[]

Hiç doktorlardan "senin yaşın uygun değil" tutumu

ile karşılaştınız mı?

19 yaşında PCOS teşhisi konuldu bana. Bu teşhis konulmadan önce de 1-2 yıl doktor gezindim. Hepsi de kan değerlerime bakıp normal diyip yolladı bi tanesi bile ultrasondan bakmaya yeltenmedi en son teşhisi koyan hariç. Ben de bunu hep "yaş kaynaklı ciddiye almıyorlar"a yordum.

Geçen yıl merdivenden düştüm kalça üstü. Birkaç ay sonra kuyruk sokumunda ağrı yaşayınca gittiğim ortopedist "sen daha gençsin kıramazsın oradaki kemiği" diyip röntgene bile yollamadan geri gönderdi.

En son bir doktordan smear aldırdım. Fakat sonucu e-nabıza düşmedi hiç. Sonra bir nedenle aile hekimine gittiğimde siz görebiliyor musunuz diye sordum. "Sen daha 26 yaşındasın ne smear'i? Smear almamışlardır senden başka bir şeydir o(???). Zaten HPV veya smear testleri 30 yaşından sonra yapılır sana daha olmaz" diyerek şoklara uğrattı beni.

Yani tamam belli bir yaş grubuna dahil değilsen belirli hastalıklar için risk faktörü düşük olabilir de "erken teşhis hayat kurtarır, kontrol etmekte fayda var" denilen şeylere bu tutumla yaklaşmak nedir?

 
sadece ailede değil doktorlarda da var artık ciddi/korkulan bir hastalık yokmuş/olması imkansızmış gibi davranılırsa olmayacakmış gibi bir tutum. Bir çok defa başıma geldi. Gözlerinden alevler çıkarabilen birisi olduğum için her defasında doktor mecburen yaş kriterini ciddiye almadan gerekli testleri yapmak zorunda kaldı. Ama benim yerimde kontrolünü kaybeden veya ters konuşan birisi olsa eminim ki hastayı haksız çıkarırlardı. haklıyken haksız konuma düşmeden hakkını koruyabilmek zor zanaat.


  • miss copernicus cadisi  (04.02.19 02:25:34) 
Özellikle hormon olaylarında doktorlar çok tırsıyorlar ve mümkün olmadıkça tedaviye gitmiyorlar yaş gençse benim anladığım.


  • noluyo yaa  (04.02.19 02:33:35) 
@Mommysbusy cinsel geçmişimi bilmeden 30 yaş altına hpv bakılmaz demek çok saçma geliyor. Virüs nihayetinde ve korunmayla bile bulaşabilecek bir şey. 20 yaşında HPV'li biriyle birlikte olduysam 20 yaşında kapabileceğim bir hastalık. Kişi talep ettiği halde sen 20 yaşındasın sana bakılmaz diyip 10 yıl bekletip hastalığın ilerlemesine neden olmayı göze almayı anlayamıyorum. Yani hadi ben okudum araştırdım HPV nedir nasıl bulaşır öğrendim, bana bu cevabı veren doktoru dinlemeyip başka doktora gitmeyi bilirim de bilmeyen, utanan "senin yaşın tutmuyor" lafına güvenip ihmal eden birileri olursa?


  • kozmosta bir nokta  (04.02.19 03:48:56) 
Aynen öyle ya. Sanki bu memlekette aile onayıyla 15lik kızları evlendirmiyolarmış da herkes 30unda ilk ilişkisini yaşıyormuş gibi.

