[]

multecilerin turkiye'ye uzun vadede ne gibi fayda ve zararlari var?

suriyeliler, afganlar, iranlilar, iraklilar, pakistanlilar...

bu ulkelerden gelen insanlari secerek almadik. savastan ve krizden kacip bize sigindilar. ozellikle suriyeliler konusunda ab birligi ulkeleri turkiyeyi yalniz biraktilar. ab ulkeleri para yaridimda bulundular ama her sey para degil ki. para sadece parasal sorunlari cozer, diger tum sorunlar oldugu gibi kalir.

her ulkeye siginmaci/multeci akini var mi?
her ulke multeci ve siginmaci almada bizim kadar comert mi?
ve multecilerin/siginmacilarin bize ne gibi zararlari ve faydalari var? turkiye'nin ne gibi cikari var?

rica: sinir, nefret ve kizginliginizi yazmayin lutfen, multeciler hakkinda kisisel goruslerinizi merak etmiyorum.
isin insani boyutu konusunda hassas kalarak cevaplar vermenizi rica ediyorum. tesekkur ederim.

 
Ne yarari var? bu konu almanyada da cok tartisiliyor, neden multeci, veya gocmen kabul ediliyor diye. bunun cevabini almanya icin su sekilde verebilirim, turkiye icin de ayni durum soz konusu. ornegin mercedes firmasinin sahibi oldugunuzu dusununun. araba uretmelisiniz, ve urettiginiz arabalarin fiyatlari rakiplerinizden cok cok fazla olmamali. biraz fazla olabilir ama iki kat fiyata satmaya calisirsaniz satamazsiniz. en buyuk giderlerden biri de isci ve hammade giderleri. ornegin bir isci calistiracaksiniz almana senelik 70.000 euro vermelisiniz daha ucuza hayatta calismaz, bir turk calistirirsaniz 60.000 e anlasirsiniz. bir hintli calistirirsaniz 50.000 e tamam der. bir suriyeli calistirirsaniz 35.000 yani yari fiyatina calistirabilirsiniz. boylece rakipleriniz olan cin, japonya , fransa gibi ulkeler ile rakabet ecek fiyata uretim yapabilirsiniz. bunun icin de once hukumete baski yaparsiniz, yurt disindan gocmen al diye. hukumet once oy kaygisi ile kabul etmez. ama bu sefer uretiminizi ve fabrikanizi yurt disina yani daha ucuz uretim yapabileceginiz ulkelere tasimak ile tehtid edersiniz. hukumet mecbur kabul eder. boylece hem o araba firmasindan vergi alir, hem fabrikanin yurt disina kacmasi riski ile karsilasmazsiniz. hem de yurt disina rekabetci bir fiyata urun satip ulkeye doviz getirirsiniz.

turkiyede de bu is cok acimasiz sekilde isliyor, suriyeliler sigortasiz, cok dusuk fiyata tarim iscisi veya kimsenin calismadigi saglik ve guvenlik kosullarinin sallanmadi sirketlerde calisip, ucuza uretip, ucuza yurt disina mal satip ulkeye doviz getirilmesinde bir arac olarak kullaniliyor. turkiyede yurt disindan suriyeli gelmesi yonunde karar alanlar ayni zamanda o firmalari sahibi ya da ortaklari zaten. yani tamamen is yeri sahiplerinin cebine daha fazla para girsin diye. insaat mi yapacaksiniz, insaat iscisi icin kimi calistiracaksiniz. en ucuz suriyeli birini calistirmak, zaten is kazasi da o olursa kimi kimsesi yok, gunde de 18 saat calistirsaniz hayir demez. kafa rahat ucuza tum insaatlarinizi cok hizli bitirebilirsiniz. o yuzden insaat isi yapan politikaci iseniz en guzel secenek ulkeye suriyeli almak.

zararlari ne? yabanci bir yerden biri geldiginde gelen kisi ilk olarak kulturel entegrasyon problemi yasar. bir de bu adami kole gibi calistirirsan ve adam mecburiyetten calistigi icin hem calisir hem de dusmanlik besler. mevcut durumundan cikis yollari arar. bir de bu kisini cocukleri vs. nin hicbir kaliteli iste calisip kabugunu kirma, ulkeye yararli bireyler haline gelme sansi yoktur ya da cok azdir. hem kulturel, hem etnik olarak toplumdan dislanir, daha sonra kendi gibi kisilerle birlkte belli bir yerde yasamaya, yani gettolasmaya baslarlar. getto topluluklarinda da cetelesme, ve suc orani artar. bu da bu kisileri umutsuzluga surukler. gelecek umudu olmayan ve kaybedecek hicbir seyi olmayan kisi de suca megilli olur. suc isledikce dislanir, dislandikca da suc isler. daha sonra da bu toplumda irkciligin yukselmesine neden olur. irkcilik diger tarafta da irkcilik dogurur, bu da toplumun ayrismasina, bir savas gibi durum olursa da ulkenin bolunmesine neden olur.

