[]

Türk kahvesi yapmanın inceliklerini bilenlere bir soru

Ben sade Türk kahvesini şu klasik Mehmet Efendi ile evde kendim yaptığımda kopkoyu, "neredeyse siyah" diyebileceğim bir içecek elde ediyorum. Dışarıda, bir kafede, sade Türk kahvesi söylediğimde ise kahvem siyaha yakın değil de tam kahverengi geliyor, üst tabakasında ise çok daha açık kahverengi bir köpük oluyor. Lezzeti benim kahvemsimden çok daha iyi doğrusu, ayrıca içimi de çok daha kolay :(

Biraz araştırdım, kimisi çok az çikolata ekliyormuş kahveye. Acaba o yüzden mi içimi yumuşak? Ben şekeri "tamamen" bıraktığım için çikolata da dahil hiç tatlı tüketmemek konusunda çok katıyım. İşin sırrı çikolataysa bileyim de bir daha orada kahve içmeyeyim :(

Çikolata değilse ne olabilir peki?

Aklıma gelen bazı olasılıklar: Kahve çekirdeklerinin kavruluş farklılığı, kahvenin bitki olarak türünün farklı oluşu, kafenin henüz yeni çekilmiş/kavrulmuş kahve kullanması vb. Hangisi/hangileri?

Yumuşak içimli sade Türk kahvesi yapmak için bildiğiniz bir taktik varsa eğer, -şeker veya şekerli herhangi bir şey ilave edilmedikçe- hayır demem bu arada.

Not: Süt veya süt tozu da istemiyorum.

 
su sekilde yapmmayi deneyeblirsin

iki cay kasigi turk kahvesi (varsa bir olcek tombul yuvarlak kahve olcu kasigi)
cezveye kahveyi koy, fincanin olcusunde soguk su koy
iyice karistir
cok kisik ateste yavasca kaynat
hafif kabarmaya baslayinca kasikla kopugu fincana al
bir tasim kaynatip (fokur fokur kaynamasin, kabarsin) fincana koy
bu sekilde gayet kahve renkli ve acik kahve kopuklu oluyor
seker kullanmadigin icin ekleme
afiyet olsun
  • exlibris  (31.05.19 21:49:41) 
simsiyah oluyorsa fazla kahve atıyorsunuz demektir ki ben hiç öyle türk kahvesi görmedim. tek kişi için tepeleme 2 çay kaşığı kahve koymalısınız.


  • candide  (31.05.19 21:52:45) 
ilk taşıma kadar 2-3 dakika ateşte kalabilmesi için büyük bir cezve daha iyi olacaktır.
cezvede suyu kaynatın, kaynayınca altını kısabileceğiniz kadar kısın.
sıcaklığı sabitlenip zayıfça kaynar haldeki suya bir tatlı kaşığı kahve koyun.
iyice karıştırın.
kaşığı ortadan kaldırın, tekrar karıştırmayın.
2-3 dakika ateşte kalıp kabarmış kahveyi cezveye dökün.

//soğuk su kullanmak gerktiği mittir. bana sorarsanız, su önce kaynatılıp belli bir sıcaklığa gelmeli ve sonra kahve eklenmelidir. Araplar da aynen böyle hazırlar kahveyi.

//Eğer kaynatacaksanız, köpüğü yok olana kadar sürekli kaynatın. oldukça acı ve sert olacaktır fakat buna alışırsanız asla Arçelik kahvesi içmezsiniz.

Pasif agresif not: köpüğünü kaşıkla almak yüzeye çıkan telveyi de almanıza sebep olacaktır. köpük diye telve höpürdetmeyi nasıl seviyorlar, anlayamadım asla.Fakat eğer köpüklü kahve içmek istiyorsanız, o köpük cezveden dökülebilmelidir. Tek kişilik hazırlıyorsanız sonuca ulaşmanız çok kolaydır. zamanlama meselesi yalnızca.
  • Etanglement  (01.06.19 00:08:37 ~ 00:11:17) 
Kahveyi paketli olarak değil de kuruyemişçilerde taze çekilenden alın. Onun da ince çekilmiş olan çeşidinden alın, toz gibi ve rengi daha açık oluyor.
1 kahve fincanına 1 tepeleme tatlı kaşığı düşecek şekilde yapın. 3-4 kişi ve üzeri kahvelerde 1 adet küp şeker atın içerisine, şekerli gibi olmuyor tadı endişelenmeyin.
Dışarıda servis edilen türk kahvelerinin içerisine bazen bir miktar menengiç, osmanlı kahvesi, kakule vb. karıştırıyorlar değişik aroma tadı vermek için. Bazen güzel olsa da fazla kaçtıysa bozuyor, dikkatli olmak lazım.
Canımı kahve çektirttiniz şuan kahve yapmak üzere tezgahın başındayım, sevgiler.
  • megalomaniac  (01.06.19 00:48:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.