[]

ilk uzun yol tecrübesi

merhaba, 27 yaşlarında kocaman adamım ancak araba kullanmaya 3 sene önce başladım. bu süre zarfında istanbul içinde ayda bir-iki kez olmak üzere (bazen daha sıklıkla) araba kullandım, istanbul'daki uzak mevkilere, iğneada gibi 2 saatlik mesafelere gittim geldim ancak 8-9 saatlik bir yola çıkmadım hiç. izmir'e gitmeyi düşünüyoruz 4 arkadaş mart ayının başında, arkadaşlardan birinin daha şoförlüğü var ancak kendisinin neredeyse hiç tecrübesi yok, bu sebeple kendisine yorulduğumda devretmek hususunda tereddütlerim var. ancak ben istanbul içinde, beşiktaş gibi darlı, yokuşlu mevkilerde pişmiş biri olarak şoförlüğüme güveniyorum ama dediğim gibi uzun mesafe gözümde büyüyor ve hafif cesaretimi kırıyor açıkçası. sizin ilk uzun yol tecrübeleriniz nasıl oldu ne diyorsunuz?




 
En. Önemli şey, uykun geldiyse sakın ola ki dayanırım deme. Sakın. İnan nasıl araba kullanırken uyiyakaldigini anlayamazsın.
Burada bu 5 dakika dur tuvalete gir yüzünü yıka.
Susurlukta Starbucks in olduğu büyük tesiste dur (tost yemeye gerek yok bence) bir kahve iç. Sonra devam. Rahat ve bölünmüş yol.
  • kisa  (19.02.19 22:14:18) 
Bence sıkıntı çekmezsin. İzmir 6 saat İstanbul'dan. Yol da güzel gayet. Gözünde büyütecek bişey yok.
Sadece kendinle inatlaşmadan yorgun hissetiğin an dur mola ver. 6 saatte gitmek yerine 10 saatte git. Çek bi tesise arabada uyu ihtiyaç duyarsan.

  • mentat  (19.02.19 22:18:01 ~ 22:18:19) 
ilk uzun yol tecrübem 1100 kilometreydi (12 saat). uykusuz yola çıkma, yorulduğunu hissedersen bir yerlerde dur, çay iç, temiz hava al, dikkatini toplamana yardımcı olacaktır.onun dışında çok da büyütülecek farkı yok. yorulduğunda 1 saatliğine de olsa arkadaşın kullanabilir, dinlenmiş olursun.


  • altinci nesil caylak  (19.02.19 22:19:21) 
2 saatten fazla aralıksız kullanma, dur dinlen, keyfini çıkar :)


  • eklipse  (19.02.19 22:23:30) 
Sık mola ver.
Akşam yola çıkma.
Diğer arabalara kızıp riskli hareketler yapma.
Fazla rahatlayıp konsantrasyonunu kaybetme,.
  • efx  (19.02.19 22:26:01) 
Şöyle söyleyeyim ehliyeti almadan önce sadece 4 kere araba koltuğuna oturmuştum. Kursun hocasıyla.
Ehliyeti aldım, arabayı satın almaya Ankara'ya gittim ve alıp Bursa'ya sürdüm. Otomatik vitesti. Kolay oldu. Sonraki ay 3000 km falan uzun yol yapmistim. Burdan anlayacağımız uzun yol İstanbul'da araç kullanmanın yanında aşırı rahat.

  • habarbey  (19.02.19 22:32:41) 
gece yola çıkma. hatta şehir içinde araç kullanmaktan daha kolaydır uzun yol.


  • scudman1  (19.02.19 23:11:23) 
Bence gidilir. Ankaranin icinde araba kullanmaya cekinirken ve yalniz gittigim en uzun yol 3 saatken 6.5 saatlik yola ciktim. Yollar eskisi gibi degil duble. :)) yoruldukca durun hava alin, yaninizda insan da varsa bence sorun olmaz. Hayirli yolculuklar simdiden.


  • malwethiel  (19.02.19 23:34:42) 
Bence ilk uzun yol icin istanbul izmir zor bir guzergah.

Cikista ve giriste zorlanacaksin, istanbul cikisi kalabalik ve trafikli. Izmirin de girisi manisa tarafi tepeli yokuslu falan. yol da bayagi uzun.

