[]

yüksek lisans başvurusunda

yds yerine toefl veya benzeri diğer sınavların da sonuçlarının geçerli olduğu yazıyor ancak bu sadece yurtdışından gelen öğrenciler için mi yoksa tc'de yaşayan tc vatandaşları için de geçerli mi?

baktığımda yakın zamanda e-yds olduğunu görüyorum ancak sadece kontenjan ankarada kalmış. git gel ücreti + sınav ücreti pahalıya gelecek, onun yerine toefl'a girsem alacağım sonucun geçerliliği daha geniş oalcak.

bu soru haricinde bir iki sorum daha var, yanıtlarsanız çok memnun olurum. maalesef danışacak kimse yok etrafımda;

1) ales ve dil sınavı sonuçlarım yok elimde, henüz girmedim sınavlara ancak muhtemelen y.lisans başvuruları önümüzdeki ay başlayacak. ben başvursam, mülakatlara girsem şimdiden kabul ederler mi? hani mülakatlarda başarılı olursam eğer daha sonra sınav sonuçlarımı da teslim edip kaydımı yaptırabilir miyim? bir arakadaşım henüz lisans'tan mezun olmadan yurt dışında master'a başvurup kabul almıştı. mezun olduğunda diplomanı getir ve kaydını yaptır demişlerdi.

2) üniversitelerin geçmiş dönemlere ait başvuru klavuzlarını incelediğimde güz başvurusu - bahar başvuruları diye ibareler gördüm. şu anda başvurursam güz başvurusu olacak ancak diyelim olmadı, baharda da başvurup başlayabiliyor muyum yani? yoksa sadece başvuruları alıp, öğrenciliği yine sene başında mı başlatıyorlar?

3)ales çalışayım biraz diyorum, yoksa hepten körleme gireceğim. şimdi, girmem gereken sınav, bölümüne göre değişiyor mu yoksa herkes bir sınava mı çalışıyor?

4) mülakatlarda genel olarak ne soruyorlar? :) sözlü mülakatı az çok tahmin edebiliyorum (muhtemelen ne yaptın şimdiye kadar? niye başvuruyorsun? ne yapmak istiyorsun? vs) ancak yazılı sınav tamamiyle benim için karanlık. nasıl bir sınavdan geçiriyorlar ki??

teşekkürler şimdiden, cevaplarınız çok yardımcı olacak bana..

 
1. ales ve yds olmadan basvuru yapamazsiniz. ales+yds+ortalama+mulakat puani hesaplanarak ogrenci aliniyor.


  • aydonno  (17.06.19 17:33:52) 
Toefl herkes için geçerli, sadece yabancı öğrenciler değil.

Ales olmadan başvuramama ihtimalin var. Yine de bazı bölümlerin "kayıt yaptırana kadar ales puanı getirseniz olur" dediğini hatırlıyorum. Tabii mülakatı geçip de minimum ales puanının altında alırsan kayıt yaptıramazsın.

Aleste tüm soruları çözeceksin, herkes aynı sınava çalışıyor. Ama sayısal puanı hesaplanırken matematik testinin katsayısı daha yüksek oluyor. Sözel puanı için de türkçenin katsayısı yüksek.

Mülakatlar üniversiteye ve bölüme göre değişir. Yüksek lisans başvurusunda "şimdiye kadar ne yaptın" diye sormak biraz fazla olur, çünkü öğrenci zaten lisansta en fazla ne yapabilir ki? "ne yapmayı, hangi hocayla çalışmayı planlıyorsun?" diye sorabilirler. "Hangi alana ilgilisin?" diye sorabilirler. Sonra da ilgili olduğun alanla ilgili temel şeyleri sorarlar. Eğer bilemezsen "daha çalışmak istediğin alanla ilgili en temel şeyleri dahi bilmiyorsun" derler. Kimi bölümlerde ise yüksek lisans başvurusunda senin ne istediğini sormaktan ziyade sınav yapar gibi temel sorular sorarlar.

Bilim sınavında temel alanlardan sorular sorarlar, soruların kolay olmasını bekleme. Ama çok detay olmasını da bekleme. Kitabın köşesinde kalmış bir konudan soru sormazlar genelde. Çok önemli bir konudan zor bir soru sorarlar. 5-10 soru çıkar, bazılarını da seçmeli yapabilirler, herkesin ilgi alanı farklı diye.
  • kanepeee  (17.06.19 17:40:15) 
toefl ve benzeri sınavlar geçerli, illa yds gerekmiyor.

1. etmezler, elinde olması lazım.

2. bahar için bir daha başvurman lazım. en iyi senaryoda seni gözüne kestirirler, baharda başvurduğunda mülakat prosedür olur.

3. aynı sınav. 50 mat 50 sözel. kat sayıları puan türüne göre değişiyor. sözelden 20 boş bıraktım ona rağmen sayısal puanım 86 geldi mesela.

4. temel konulardan sorarlar, çok detaya inmezler.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (17.06.19 18:51:20) 
Puanin yoksa veya yetersizse "ozel ogrenci" olayini bir arastir. Okul kabul ederse yarim donem bu statude ders alabiliyorsun.


  • nax  (17.06.19 20:03:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.