[]

Thy yetiştirilmek üzere pilot alımı hk.

Bu konuda çok fazla bilgi kirliliği var. Bir türlü net bilgi alamıyorum. Bilenler yardımcı olursa sevinirim.

1-Sözleşme ve kesintiler: Maaştan kesilen sözleşme tutarı 140K euro ve toplam sözleşme süresi 12 yıl mı? 2 yıl(eğitim)+10 yıl mı?

2-Uçuş süresine göre ortalama 5-6 yıl sonunda kaptan olunabiliyor diyorlar. Bu doğru mu?

3-Duyduğum kadarıyla bu süreçteki maaşlar şöyle;
Eğitim süresince çift asgari ücret. Eskiden böyle diyorlardı.
Göreve yeni başlayan f/o kesintiler çıkarıldıktan sonra ve çift maaşlar eklendiğinde, yani aylık ortalama net maaş 7K diyen var 14K diyen var. Aradaki uçurum bu derece. Yok mu bunu kesin bilen?

4-Aşırı stresten bahsediliyor. Fakat kaynağı nedir bu stresin? İşini kaybetme stresi mi? Her an bir hatada veya eğitimde başarısızlıktan atılma ve tazminatı(140K) ödeme riski mi var? Yoksa can taşımanın verdiği korku mu? Sağlık testinden kalmaktan bahsetmiş bir yazar. Bu durumda da tazminat isteyecekler mi yani anlayamıyorum.

 
Bu soruları bende merak ediyorum


  • global pandemic  (19.02.19 08:59:28) 
1- sözleşme süresi eğitim+10 yıl diye hatırlıyorum.

2- uçuş saatine ve gövde tipine göre değişiyor, 5-6 yıldan uzun sürer.

3- aylık ortalama 7k değil, 14-15k civarı alınıyor.

4- havacılık zaten stresli bir iş kolu, prosedurleri ağır ve hataya yer yok. Ek olarak bir de eğitimdeki zorluk nedeniyle stresi artıyor. sağlık testi en başta yapılıyor, geçemezsen zaten sözleşme de yapılmıyor.
  • MiraTaurus  (19.02.19 09:08:17) 
1. Evet.
2. 5-6 yıl en az, çoğu zaman 7-8 yıl.
3. Eğitimde çift asgari ücret. Sonrası eğitim borcuna göre.
4. Bu anlatılmaz yaşanır bir şey. "Havacılık çok güvenli" diye yaygın bir bilgi var ama nasıl güvenli olduğunu yaşayan biliyor. Afrika'nın balta girmemiş bir çölünün üzerinde uçarken uçağın basınçlandırma sisteminde arıza çıktığı zaman kıçından akan terleri, yoğun bir havaalanına hayvan gibi bir thunderstorm çöktüğünde tüm uçaklar bir telsiz frekansında derdini anlatmaya çalışıp sağa sola kaçışırken bir gözünle kalan yakıtı keserek kaçacak delik aramayı o esnadaki hayvani türbülansta uçağa hakim olmaya çalışırken gırtlağının kurumasını falan benim anlatmamla anlayamazsın yani, onu yaşaman lazım. Doğayla mücadele ediyorsun abi. Benim 2 ayda bir falan sikiyim böyle mesleği dediğim, inip yeri öptüğüm oluyor. Anlattığın eğitim streslerini, sağlık testlerini falan saymadım bile.
  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (19.02.19 13:32:01) 
2'nin cevabı direkt bir kurala bağlı olmamakla birlikte dar gövde fo, geniş gövde fo, dar gövde kaptan, geniş gövde kaptan sırasıyla oluyor kaptanlık genelde.

belirli bir sürede kaptanlığa terfi söz konusu değil, ihtiyaç doğrultusunda şekilleniyor ama 5-6 yıl minimum fo'luk süresi gibi düşünmek yanlış olmaz. genelde daha uzun sürüyor.
  • nodrap  (19.02.19 13:36:25) 
Eğitim ücreti 160bin euro'ya çıktı diye biliyorum.

100bin euro iken imza atmış birinin ağzından çıkan bilgi eline aylık 20bin tl'den az geçmediği yönündeydi.

Ek olarak, sözleşmede normalde maaşın belli bir yüzdesinden fazlasının kesilemeyeceğine dair madde vardı daha önce. Bunu kaldırmışlar diye duydum. Kısacası thy biraz sömürüye geçmeye başlamış gibi.
  • synesthesia  (19.02.19 14:03:24) 
1) Değişmediyse kesintiler FO maaşı ile başlıyor. 10 yıldı en son.
2) FO olarak 5-6 yıl uçtuktan sonra kaptan olabilecek şartları (şu andaki şartları) sağlamış oluyorsun. Ama kaptanlık profesörlük falan gibi bir şey değil. Şirket bunun şartlarını min 15 yıl tecrübe diye günvellerse 15 yıl sonra kaptan olma şartlarını tamamlarsın. Ayrıca kaptan olma şartlarını tutturduğun anda kaptan olmuyorsun. Şirketin ihtiyacına bağlı olarak sıraya alınıyorsun. Ama ortalama 6-9 yıl gibi bir süre şimdilik mantıklı gibi.


4) Stresin kaynağı çok fazla. Burada yaz yaz bitmez, işin içinde olmayan birine anlatmanın da bir yolu yok. Doğuştan gözleri görmeyen birine gökkuşağını anlatmaya çalışmak gibi oluyor. Ama stres meselesi doğru.
  • levpontryagin  (19.02.19 14:48:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.