[]

Masterdan Atılmak ve Avrupada Doktora

İtüde master yaparken, not ortalaması yüzünden (3 olma şartını sağlamıyordum) tez almadığım/yazmadığım için ve zaman aşımından (aslında okulu bıraktığım için) atıldım.

bu arada başka bir okul ve tamamen farklı bir alanda lisans bitirdim; şimdi bu yeni bölümden devam edip avrupa genelinde bir doktora programı bakıyorum.
master bakmıyorum çünkü yıldım, ayrıca yurt dışında bütünleşik; lisansa dayalı phd'ler daha yaygın gibi geliyor;ancak yine de kimi okullarda
"master diploması veya master diploması alacağını/master yaptığını gösteren belge" tanımlı birşeyler mevcut.

sorularım şöyle;
sadece ben zamanında şu kadar süre, şöyle şöyle master yaptım desem, bunu belgesini sunsam nasıl bir izlenim olur? bölümlere mail mi atiim? yoksa zaten alakasız bir bölüm; bi de yarım bırakmışsın bize ne allasen mi derler?
aşağıdaki duyuruya bi destek de benden olsun; baktığım yer; ispanya
lisansla öğrenci kabulü yaygın mıdır? yoksa saçmalama imkansız mı diyorsunuz?

edit: etiksi olur mu kabul almamda bilmiyorum ama bu son lisansı 1.likle bitirdim, ama geçen yıl. yani bir yıl boşluğum var.

 
Oraları bilmiyorum ama misal Almanyada o alanda başarısız bi eğitim geçmişin varsa kötü izlenim oluyor. Türkiyede yarım bıraktığı masterı yazdığı için reddedilen arkadaşlarım oldu. Ama senin alan farklı etkisi olmayabilir. Bi de cvde boş yılın olmaması önemli, yerine bir şey yazman lazım o sürece yazmayacaksan.


  • skayas  (30.05.19 15:44:19) 
fransayı bilmem abuk subuk bir eğitim sistemleri var. mühendislikte 2 sene lisans okuyup 1 senede master falan bitiren gördüm, bi bok bilmeden mühendis mezun ediyorlar.

genel olarak avrupa'da bütünleşik doktora falan yok bildiğim kadarıyla, master mezunu olmanı bekliyorlar. ki avrupada çoğunlukla master'ın lisansa göre çok daha ağır ve zorlayıcı olacağını düşünürsek şansın baya azalır. ki avrupa'da research genelde doktora seviyesinde yapılıyor, dolayısıyla nitelikli adamı tercih ederler.

bitiremediğin okulu tabiki de yazma.

amerikaya bak bütünleşik doktora falan orda var.
  • kveldulv  (30.05.19 15:53:46) 
kötü bir etkisi olur çünkü doktorada not ortalamasına çok önem veriyorlar. boşu boşuna kendini zor duruma sokarsın. avrupa'da genelde lisans eğitimi 3 yıl olduğu için gördüğüm kadarıyla doktora için master diploması istiyorlar. bütünleşik doktora düşünüyorsan abd daha uygun. boşluğu iyi anlatırsan sıkıntı olmaz. (gönüllülük yaptım, dünyayı gezdim, yalandan x diye bi işte çalıştım, vs) o master yerine o zaman yapmış olabileceğin bişeyi uydurman lazım. mesela ben masterı 4 yılda 3.00 ile bitirip doktoraya başvurmuştum, 11 okuldan da red geldi. o bakımdan kendi seviyeni atıldığın masterı göstererek düşürtme.


  • hayley williams ile evlenecek genc  (30.05.19 16:13:26 ~ 16:14:40) 
Boyle sorularda bolum, alan hicbir sey belirtmediginiz icin yanlis yonlendirilme ihtimaliniz var, once onu soylemis olayim. Avrupa'nin bircok yerinde en azindan temel bilimler icin insanlar universiteye girip, master ile mezun oluyorlar. Cogunluk otomatik olarak master tamamliyor. O nedenle de doktora basvurularinda master ariyorlar. Yine de ben istemeyenler gordum, lakin hem cok azdi hem de "master yoksa" diyerek istedikleri sartlar oldukca agirdi. Dahasi, Almanya'da doktoraya basvuran bir arkadasin masterini begenmedikleri icin "tekrar master yapmasi" kosuluyla kabul etmislerdi doktoraya, kadin master yapiyor su an.

