[]

makamındaki kişiye ünvanıyla mı hitap etmeli?

mesela karakola gittiniz bir sebepten ve karşınızda amir var ama o sizin amiriniz değil siz de polis değilsiniz. o kişiye amirim mi demeniz lazım?
veya askeriyeden geçiyorsun jandarma komutanı geldi selam verdi komutanım mı diyeceksin?
bana göre hayır dememeliyim. doktora gidince hocam demiyoruz doktor diyoruz
fakat geçen gün behzat ç izlerken gördüm, bunar kız yurduna gidiyor, harun müdüre hanıma teyzecim diyor kadın da müdüre hanım derseniz sevinirim diyor. mantıklı geldi ne teyzesi yani
neyse öyle kafam karıştı işte derdim büyük :D

 
Saydığınız her kişi normal olarak kamu görevlisidir yani millete hizmet etmekle yükümlü kişilerdir, normalinde onlar sizden üstün değil siz onlardan üstünsünüzdür, en azından benim devlet/kamu mantığım bu yönde. Sonuç olarak polis polis memurudur vatandaş için rütbe fark etmeksizin ama eğer rütbe bilginiz var ise amir bey/hanım komiser bey/hanım denebilir, askeri yapı ise farklı sıradan bir er/erbaşa direkt olarak asker denebilir ancak bir astsubaya/subaya direkt olarak asker diyerek hitap edilemez, yine rütbe bilgisi olan vatandaşlar için hitap şekilleri değişebilir ama genel geçer olarak kolunda rütbesi olana astsubayım omuzunda rütbesi olana subayım denebilir general rütbeli birisine hitap ise daha farklıdır her neyse çok uzattım asıl konununda içine ettim özür dilerim. Lan hakikaten ben ne anlattım burada valla pişman oldum.


  • zekicalik  (08.06.19 13:54:03) 
Ben doktora hocam derim. Amire amirim, komutana komutanım derim. Abes bi durum yok.


  • adwokat  (08.06.19 13:55:46) 
Ben doktora x bey, x hanım şeklinde hitap ediyorum. Polise polis hanım, polis bey. İsimlerini biliyorsam da isimlerine hanım veya bey ekleyerek hirap ediyorum.


  • karen  (08.06.19 13:57:32) 
Samimiyet taviz gerektirir. Sizin altınızda çalışan bir ustaya x abi derseniz, bir gün sonra taviz bekleyecektir. Linkedin'de efsane olan kadının boş bardağı bir kereliğe mahsus yardım olsun diye mutfağa bırakması, ardından görevlinin bugün bardağını masanda bırakmışsın şeklinde sözü gibi. Kız yurdundaki tezye samimiyetin getireceği tavize girmemek için mesafeyi korumuş.


  • goodz  (08.06.19 13:57:57) 
Ben polise memur bey diyorum. Yanlış mı ki?


  • banacevaplazım  (08.06.19 14:15:14) 
bir keresinde ordu evi kartı bilgisi almak için bir komutanla konuşmam gerekiyordu. amcama sordum ne diye hitap edeceğim diye, o da bana sen asker misin? eee o zaman komutanım demen gerekmiyor dedi. o yüzden bu işin kuralını merak ettim.


  • neira  (08.06.19 14:24:53 ~ 14:25:08) 
Kimse kimseden üstün değildir. Kamu görevlisinin vatandaştan düşük olduğu hissi de yeni çıktı herhalde. Devlet karşısında herkes eşit olmalı.
Saygıdan komutanım denebilir bence, yaşça büyükse özellikle ben derdim. Ama değilse demem herhalde, komutan bey, ya da ahmet bey.
Amirim demeye de gerek yok bence, komiser bey, müdür bey vs yeterli.
Doktora hocam denmesi ayrı bir konu. Tıp ve doktorluk mesleğine geçmişte olan saygıdan kaynaklı. Bkz. çanakkale savaşında taburcu olan yaralı askerler.
Artık bu saygı çoğu insanda kalmadığına göre yalandan hocam demeye gerek yok.
  • Trene çelme atan adam  (08.06.19 14:37:38) 
Doktor ve hemsire icin doktor/hemsire bey/hanım

Polis için memur bey/hanım (çünkü polis bey demek ağızda eğreti duruyor)

Komiser ise komiser bey.

Komutan gibi üst düzey askerlere sayın komutanım. (Asker olmasan da)

Normal askere beyfendi.

Bana göre budur.
  • dont eat me  (08.06.19 15:50:18) 
Doktora hocam derim. Aldiklari egitim ve bilimsel bilgiye saygım var. Ayrica yaptıkları meslek bizler icin hayat kurtarici.

Polise rutbeli ise ve ismini biliyorsam X Komiserim, amirim derim.

Polis memuruna, eger aramizda cok resmi bir konusma geciyorsa memur bey derim, sirsdan bir cevirme vs ise yasca kucukse kardesim, buyukse de abi der samimiyet kurarim.

Tek istisnam askerdir. Astsubaydan itibaren her askere komutanim derim. Zira biz Turkler asker milletiz. Savasta ve barista her an silah altina alinabiliriz ve rutbeliler her zaman komutanimizdir. Benim o an sivilde olmam bir sey ifade etmez. Her rutbeli, her Türkün komutanidir.

Evet, biraz militaristim.
  • deveyi diken adamin ta kendisi  (08.06.19 16:35:03) 
Adını biliyorsan sonuna bey, hanım ekleyerek hitap ederim bilmiyorsam doktor hanım, komiserim, komutanım vs. fazla da kafaya takmıyorum, amirim komutanım demekle eksilmem.


  • birfincankahvedahaisteyenadam  (08.06.19 17:03:36) 
Hocam, amirim, komutanım derim. Bu uclunun kamuya hizmetlerine saygi duyarim. Alanimda profesorum, is yerimde mudurum bunlara bey çekerim demek biraz kompleksli bir tavir gibi geldi.


  • pofudukayi  (09.06.19 01:25:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.