diger ulkeler ne yapiyor peki? ornegin turkiye 4 milyon suriyeli multeci kabul etti. almanya ise 1 milyon. ama almanyadaki multeciler devletin gosterdigi evlere yerlestirildiler, bu kisilere maas baglandi. ama ayni zamanda da dil, meslek egitimi ve kulturel egitim verildi. bulundugu sehirden cikmasi yasaklandi ve sadece devletin gosterdigi bolgede yasamak durumununda kaldi. eger bu kisiler sigortali bir is bulduklarinda ise istedigi bolgede yasama hakki verildi. ama egitimlerine devam edildi. ozellikle cocuklarinin egitimi cok ciddi planlandi, ve bu cocuklarin bir alman gibi yetismesi saglandi. buna entegrasyon denildi ama biraz da bu asimilasyon soslu bir entegrasyondu. almanyanin amaci belki birinci nesil degil de 2. neslin bir alman gibi ama ayni zamanda cok iyi isciler olarak topluma kazandirilmasi. boylece dunya uretiminde rakabetci bir konuma gelmesi planlandi.

bir de eklemek istiyorum, bu multeci konusunda isin duygusal boyutu, yani yardimseverlik isin sadece ambalaji. halkin daha kolay kabul etmesi icin uydurulan bir yalan. eger amac gercekten yardim etmek olsaydi o kisilere kendi ullekelerinde guvenli bolgeler olusturup guvenligi saglanir, o sirada da savasin bitmesi icin mucadele edilirdi. ulkeye alinip coluk cocuk, kar kis, sokaga salinmazdi. biz ki gun geliyor cocuklugumuzu, cocukluktaki mahallemizi ozluyoruz da icimiz sizliyor. o cocuk ise o mahallesini terketmis, istanbulda sokaklarda yasamak zorunda kalmis. onun da eminim cok daha buyuk ici sizliyor. insanin bir gun ici sizlar, iki gun ici sizlar, ucuncu gun acimasiz bir insan olur, yeri gelir yol keser harac toplar, yeri gelir acimadan oldurur. o nedenle cocuklari o yola itmemek lazim ama elden de birsey gelmiyor.
  • emrahday  (18.04.19 15:26:16 ~ 15:43:02) 
ürdün ve lübnan'da bizim gibi kapılarını açtı/açmak zorunda kaldı.2017 sayılarını aşağıdaki linkte görebilirsiniz.
data.worldbank.org

en büyük zararı genç işsizlik müthiş hızla artıyor, son açıklanan oran %26,7. gıda enflasyonundaki artış(en büyük etken değil ama önemli), kiraların artışı, sağlık sisteminde sorunların giderek büyümesi vs. sosyal konularda zararları.
para sorun değil diyorsun ama en büyük sorun aslında o. cumhurbaşkanı, şu zamana kadar, 40 milyar dolar harcama yaptık diyor. 4 tane s400 bataryasını 2.5 milyar dolara aldık.marmaray banliyö hattı vs. toplam 8 milyar dolara mal oldu sanırım. bu yatırımları düşünürsen 40 milyar doların baya büyük bir rakam oldu ortaya çıkar.

çıkarına geleceksek; kendine minnet duyan bu halkı, kuzey sınırı boyunca suriye'de oluşturacak güvenli bölgeye yerleştirip, o taraftan gelecek terör tehditlerini bertaraf etmek ve pyd/ypg/pkk otonom bi yapı alırsa, onun başına bela etmek.
  • mutlu yillar sana  (18.04.19 15:41:43) 
Ekonomik zararların dışında sosyolojik zararlar da çok büyük risk taşıyor.

Kültür her zaman, ne şartta olursa olsun kendini korumaya çalışır. Bir toplum, kendisine yabancı bir hayat görüşüne uzaktan hoşgörülü yaklaşabilse de bu yabancı yaşam tarzları kendi arasına karışmaya başladığı zaman toplumsal gerginlik artış gösterir.

Kültürün zaman içinde değişmesi kaçınılmazdır, ancak bu değişim yeni nesillerle zaman içinde gerçekleştiği için kuşaklar arası gruplar arasında rekabet minimumda kalır. Örneğin 70-80 yaş yelpazesindeki insanlar kendi aralarında, kendi doğrularıyla yaşarken torunları olan 20-30 yaş topluluğunu kendilerine tehdit olarak görmez. Karşılığında gençler de yaşlıları kendilerine tehdit olarak görmez.

Ancak bu hassas dengenin içine her yaş grubundan farklı doğruları, yaşayışları, gelenekleri ve dilleri olan insanları aldığınızda bu iki farklı grup birbirlerini tehdit olarak görmeye başlar ve toplumsal gerilim ortaya çıkar. Özellikle yeni eklenen demografi ülkede yerleşmeye ve kendi kültürlerini yerleşik olarak yaşamaya başladığında büyük bir tehlikenin baş göstermeye başlaması olasılığı çok yüksektir.

İki farklı kültür bir arada etkileşim içinde olmadan, izole şekilde var olamaz. Bir şekilde dengelenmeleri gerekir, ancak iki kültür de buna direnç göstereceğinden çok sancılı ve uzun bir süreç başlar ve karşılığında herkes yıpranır. Bu görünmez memnuniyetsizlik potansiyeli en ufak bir kriz durumunda insanların vereceği yoğun kin yüklü davranışlarla kendisini gösterecektir.
  • mentuhotep  (18.04.19 18:53:12 ~ 18:56:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.