[]

zekat olayı

verecek misiniz? bakış açınız nedir?

Ben dinlerden bağımsız olarak yardım etmenin evrensel iyiliğine inanıyorum mesela. adı zekat olsun ya da charity olsun.


 
Alabilirim. Çok doğru buluyorum.


  • iyi karpuz  (26.05.19 20:21:59) 
bireysel olarak yardım yapılmasına karşı değilim fakat dini açıdan bakınca "malınızın 40'ta birini fakire verin" tavrını sağlıksız buluyorum. dinin iktidarı ve parayı kontrol etme mekanizması olarak tasarlandığına dair inancımı destekleyen bir konu. fakirliğin ortadan kaldırılmasına, emek sömürüsünün sonlandırılmasına, adaletin tesis edilmesine yönelik uygulamalar yerine "zengin, kazandığından birazcık fakire versin" temelli sadaka anlayışını toplum açısından sağlıksız buluyorum.

parası olanın, olmayana yardım etmesi bireysel açıdan güzel ama bunun toplumda norm haline gelmesi bence sağlıksız. onun yerine insanlar zekata muhtaç olmasa, sosyal devletimiz olsa daha güzel olmaz mı? çalışmasına engel rahatsızlığı olan insanlar destek alsa, fiziksel ya da zihinsel engeli olmayan insanlar iş bulabilse, asgari ücret insanca yaşamak için yeterli olsa? neblim asgari ücret 2000 liraysa kira+faturalar+mutfak masrafı 1200-1300 lirayı geçmese?

yardım etmek güzel bir şey, ayakkabısı olmayan çocuğa sosyal devletten bahsetmek yerine bir çift ayakkabı almak dünyayı daha güzel bir yer yapacaktır ama toplumsal açıdan bakarsak zekât bence sıkıntılı bir uygulama.
  • der meister  (26.05.19 20:31:50) 
Zekat vb dini inanc kaynakli bagislarla zaten alakam yok ama bagis olayi iyilik gibi gorunse de bayagi tartismali bir sey aslinda, ozellikle uluslararasi capta yapilanlari.

Ornegin eski kiyafetleri bir kuruma bagisliyorsunuz. Tamam da bir ton eski pusku kiyafetin kanser vakfina faydasi ne? Bu kiyafetler yoksul ulkelere gonderilip yok pahasina satiliyor, buradan saglanan para ile kanser vakfina gelir elde ediliyor. Lakin soyle bir sey var: o ulkelerdeki olasi bir tekstil endustrisini tamamen oldurmus oluyorsunuz cunku o ureticilerin badavaya gelmis olan eski kiyafetlerle rekabet etmesinin imkani yok.

Ote yandan atiyorum bir ucuncu dunya ulkesinde bir afet gerceklesti, genel olarak fakir ulkeler baskici, yolsuz ve zorba yoneticilere sahiptir. Bu yavsak surusu, gonderdiginiz her yardimdan pay alir. Yani insanlara yardim edecegim derken aslinda diktatorleri zengin edersiniz.
  • fortisvita  (26.05.19 20:39:29 ~ 21:08:50) 
www.yenisafak.com

Bir kere şu… Zekâta taalluk eden fıkhi hükümlerin baştan sona yenilenmesi modern zamanlar için kaçınılmaz bir zorunluluktur. “Neyin zekâta konu olduğu” meselesi cesaretle, üzerine üzerine gidilerek adam gibi tanımlanmalıdır İslam âlimleri tarafından. Mesela şu “binek” meselesi… Ortalama bir bineğin 10 katı fiyatla bir arabaya binen Müslüman’ın o araç için kesinlikle zekât vermemesi gerektiğini ispat etmek için çırpınan hocalarımıza benden bir dost tavsiyesi. “Devletin temin ettiği toplu taşıma araçlarını ‘binek’ sayabiliriz” diyen yenilikçi ve cesur iktisat âlimlerine bir baksınlar.

MAKALEYİ SESLİ DİNLEMEK
İÇİN TIKLAYIN
Söylemiştim. Sizi kızdırmaya çalışıyorum.

100 milyon liralık malı olan mümin, kıyıp da (en az) 2,5 milyon lirasını zekât veremiyor diye “ticari borçlar, birinci binek, birinci ev, pırlanta” v.d. gibi bir dünya “zekât vermeme formülü” ihdas edenlerin değil “yahu mübarek insan. Yahu güzel Müslüman. 2,5 yerine 5 ver ki, 10 ver ki malın artsın, bereketin çoğalsın” diyecek hocaların dizinin dibine çökelim. “Verince azalmayacağına” herkesi ikna edecek gül yüzlü adamlar bulalım. Dünyaya yeniden bir “ekonomik kalkınma modeli” öneren zatların peşine düşelim. Gösterin, bulalım onları neredeyseler.

Henüz kızmadınız mı bana? Hadi biraz daha deneyeyim şansımı.

Zekâtın en büyük sosyal amacı “bu yıl zekât verdiğin insanın gelecek yıl zekât verebilecek duruma gelmesi” değilse nedir? İslam ekonomisinin kalbi, İslam ekonomisinin kalkınma fikri burada değilse nerededir?

“Bu yıl da kendi cemaatimize verdik zekâtımızı çok şükür” cümlesindeki yanlışın bir an olsun farkına varmayacak mıyız? Cemaat içinde kalan zekât “sosyal kalkınma” değil “iktidar alanı güçlendirmesi” oluşturur. Tecrübemiz bununla sabit değil mi?

