sadece bu kalifeyedeki insanın bile ayda 10bin kazanamayacağını düşünüyorum) teşekkürler.




 
sektorde ne yaptigi onemli satis temsilcisi mi kendi isi mi falan filan, satisciysa tek olan bir urun satip prim aliyordur, kendi isiyse 10bin oyle abartili bir rakam degil bence de o kari degil cirosudur, birde otomasyon denilince turnkey islerde buyuk bir kar marji olacagini tahmin ediyorum...


  • thefin  (08.04.10 00:15:55) 
sadece yazılım değil donanım bilgisi de varsa (pic programlama gibi), biraz da girişimciyse o civarda rakamları kazanması pek mümkün. en küçük şirket otomasyonu ya da hastahane otomasyonu işi 200.000 - 300.000 civarında ihale ediliyor. 300.000 TL'lik işi alıp 180.000 masrafla işi bitiren bir otomasyoncu ayda 10.ooo TL'lik bir gelir elde etmiş olur ki bu işi de 3-4 ay gibi bir sürede tamamlayabilir (yapan var oradan biliyorum) yani anlatmak istediğim maaştan ziyade kendi iş alarak o meblağlara çıkabilir, hatta fazlasına da ulaşabilir otomasyoncu kişisi :]


  • mhm  (08.04.10 01:46:55) 
@thefin, karı o.
@mhm, hastanelerde ne gibi otomasyon oluyor anlayamadım. yazılım otomasyonunu kastediyorsun sen galiba?
@divit, 1 sene işsiz mi dolaştı arkadaşınız?
  • SevmeBeni  (08.04.10 02:44:45) 
hastahanedeki arkadaşların yaptıkları (bildiğim kadarı ile):
hemşire çağrı sistem
access kontrol
pdks
ilaç takip
hasta takip
muhasebe
sistemlerinin eşzamanlı olarak çalıştırılması gibi bir bütün
yani yemekhanesindeki turnikeden hastanın kolundaki barkod'a, oradan aldığı ilaçlara, ilacı veren hemşire/doktordan verilme zamanlarına, o ilaçların stoklardaki miktarından ne zaman sipariş verileceğine kadar oldukça detaylı bir sistem.
  • mhm  (08.04.10 03:07:43) 
@mhm, o dediğin yazılım otomasyonu oluyor. benim dediğim genelde fabrikalardaki yürüyen bantların kontrolü, makinanın plc ile sürülmesi gibi mekanik boyutlu şeyler. Demek yazılım otomasyonunda da o kadar çok para varmış, yuf :)


  • SevmeBeni  (08.04.10 03:14:04) 
otomasyonla para kazanırsın ama scada öğrenen her ibne piyasaya girdiği için ufak işlerden para kazanamazsın. büyük işleri de tek başına alamazsın, otomasyon şirketleri pastadan en büyük payı alıyor.

izmirde lunapark gibi otomasyonun önemli olduğu bir işte çalışıyordum. roller coaster ben istifa ettikten sonra arıza yapmış. eğer ben olsaydım 2000-3000tl malzeme masrafı ile sıfırdan sistemi baştan tasarlayabilirdim ama otomasyon şirketlerine başvurmuşlar ve 30 bin tl ile 65 bin tl arasında fiyat çekilmiş. pnömatik, hidrolik, elektronik sistemlerin birlikte çalıştığı bir projenin altından kalkmak zor değil, sadece elektronik olarak aç kapa sinyali göndersen yetiyor. mekanik aksamla ilgilenecek ustalar ayrı oluyor zaten.

ege ünv. son sınıfta okuyan bir arkadaş servo motor kontrolü ağırlıkta olan bir şirkette çalışıyordu, yaptıkları makinalar sanayide kullanılan, minimum yüzbin dolarlık ticari makinalar. çocuk sürücüleri sıfırdan kontrol edip sistemi baştan tasarlıyordu, aldığı maaş asgari ücret.

özetle sadece yeteneğinin olması yetmiyor, iş peşinde koşman lazım, o da denk gelecek de işi alacaksın anca öyle. ilk önce isim yapman lazım sektörde.

malzeme alıp satarak paranın dibine vurursun ama, otomasyondaki malzemeler inanılmaz paralara satılıyor.
  • kimlanbu  (08.04.10 03:57:55) 
@kimlanbu, sektörün gereksinimleri nelerdir? Çoğunlukla PLC ya da Scada'nın dediğin gibi aktüatör e gönderilen ON/OFF sinyalleri ile mi sürülmesi üzerine mi egemen, yoksa en basitinden PID controller'den girip, multivariable, fuzzy vs. sistemlerin simulink ile tasarlanmasına kadar geniş bir yelpazeye sahip mi? Bir de RTOS'lar ne durumdadır, sektörde böyle bir ihtiyaç var mı, varsa bunu karşılayacak yetişkin eleman var mıdır? Çok sordum :)


  • SevmeBeni  (08.04.10 09:09:43) 
maaşlar çok düşük, ben yeni mezun olduğumda bir kaç firmaya başvurmuştum nerdeyse asgari ücret teklif ediyorlardı utanmasalar.

böyle ortamlarda genelde üç kuruş maaşla bir kaç sene çalışıp daha sonra kaçıp kendi şirketini kuruyor insanlar. mantıklı olan da o.
  • murtilli  (08.04.10 13:07:22) 
@murtilli, kacip kendi firmasini kuranlarin geliri nasil peki? dedigim arkadas gibi 10bin tl mertebelerine yukselebiliyorlar mi?


  • SevmeBeni  (08.04.10 13:59:32) 
@sevmebeni, piyasada o kadar fazla hazır eleman var ki. Misal endüstriyel servo motorları sürmek çok zordur, bir kaç bin euroluk sürücüleri vardır. Senin yaptığın ise sadece plc kullanarak sürücüye 3-5 satır kod ile komut yollamak, gerisini sürücü hallediyor.

otomatik kontrol sistemleri dersi aldım, dediğin gibi PID kontrole kadar her şey gösterildi. tabii ki işine yarar misal piyasada DC motorlar ile kurulmuş sistemler de az değil, onlardan gelen geri beslemeyi yorumlamak için kesinlikle bilmen gerekiyor. dc motor dediysem el kadar bir şey sanma oldukça güçlü motorlar. ve bunların sürücüleri de hazır :))) yapman gereken tek şey sürücüye yön bilgisini göndermek. hızını da sürücüye takılmış bir pot ile ayarlıyorsun.

yani kalkıp sürücü tasarlamayacaksan çok da otomatik kontrol sistemleri bilgisine ihtiyaç yok. programlama yönün ağır olsa yeterli...
  • kimlanbu  (08.04.10 14:26:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.