Arada bosluk var diye reddedilen hic gormedim su ana kadar ama belki bazi alanlarda vardir. O nedenle daha nokta atisi tavsiyeler icin alanini soylemende yarar var.
  • evrim halkasi  (30.05.19 16:22:23) 
"master bakmıyorum çünkü yıldım, ayrıca yurt dışında bütünleşik phd'ler..."
-Anlamadim, master zor geliyorsa PhD nasil olacak? Butunlesik PhD dedigin master ders yukunu (hatta bazen tezini) de kapsar.

"Bi de cvde boş yılın olmaması önemli, yerine bir şey yazman lazım o sürece yazmayacaksan"
-Akademi'de CV'nde bosluk olmamali tarzi bir konsept yok. O ozel sektor geyigi.

"sadece ben zamanında şu kadar süre, şöyle şöyle master yaptım desem, bunu belgesini sunsam nasıl bir izlenim olur?"
-Iyi olmaz cunku basarisizliktan atilmissin. Zaten onlarin istedigi belge ya master diplomasi ya da halihazirda yapmakta oldugunu ve belli bir surede (onumuzdeki seneye mesela) bitirme beklentisinin oldugunu gosterir bir belge. Sende uzaktan yakindan yok o.
  • hot potato  (30.05.19 16:52:33 ~ 16:57:27) 
Bazı ülkelerde Türkiye'de lisans mezunu olanlar yüksek lisans mezunu sayılıyor. Mesela İngilterede böyle sanırım. Çünkü onlarda lisans 3 yıl..

Bir de genel olarak türkiye dışında master çok ciddiye alınmıyor. Doğrudan doktora programları daha fazla oluyor.
  • horowitz  (30.05.19 16:57:52) 
"Bazı ülkelerde Türkiye'de lisans mezunu olanlar yüksek lisans mezunu sayılıyor. Mesela İngilterede böyle sanırım. Çünkü onlarda lisans 3 yıl..

Bir de genel olarak türkiye dışında master çok ciddiye alınmıyor. Doğrudan doktora programları daha fazla oluyor."

Bunun ikisi de yanlis. O masterdan ziyade lisanstan sonra direkt phd'ye baslama olayi sadece kuzey amerikada. Avrupa'daki usul turkiye gibi, once lisans, sonra master, sonra phd seklinde.
  • hot potato  (30.05.19 17:00:01) 
@hot potato Benim bir hocam lisanstan sonra direkt doktora mezunu. Ancak yüksek lisans derslerini de vermiş. 3 yılda bitmiş doktorası


  • horowitz  (30.05.19 17:20:53) 
“Akademi'de CV'nde bosluk olmamali tarzi bir konsept yok. O ozel sektor geyigi.”

Almanyada var, karşılaştığım için yazdım.
  • skayas  (30.05.19 17:23:59) 
Cevapların hepsi çok kıymetli, dikkatle okuyorum. Bazılarınıza kendi özel durumumu/bölümümü belirten mesajlar da atacağım.

Ama yani sonuç??:)
Önce yeni bir master al mı diyorsunuz?
Bir taraftan da avrupada master/phd deneyimlenmişlerimiz varsa kendi süreçlerini ülkelerle ilgili şartları paylaşabilirler ilgilenen herkes okumuş olur.
  • jimjim  (30.05.19 17:43:49) 
Kendi bursun, paran varsa daha kolay kabul alirsin ama yuksek lisansin olmadigi icin doktorayi dersli mi aldirirlar oncesinden şart mi koşarlar bilemedim. Hoca seni kabul etse bile doktora komisyonu falan oluyor onlar yeterli bulmayabilir.


  • wishmaythşngs  (30.05.19 17:53:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.