Nerede bizim topladığı zekât fonunu karşılıksız mikro kredilere çevirip insanların hayatını kökünden değiştirecek kurumsal yapılarımız? Tüm dünyada sadece 4 (yazıyla dört) kurumumuz var yahu bu alanda çalışan. Bu utanç da bize yeter.

Daha da mı kızmadın? O zaman devam.

Bugün 100 bin lirası olsa bütün geleceğini yeniden kuracak on binlerce köylümüz, esnafımız, genç girişimcimiz yok mu? Sen zekâtınla onun hayatını değiştirebilecekken yardım kolisi uzatıyorsun ona. Oysa o hayatını kurtarsa çevresindeki pek çok insanın “mutlak yoksulluğu” istihdamla, iş alanıyla, ekonomik genişlemeyle kurtulacak. Müslümanlar bunu böyle yapmadı mı? Övünüp durduğumuz Asrı Saadet’in, anlata anlata bitiremediğimiz Osmanlı’nın iktisat yaklaşımı “ortalamayı tutturmak” değilse neydi? Sermayenin belirli ellerde toplanıp fakirlere de yardım kolisi dağıtmanın neresi tam olarak İslam iktisadı, bana bir tane tane anlatsana. Belki ikna olurum.

Daha da mı kızmadın bana?

O zaman şu: Daha çok külliyeyle, daha çok camiyle, daha çok ilahiyat fakültesiyle gelmiyor din şehre. Bunu anlamak için kaç tane 20 yıl daha geçmesi gerekecek? Kaç tane daha ilahiyat açacağız? 110 bin ilahiyat öğrencisi yetmez mi? 500 bin daha mı lazım?

Şehre din, ürettiği sosyal yapıyla, önerdiği iktisadi düzenle, savunduğu adaletle gelecek gelecekse. “Şu kadar öğrencimiz var muhterem, aman onların eğitimi” diyerek gelmeyecek. Öyle olsa yetiştirirdin hayalini kurduğun dindar nesli. Yetiştiremedin. Etrafına toplanan 100, 200, 500 gencin oluşturduğu “Asrı Saadet simülasyonuna” tavsın. Bir akşam Bağcılar’a, Moda’ya, Karaköy’e akalım da göstereyim sana durumu. Hayrıma.

Aha dün öğrendim. Tıp öğrencisi dindar talebe diyor ki “yahu ben daha çok puanla girdim üniversiteye. Namazımda niyazımda aksaklık yok. Ekonomik durumum berbat. Benden 1.000 lira yurt parası alıyorlar, ilahiyat öğrencisi oda arkadaşımdan yurt parası almadıkları gibi ona bir de 500 lira burs veriyorlar.”

Ne yapıyoruz yahu biz? Samimiyetle soruyorum bunu. Ne yapıyoruz biz? Hangi toplumsallığı, hangi ahlaki düzlemi, hangi adalet anlayışını öneriyoruz topluma? Hala burs mülakatlarında “hangi kitapları okuyorsun?” iğrenç sorusunu dayatarak mı kuracağız geleceğimizi? “Aman şükürler olsun, şu taş yığınımız da bitti. Demek ki daha çok iktidar alanı açabileceğiz kendimize” yaklaşımından bir gram öteye geçemeyen STK’larımızla mı, cemaatlerimizle mi, camialarımızla mı “yeniden Asrı Saadet?” Güldürmeyin beni.

Toplum yanıyor hacılar. Toplum kaynıyor. Sen gözünü kapatınca sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorsun, kendi içine daha çok kapanınca bir “mikro Asrı Saadet” üretebileceğini düşünüyorsun. Ama kazın ayağı öyle değil. Sen STK’nın has odasında kendini “Hicretin 10. yılında” sanıyorsun, toplumun vasatı “Nübüvvetin ilk yılı.”

Sen “aman zekâtı mutlaka bizim cemaate verelim” derken aslanlar gibi 1 milyon, 2 milyon, 5 milyon insanı çatır çatır kaybettik. Toplumsallık üretme şansımızı kaybettik. Kızın feminist, oğlun seküler oluyor hacı abi sen Asrı Saadet hayalleri kurarken. Dahası senin yanında dindar, sokakta çılgınlar gibi seküler bir ikiyüzlülükle yapıyor bunu. Hayatı inkâr ederek ürettin. Müdahale edemeyerek ürettin. Çözüm öneremeyerek ürettin. He bekle. Bekle ki cemaatin 5.000 tane talebe daha yetiştirince buralar çok değerlenecek. TOKİ’ye rica edersin de üzerine “din” kurarsın.
  • bir soru sorcam  (26.05.19 21:49:56) 
din, inanış vb çok önemli değil, hayatta birçok şey paylaştıkca çoğalır ve paylaştıkca güzeldir. zenginlere bakıp iç geçirirsiniz, pezevenge bak ne yiyo içiyo ,ne arabalara biniyo dersiniz, ama sizden çok çok fakirin de size öyle baktığını düşünmezsiniz.
yok % bilmemkaçıymış falan hesap yapmayın, dini düşünmeyin gönlünüzden geçeni, aylık elinize geçen paranın küçük bir kısmını sürekli farklı yerlere bağışlayın, yardımlar yapın. görün bakın mutlu olacaksınız. ve de size geri dönecek onlar.

  • biber  (27.05.19 11:11:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.