[]

Neden haberlerde artık " cinsel istismar" kelimesi kullanılıyor?

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır dikkatimi çekiyor. Haberleri izlerken cinsel saldırılar ile ilgili verilen haberlerde tecavüz varsa "istismar" kelimesi kullanılıyor, " Zanlı kadını istismar etti." gibi. Tecavüz kelimesi kullanılmıyor artık sanki. Bunu bilinçli mi yapıyolar ?

"İstismar" kelimesi yumuşatılmış gibi duruyor ve olayın dehşetini, korkunçluğunu uyandırmıyor. Yani ellerinden gelse "Zanlının canı sıkılmış, kadını istismar edivermiş. Ne var bunda?" gibisinden haber yapacaklar utanmadan. Sanki sıradan, önemsiz bir olaymış gibi duruyor. İzleyiciyi uyutmaya yönelik bir girişim mi var? Bunda bir art niyet arayan ben miyim?

Oysa "tecavüz" kelimesi insanı iliklerine kadar dehşete düşürüyor, ürpertiyor. İçinizi bir nefret kaplıyor, daha çok tepki gösteriyorsunuz. Kötü şeylere yakıştırma isimler verilir ya hani, mesela kansere " ince hastalık" denmesi gibi. Bu da öyle bir şey mi? Siz ne düşünüyorsunuz?

 
İstismar aslen tecavüzden daha ağır bir durumu tanımlar. “Kadına tecavuz-çocuğa istismar” gibi düşünün, tecavüzdeki saldırı fiiline korunmasız olandan faydalanma/sömürü anlamı da katıyor. Hukuken de bu şekilde kullanılır. Ama dediğiniz şey doğru da, tartışması yapılmış bir konudur bu. Toplumsal nedenlerini tartışmadan sorumlu trafik canavarı demek gibi, algıyı değiştirmek gibi, bir yönetiş, politik bir araç olarak dil...


  • her giriste sifresini unutan adam  (28.04.19 18:16:26) 
tck den terimleri alıp kullanıyorlar tahminimce nitekim yeni tck da gasp diye bir suç yok ama haberler gasp diye haber dolu adı yağma mesela onun. tecavüz diye suçta yok tck da


  • Topalordek  (28.04.19 19:07:49 ~ 19:08:06) 
Ceza Kanunu'nda tecavüz için "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocukların cinsel istismarı" ifadeleri kullanıldığı için buna paralel olarak haberlerde de aynı ifadelere yer verildiğini düşünüyordum. Ancak sanırım yavaş yavaş olayın vahşetinin "istismar" kelimesi ile hafiften gizlendiği fikrine kapılmaya başlıyorum. Hukuken "iş kazası"nı "iş cinayeti" olarak haberlere yansıtan medya "istismar" yerine açık açık "tecavüz" de kullanabilir. @1'in dediği gibi istismar daha ağır bir fiili ifade ediyor ancak kamuoyunda bu anlam farkı henüz tam oturmadığı tam aksi bir sonuç yaratıyor sanki.


  • wish i could find a way to disappear  (28.04.19 19:19:15) 
Istismar basit bir suistimal intibası uyandırıyor. Soruyu soran arkadaşa katılıyorum tecavüz yahut iğfal kulllanılmalı. Istismar yanlış, Hukukta da iğfal diye geçiyordur.


  • wynter  (28.04.19 19:22:30 ~ 19:23:00) 
TCK’da çocuklara karşı işlenen cinsel suç çocuklarım cinsel istismarı olarak geçiyor. Haberciler de cahilliklerinden yetişkinlere karşı işlenen suçlar için de bu terimi kullanıyor. Yanlış! Doğrusu suçuna göre cinsel saldırı veya cinsel taciz olmalı. Cinsel istismar suçu çocuklar için söz konusu.


  • microfiction  (28.04.19 20:50:43) 
Türk Ceza Kanunu'nda geçtiği üzere "cinsel saldırı" söz öbeğinin kullanılması gerekmektedir. Cinsel saldırı suçu mağdurun 18 yaşını tamamlamış olduğu vakalar için kullanılır. Mağdurun 18 yaşını tamamlamamış olduğu durumlarda ise cinsel istismar veya reşit olmayanla cinsel ilişki suçu söz konusu olur.
Kaynak: (git: av-saimincekas.com)

  • 124  (28.04.19 22:05:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.