[]

mozilla, startpage, duckduckgo, qwant, vivaldi

bu teknoloji firmaları, kullanıcıların bilgilerini vs. hiçbir şekilde paylaşmadıklarını, kayıt altında tutmadıklarını ve üçüncü şahıs ve kişilere satmadıklarını belirten firmalar. peki bu firmalar sırf böyle söylediği için güvenli mi oluyor? nereden anlayacağız bu firmaların güvenli olduğunu?

vivaldi mesela, google'ın chromium'unu kullanıyor. ne kadar güvenli olabilir ki? diğer firmalar da "biz kullanıcı verilerine şöyle saygılıyız, böyle saygılıyız." diye maval okuyor ama, bu söylemin altını ne kadar doldurabiliyorlar? siz, kullanıcılar olarak bu firmalara güveniyor musunuz?

google'ı hayatımdan neredeyse tamamen çıkarttım bu firmalar sayesinde ama yine de yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olabileceğim de aklıma geliyor. ya da tüm bu olanların, daha büyük firmalarla yapılan danışıklı bir dövüş olduğunu düşünüyorum bazen. ne bileyim, bir de size sorayım dedim.

 
yuzdeyuz guvenlik diye birsey yok elbette ama bir projenin "open source" olmasi guvenlik ve guvenirlik acisindan onemli bir adimdir cunku acik kaynak kodlara inceleyen bir kisi, ya da rakip gelistiriciler o uygulamanin arkasinda ne donuyor gorebilir, eger soylendigi gibi bir kotuye kullanma var ise bunu aciga cikarabilir. Ayria projenin kaynak koduna bircok bagimsiz gelistirici katkida bulunuyorsa herhangi bir kotuye kullanma durumunda mutlaka o duruma muhalefet edecek kisiler cikacaktir.

yani ozetle acik kaynak kodu bir projenin demokratik ve cok sesli bir anlam kazanmasidir. bir firmanin tekelinde gelistirilen bir kapali bir projeye gore bir nebze daha guvenlidir.
  • emrahday  (09.05.19 13:04:13 ~ 13:04:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.