2 sofor olsa daha iyi, bir de yolda cok radar var.
  • acemi  (19.02.19 23:45:56) 
1- En önemlisi iyi uyku almalı.
2- Yola gündüz çıkmaya gayret edilmeli.
3- Lastik basıncı ve yağ vb kontrol edilmeli.
4- Takvim esnekse, hava durumu göz önüne alınabilir. Güneşli hava en güvenlisi. Ben mesela kar yağışında çıkmam uzun yola. Ertelerim birkaç gün. Siz de sağanak yağmurda çıkmayın.
5- İlk seferde hız sabitleme falan kullanmayın. Sürekli milleti sollamayın. Çok yavaş da gitmeyin ağır vasıtalar sıkıştırabiliyor. Ama 120yi geçmeyin. 90-120 arası seyahat edin.
6- Takip mesafesini koruyun.
7- Kavşaklarda, benzinlik çıkışlarında, tali yollarda yola çıkan araçlar oluyor. Siz çoğunlukla otobanda gideceğiniz için pek sıkıntı olmaz tabi.
  • the coon  (20.02.19 04:33:56) 
ben kendi adıma uzun yolda daha rahat ediyorum. ama uzun yolda uzun süre vites falan değiştirmeyince insan hafif böyle mayışıyor ona dikkat et. Onun dışında otoban dışında il ve ilçe merkezlerinden geçerken dikkat et. Küçük bir yerleşim yeri de olsa insanlar yola atlıyorlar. çok da gözünde büyütme çok rahat gider gelirsin.


  • kraldan cok kralci  (20.02.19 09:01:37) 
uzun yol daha kolay şehir içinden, dümdüz yol, belli bir hızla belli bir şeritte gidiyorsun işte, çok takma kafana.

Ne kadar erken o kadar iyi; sabah ezanında çık yola, gün ağarırken istanbuldan çıkmış olursun, çay çorbanı içer devam edersin.

şehir aralarında biraz dur, etrafına bak, bir çay kahve iç, bacaklarını esnet.

izmir'e geldiniz, bundan sonrası zaten şurası.
  • selam  (20.02.19 09:26:31) 
söyleyenler olmuş ama ben de yazmak istiyorum; sakın ha uykun gelirse yola devam etme.

uykun gelirse ve diğerleri uyursa bi taktik; uyandır diğerlerini içim geçti gibi oldu de. Kimse yol boyu gözünü kırpmayacak ve seninle muhabbet edecek :)
  • sonütücü  (20.02.19 09:31:01) 
uzun yol şehir içinden daha kolaydır ancak hata yapınca bedeli daha ağır olur.
sollama yapmadan devri arttır araç zorlanırsa bir vites düşür geçişini öyle yap. geçiş yapmadan öndeki biraz aranı açsın sen de çok az sola çık ve geçiş yolunu gözle. yerleşim yerlerinde ilk ışıktan sen kalkma radar olursa ilk sen girersin çünki. uzun düzlüklerde geniş alanlarda emniyet şeritlerinde radarı kolla. 120 üstüne çıkmaya gerek yok yapıştır devam et.

  • mikahakkinen  (20.02.19 10:07:42) 
ilk uzun yol deneyimim ankara-balıkesir oldu. annemler oğlanlar kullansın diye çok meraklı. ehliyeti alır almaz, ilk memleket ziyaretinde kullanmıştım.

istanbul-izmir çok uzun bir yol değil, 6-7 saatte filan gidersin ama yol kalitesi olarak çok iyi diyemem. manisa sonrası çok virajlı biraz zorlayabilir.

gece güzel bir şekilde uykunu al. kalkınca kahvaltını yapıp geçe kalmadan hemen çık. yola çıkışın 12'i geçmesin ki güneş batmadan varmış ol. onun dışında minimum 1 tane mola ver. önerim yolun sonuna doğru kısa bir daha mola ver çünkü dediğim gibi manisa kısmı zorlayabilir. insanlar nasıl olsa vardım sayılır deyip en çok yolun son kısımlarında hata yapar. oysa en yorgun olduğun bölüm budur.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (20.02.19 16:13:02 ~ 16:15:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.