[]

Kimyasal madde keşfinin sınırı var mı?

C33F21H44ON52 gibi maddeler, bileşikler var mesela. Bu harf ve rakamlar, kimyasal maddelerin sonu olmadığı anlamına gelebilir mi?

C177H325HgFCl65 gibi bir bileşik üretip ölümsüzlüğü, kanser tedavisini bulabilir miyim? Bunun bir sonu var mı?


 
bir sınırı yok, sadece denemek pahalı.


  • babilbaligi  (07.05.19 07:23:25) 
Genel Kimya cilt 1. Kapak Sayfasındaki Molekül: Paklitaksel (C47 - H51 - NO14)

Paklitaksel göğüs, akciğer ve yumurtalık kanseri tedavisinde başarıyla kullanılan bir kemoterapi ilacıdır. Bu bileşik pasifik porsuk ağacının (Pasific Yew tree, Taxus bervifolia) kabuklarından özütlenmektedir. Ne yazıkki, 100 yıllık bir Pasifik porsuk ağacı yaklaşık 3 kg kabuk ve sadce 300 mg paklitaksel içermektedir. Bu miktar sadece tek bir doz ilaç (Taxol) demektir.

Bu molekülün sentezi için kimyacılar 20 yılı aşkın süre çaba sarfetmişlerdir. Sonunda, 1994'de Florida State Üniversitesi ve California Üniversitesinden (San Diego) bu molekülün basit ve kolay bulunabilen başlangıç maddelerinden sentezlendi duyuruldu. Paklitakselin sentezindeki önemli bir güçlük, 11 karbon atomu etrafındaki uzaysal düzenlemedir. Bu 11 karbon atomu etrafındaki uzaysal düzenlemedir. Bu 11 karbon atomu, kitabın kapak sayfasındaki top-çubuk modelinden görüldüğü gibi, yeşil ve eflatun dairelerle işaretlenmiştir.

Eğer sentez dikkatli yapılmazsa, 2048'e kadar farklı paklitaksel benzeri molekül yapıları elde edilebilir ve bunlardan sadece bir tanesinin istenilen anti-tümör etkinliği gösterdiği bilinmektedir.

Kimyacılar bugün için paklitaksel molekülünü sentezleyebilmekte, ancak araştırmacıların bu molekülün nasıl etkinlik gösterdiğini aydınlatarak daha güvenli ve etkili yeni kemoterapi ilaçlarını dizayn etmeleri de mümkündür.
  • yuzo  (07.05.19 08:59:27) 
yani öyle "47 tane karbonumuzu tenceremize ilave ediyoruz, pembeleştikten sonra 65 adet flor, 32 adet hidrojen ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz, ateşten almadan 23 tane oksijen serpip servise sunuyoruz" şeklinde olmuyor. keşke öyle olaydı.


  • kibritsuyu  (07.05.19 10:04:10) 
Deneysel olarak keşif çok pahalı. Avrupa'daki enstitüler deneysel kısmını yazılım kullanarak bypass ediyorlar. Bunun için bilgisayarlı medisinal kimya eğitimi veriyorlar. Yazılımdaki veri kütüphanesi sayesinde, tasarladığın ilaç molekülü dokudaki ilgili reseptöre ne verimlilikte bağlanır, çalışır / çalışmaz görebiliyorsun ve molekülünü optimum hale getirebiliyorsun. Bizim akademisyenlerimiz, farmasötik kimya profesörlerimiz bu yazılımların adını bile duymamış. Kanser tedavisi çalışmak ise konu, yurtdışını öneririm.


  • anthemis nobilis  (07.05.19 11:13:21) 
Bizim akademisyenler duymamış kısmı neden çıktı bilmiyorum ama Türkiye'de de ilaç dizaynı ve keminformatik çalışmaları yapılıyor.

Kibritsuyu+1 sentez kolay değil ve pahalı. Dahası, sentezlediğin ürünü kanser çalışmalarında denemen gerekecek. Bunun yerine yazılım kullanarak hedefleme yapmak çok daha anlamlı.
  • evrim halkasi  (07.05.19 11:45:42) 
@evrim halkası duayen olarak kabul edilen f.kimya profesörlerime bizzat kendim sordum, yazılımla çalışma yapıldığını bilmiyorlar maalesef. ilaç tasarımı ve ilaç molekülü tasarımı farklı şeyler bir de.


  • anthemis nobilis  (07.05.19 14:41:30 ~ 14:51:26) 
Sentezci arkadaşlarım gece gündüz uğraşıyorlar hedef molekülleri için. Sınırı yok çalışmaya devam.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (07.05.19 15:32:30) 
anthemis nobilis: Uzatmak niyetinde değilim, sadece gerçekten ilgileniyorsanız bilginiz olsun diye söylüyorum. Sadece benim bildiğim birkaç kişi var, araştırabilirsiniz. Bu duayen olmakla alakalı değil, çalışma alanı değildir bilmez.


  • evrim halkasi  (08.05.19 13:02:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.