[]

Büyük yapıların kullanım ömrü dolunca ne oluyor?

Mesela Boğaziçi Köprüsü'nün (tüm yenilemelere rağmen) ömrünü tamamladığını farz edelim. Bu durumda ne olacak? Planlı şekilde yıkılıp yenisi mi yapılır yoksa bu yenilemeler ömrünü zaten her defasında uzatıyor mu?




 
boğaziçi köprüsü sonsuza dek yaşayacak. çünkü bakıma girdiğinde eskiyen parçalar değiştirilir. sonsuza kadar çalışan şeyler yapılabilir. her şeyin bir kullanım ömrü olmak zorunda değil.


  • bohr atom modeli  (04.02.19 22:21:09) 
İnşaat teknikleri dramatik bir değişiklik göstermediği sürece nispeten modern yöntemlerle yapılmış bir köprüyü düzenli bakımla sonsuza dek ayakta tutabilirsiniz.

Ama, atıyorum, 100 sene sonra çok acayip bir teknoloji gelişir, maliyet hesapları falan yapılır, köprüyü yıkıp sıfırdan yeni teknoloji ile yapmak daha mantıklı gelir, o zaman yıkabilirler.

Şurada bir video var: www.dailymotion.com

Tabii bu köprü çok küçük ve muhtemelen de eski. Boğaziçi köprüsünü dinamitle patlatıp boğazın serin sularına yollamayacaklardır herhalde. Çılgınlık olur bu. Parça parça sökülecektir.
  • amortisman  (04.02.19 22:49:38) 
ömrünü tamamlamak derken ne kastedildiğine göre değişir. 1500 yıllık Ayasofya hala ayakta ve aktif kullanılıyor örneğin.

Boğaziçi köprüsü dönemin şartları göz önüne alınarak vizyonsuz şekilde inşa edilmiş. Yine de tamamen yıkıp yenisini yapmak çok daha maliyetli olacaktır.

not: üzerinden araç geçmeyen ve parası ödenen köprüleri yıkıp devlet eliyle yeniden yapmak daha ucuza gelebilir o ayrı mesele.
  • angelofdeath  (04.02.19 22:53:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.