[]

türk sanatı, mimarisi

türkiyede çok şehir gezmedim, bildiğim birkaç şehirden yola çıkarak soruyorum. neden şehirlerimizde sanat eseri sayılabilecek yapılar ve binalar yok? sadece istanbul'da var diye biliyorum. avrupa'nın neredeyse her şehrinde bir tarihilik var. heykeller, çeşmeler, kiliseler, apartmanlar, evler, sinagoglar çok sağlam ve görkemli.

bizimkiler fakirlikten mi mimariye, şehirlere önem vermemiş? karakterimizde mi var?


 
bir alıntıyla cevap vereyim;

" benim çocukluğum ve gençliğim, istanbul’un içinde mahalleden mahalleye, semtten semte, sokaktan sokağa göçlerle geçti.
durmadan göçen türk insanı, durmaya, yerleşmeye, oturmaya öylesine özlem duyar ki “oturmak” fiiline, başka dillerde olmayan çok zengin değişik anlamlar vermiştir. örnekler:
- bu akşam bize gelin de oturalım.
- gelemeyiz. bize de filancalar oturmaya gelecekler.
- öyleyse biz de kahveye oturmaya gideriz.
- dün ne yaptınız?
- komşuda oturduk.
- biz de pazara filana oturmaya gideceğiz.
türk insanı yıllar yılı bitürlü oturamadı. “oturmak”, kentligilleşmek “burjuvalaşmak” demektir. türkler içinde pekazı, son yirmi-otuz yıldan bu yana yeni yeni yerleşmeye, yani kentligilleşmeye başladı"
---
aziz nesin, ah biz ödlek aydınlar
  • heidi'nin dedesi  (05.04.19 01:03:19) 
Fakirlik ve göçebelik ile alakası yok. Kültür mirası kavramına uzak, koruma ve tarih bilincinden yoksunuz. İstanbul'da ne binalar yıkıldı yol yapacağız diye görseniz, dudağınız uçuklar. Anadolu'da bile her şehrin özgün mimarisi tabii ki var ama hepsi yıkıldı. Özellikle İstanbul'da gayrimüslim mimarların eserlerini mirastan saymayan yobaz bir zihniyet de var tabii.


  • gmzo  (05.04.19 08:37:10) 
Gocebelikle falan ilgisi yok. Osmanlı sivil mimarisi, kentleri gayet özgün ve rasyonel bir dile sahipti ancak Türkiye çok hızlı bir şekilde kentleşti. Ciddi bir nüfus köylerini bırakıp şehre yerleşti ve bu süreç ongorulup planlanamadi. Planlansa bile süreci yönlendirecek kaynaklar yoktu. Dolayısıyla gecekondu usulü kentleşme, ardından çıkarılan imar aflari ile bu gecekonduların apartmana dönüşmesi, bunun yanında eski sivil mimarinin çağdışı olarak algılanması, yeni aile yapısına ve kent yoğunluğuna uygun olmaması, ustalarının zamanla yok olması, vs...
Bu arada mimari ve kentsel alanda çok çabalar oldu elbette ama kaynak problemi ve siyasi atmosfer pek imkan vermedi düzgün kentler üretmeye.

  • chavezding  (05.04.19 08:41:34 ~ 17:06:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.