[]

Çekingenliği atamıyorum

Günlük hayatta insanlarla herhangi bir şekilde iletişim/ilişki kurarken yargılanma, küçük görülme, haksız görülme, beğenilmeme, hattâ aşağılanma ihtimali hep aklımın bir ucunda oluyor. Yolda yürürken bile bu ürkeklik var içimde. Eskiden çok daha fazlaydı, zamanla azalttım baya. Ama yine var. Beni baskı altına alacak, rahatsız edecek, huzurumu kaçıracak kadar var. Ne yapmalıyım? Kendi kendime konuşup, amiyane tabirle kendime gaz verip rahatlıyorum arada, ama sonra aynı ruh haline dönüyorum yine. (Yakın çevremle ilişkilerimde de bir sürü soruna yol açıyor, ama konu bu değil.) Bunu nasıl atarım? Bir şey önerecek kimse var mı?




 
Ben doktor degilim. Psikolog degilim. Biz de bu yollardan gectik. Sadece sunu bil bu durum kalici degil, geçiyor. Duzelmesi icin bircok faktor olabilir cevap burada degil bir uzmanda.


  • hepbiarayisicinde  (15.05.19 21:03:11) 
böyle durumlarda ''kazandığının farkında olmak'' tek çıkış yol gibi görünüyor bana. Aklıma da hep şeytan'ın avukatı filmi gelir.

filmin sonuna doğru alpacino'nun şeytan olduğu belli olmuştur ama matrixdeki neo onunla pazarlık yapmaya devam eder.


1 tane arkadaş edinebilirsen seni sosyal şartlarda destekleyecek çok kolay atlatırsın, onun dışında ise telkinle çözmen lazım. En kötü ihtimal ise kendi kendine telkinle -ki bu hakikaten çok zordur.

bir de bu tür işler biraz yetenekle alakalı; yani adam var mesela/ya da kadın, girdiği her ortamda parlar ışık saçar. büyüleyici bi' tarafı vardır, bu da genetik ve sosyal mirasla ilgili, yani ya vardır ya da yoktur. Yoksa eğer ona yapacak birşey yok.

Konumunun farkında olup, önce ''elit'' olduğun konularda insanlarla iletişim kurmaya çalışman işe yarayabilir. Yani zaten iyi olduğun bir konuda konuşacağın iletişim kuracağın için özgüven problemi çekmezsin. Böyle böyle çemberi genişletebilirsin.

zaten 1-2 kez başardığını gördüğünde ''i love this game'' nidalarıyla gezersin, hallolur bu iş. Kolay bi' mesel.
  • mete kudur  (15.05.19 21:08:03) 
doğru teşhisi koyması için bir psikiatri uzmanına görünmeniz önemli. avoidant personality disorder (Kaçıngan kişilik bozukluğu) veya sosyal fobi mi sorununuz, ya da her ikisi birlikte mi bunun teşhisi önemli. bilişsel davranışçı terapi ve doktorunuz gerek görürse ilaç takviyesi ile aşmanız gereken bir problem gibi duruyor.


  • funkyzone  (15.05.19 21:10:55) 
@mete kudur, yetenekli/başarılı olduğum konularda zaten çok sıkıntı yaşamıyorum. ama iletişim/ilişki derken illa yoğun bir muhabbeti kastetmiyorum. mesela otobüste ineceğin yere gelirken yanında oturan dayıyla göz göze gelmek ve izin istemek de bir iletişim. dar kaldırımda karşıdan gelenle çarpışmamaya çalışmak veya bir yerin (okul vs.) kapısında sigara içerken birilerinin yanından geçmesi o anki sağa sola bakma vs. de.

yani bunlar en küçük örnekler, ortak arkadaş masadan kalktığında "yabancı" kişiyle baş başa kalmak gibi daha orta seviye durumlar da var. hep "iyi olduğum yerden gireyim" mantığını işletemiyorsun maalesef.
  • istambul  (15.05.19 21:37:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.