[]

Keynes'in çukur kazdırma fikri Türkiye'de işe yarar mı?

Amerika'da Büyük Buhran döneminde işsizliği azaltmak için Keynes'in şu meşhur çukur kazdırma fikri var biliyorsunuz. Az ve geçici de olsa işe yaramış öyle zannediyorum (belki de yaramamıştır?)

- Birebir aynısı olmasa da buna benzer birşey Türkiye'de yapılsa ne gibi sonuçları olur sizce? Fikir teatisine davet ediyorum:)


 
tarımsal üretim olabilir ki belediyeler deneyecekler bunu


  • same idiot  (11.07.19 01:06:17) 
New York Times gazetesinin talebi üzerine Başkan Roosevelt'e hitaben yazdığı, 31 Aralık 1933 günü yayınlanan ünlü açık mektupta... "Devlet harcamalarını sakın kısmayın, tam tersine artırın ki insanların malları satın alacak gücü olsun" demişti.


Rahmetli Prof. Demir Demirgil, ekonomiye giriş dersinde bu fikri şöyle örneklemişti: "İnsanlara çukur kazdırıp ücret ödeyin ki alışveriş yapabilsinler. Sonra da başkalarını çağırıp çukuru örtün..."
  • avatar is back  (11.07.19 01:19:23) 
valla öyle bir durumda en mantıklısı, şimdi spoiler olmasın isim vermiyim ama birkaç filmdeki gibi milleti birbirine kırdırtmak olur. zenginler izlemeye, bahse, adam satın almaya, vs para saçar. işsizler aralarında kapışır, güçlü olanlar sağ kalır. hem sayı azalmış olur hem de gen havuzumuz iyileşmiş olur. 1500 sene önce arenada kaplan boğan erkeği iş, eş, aş üçgeninde kuzuya çevirdiler zaten. bir an evvel özümüze dönmemiz lazım \_-_/


  • '  (11.07.19 01:52:27) 
Bunun benzerleri yapılıyor zaten. Kilit diye tabir edilen kaldırım taşlarını sadece kaldırımlara değil sokaklara bile döşüyorlar. Bunları döşeyebilen makineler var ama işçiler tarafından yapılması istihdam sağlıyor. Ayrıca pamuk toplayan makineler abd'de 1950lerde yaygınlaştı. Bizde ise 2005'e kadar bu makinelerin ithalatına izin verilmedi. 10 yıl içinde beklenen oldu ve şuan elle toplama çok azaldı. Pamuktan bir örnek daha vereyim. Türkiye'dek çırçır ve prese fabrikalarının çoğu henüz otomasyona geçmedi. Biraz vizyonsuzluk biraz parasızlık diyelim. Ama otomasyona geçen her fabrikada onlarca kişi işinden oluyor. Sezonluk işçi olsalar da sonuçta gelirleri azalıyor. Hepsi de dar gelirli insanlar.

Sonuçta şöyle bir sorun ortaya çıkıyor. Teknoloji insanları işinden etmeye devam edecek. Aynı hızda iş yaratmak mümkün mü? Modern dünyanın önemli bir sorunu bu.
  • the coon  (11.07.19 04:38:29) 
devlet şu an yeteri kadar boş insana maaş veriyor zaten, hem de çukur kazmadan.
aslında şahsi düşüncem mutlaka işe yarar ama bizde yaramaz, zaten devletin inanılmaz bir kamburu var, çukur adamları daha da arttırır bunu.
- bu arada şu beleşçiler devletin sırtından bir düşse işsizlerin yarısına asgari ücret verilir.
  • ravenudon  (11.07.19 08:01:09) 
Bu uygulanıyor ki zaten. Yazın yolculuk yaparken yolların kenarında sürü halinde gezen fosforlu yelek giymiş kadınlar görmüyor musunuz hiç? Ot yolluyorlar, çiçek suçluyorlar, çöp topluyorlar. 6 aylık geçici işçi gibi bir proje midir öyle bir şey olması lazım. Ekip liderleri var, güneşin altında birkaç saat çalışıp birkaç saat de gölgede oturuyorlar, bundan ala çukur kazma projesi mi olur?


  • burya  (11.07.19 08:49:17) 
devlete ve belediyelere alınan yüzbinlerce boş beleş memurlar, işçiler..
olm bunlardan daha âlâ çukur kazıcısı mı olur.

birincisi bu yöntemle devlete doldurulan ülkenin kamburu yüzbinler var.

ikinci çukur aç/doldur yöntemi de inşaat ve mega projeler.
kanal istanbul falan bunlar hep keynesin güncel versiyonları

olması gereken hollanda, almanya gibi tarımsal ya da teknolojik üretim yapmak
  • technicalte  (11.07.19 08:54:34) 
e zaten sürekli "çukur kazdırma" elemanı alıp duruyorlar. bekçi, işkur uzmanı, yüksek danışma kurulu üyesi, imam falan gibi bir bok üretmeyen binlerce, milyonlarca insanı devlet istihdam ediyor.

birçok ilde vergi dairesi personel sayısı mali müşavir sayısından fazla. mali müşavirler faturaları tek tek giriyorlar, ticaret sicilden sgk'ya kadar bin tane kurumla muhataplar ve yetişiyorlar. ama kamu bir halt etmediği halde "çalışan" insanlarla dolu.

çalışıp para kazanmanın temelinde değer üretmek yatar. yani sen bir iş yapıp bir malın/hizmetin fiyatını artıracaksın ki, artırdığın değerin bir kısmı da senin olsun. bir değer üretmeden maaş almak sürdürülebilir bir hamle değil.

hele bizim gibi tüketiminin ciddi bir kısmı ithalata dayanan ülkelerde, hiç değil.
  • babilbaligi  (11.07.19 09:51:36) 
cukur kazdirmak yerine savas cikarmak daha mantikli. cukur kazan isciler yerine askerlerle degistirebilirz. ayni zamanda da medya teror korkusu yayar tum halka, boylece askerlerin maaslari vergi veren halk tarafindan gonullu bir sekilde karsilanir. boylece hem halk kendini guvende hisseder, devletine bagli hale gelir, hem issiz kalan halk asker olur para kazanir, hem de yan is alanlari acilir, silah sanayi gelisir. bir de buna ek olarak teror korkusunu kullanarak isgal edilen topraklarin kaynaklarina erisilirse bunun yaninda bonus olur.

abd, irak, libya, misir, suriye, afganistana bakinca birileri zaten cukur kaziyor, birileri o cukurun kazilmasinin ne kadar onemli oldugunu televizyonlardan bas bas bagiriyor, birileri kosa kosa o cukur kazan insanlarin maasini oduyor, birleri o cukuru kazmak icin gerekli malzemenin tedarigini yapiyor. birileri de o cukuru ortuyor. sonunda da o cukurdan petrol cikar ise ekonomi canlaniyor. cikmazsa yine canlaniyor, her turlu kazandiriyor.

yani o fikir ise yarar, yariyor da.

"kapitalizim, en aşağılık insanların, en kötü şeyleri, herkesin ortak iyiliği için yapacağına dair şaşırtıcı bir inançtır", kapitalist keynest den realist bir yaklasim. itiraf degil, gerceklesen ve modelledigi dunyayi tabir etmis.
  • emrahday  (11.07.19 13:11:42 ~ 13:21:36) 
  • denek hayatım  (11.07.19 19:28:16 ~ 19:28:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.