Ya bu biraz senin kadın olmanla da alakalı. Annem de senelerce gözünden ve dizinden çekti ve bin tane doktor gezerek çare buldu ancak. Bir yazı okumuştum bunun üzerine araştırma yapmışlar. Kadınların doktora gittiğinde ciddiye alınma oranı düşük diye bir çıkarım yapılmış. Hem de batıda oluyor bu. Bu yüzden adını unuttuğum bir kadın hastalığının dünyada ortalama teşhis süresinin 8 yıl olduğu yazıyordu. Kaynak aklıma gelmedi. Şimdi yatcam ama sabaha bulursam eklerim eğer duyuruyu silmezsen. Bastır yaptır derim kulak asma doktora, gerekirse corla. Senin sağlığından önemli değil hiçbiri.
  • windows95  (04.02.19 04:40:23 ~ 04:40:48) 
@Mommysbusy Ocak ayı başında yaptırdım, 2 gün filan önce hastanenin kendi sitesinden bulunabildiğini öğrenince ulaştım sonuca. Mesele o değil zaten. Çoğu kadının açıkça konuşmaktan çekineceği bir konu mesela bu. Belki şüpheli bir ilişki yaşadım veya ne bileyim genital bölgede değişiklikler hissettim. Neden hpv yaptırmak isteyebileceğimi sorgulamak yerine (ki bunu sormadım zaten ama) "sana hpv olmaz" demek bana çok yanlış geliyor ki resmen "sana smear almamışlardır başka bir şeydir o" dedi kadın, bi 3 saniye "e benim vajinama giren neydi spekulum değil miydi" diye bi sorguladım ağzım açık.
Yine Pcos teşhisi öncesi 3 aydır regl olmuyorum dediğimde regl olmamı sağlayacak 7-10 günlük ilaç verip sonra kan tahlili alıp hormonları normal görünce geri gönderen doktorlar. O zaman da algı "ilk reglden sonraki birkaç yıl düzensizlikler normal" şeklindeydi.

@windows95 bulabilirsen sevinirim, silme niyetim yok soruyu.
  • kozmosta bir nokta  (04.02.19 05:11:50) 
Of of of ne saçmalıklar yine. 26 yaşındasın ne smear’ı ne demek acaba. Bu denli saçma bir cümle duymasam da benim sağlığıma mal olacak şekilde bir “senin yaşında bu hastalığın olacağını hiç düşünemedik” cümlesini 3 ay yanlış tedavi uygulanıp, elimde ameliyatan başka bir çare kalmayınca duydum.
Bu ülkede gerçekten bilim ile uğraşan doktor bulmak bu kadar zor olmamalı...
Aynı yaş grubundayız, arzu ederseniz benim girtiğim doktoru da bir deneyin.
  • irene  (04.02.19 07:30:46) 
irene + 1

Bazı doktorlar kendini bilim adamı zannediyo. Ciddi bi doktor bulursan iyi edersin.
  • (s)AINT  (04.02.19 08:41:01) 
Türkiye'de bırak iyi doktor bulmayı, yalnızca hastayı ciddiye alacak ve gerekli testleri yapacak "normal" doktor bulmak bile çok zor. Büyük çoğunluğu son derece bilgisiz ve bununla orantılı olarak egolu ve umursamaz. Geçmiş olsun.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (04.02.19 09:13:37) 
@futbolcu bütün doktorlara kefil olacak değilim her meslekte olduğu gibi iyisiyle yapan da var kötüsüyle yapan da. Ama bu tavrınız işini layıkıyla yapmaya çalışan doktorları yaralayıcı bir üslup. Sizin mesleğiniz hakkında böyle konuşsam hoşunuza gider miydi?

Soru sahibi; her hastalığın daha sık görüldüğü yaşlar var dolayısıyla bu yaşta bunu beklemeyiz durumu saçmalık değil, hpv taraması 30 yaşında başlıyor ve bu Türk doktorların aldığı bir karar değil.

Screening Methods for Average-Risk Asymptomatic Women

Age 21 to 29: Every 3 years with cytology (Pap testing), regardless of age of onset of sexual activity or other risk factors.
Age 30 to 65: Every 5 years with HPV co-test (Pap + HPV test) OR every 3 years with cytology.
When NOT to Screen

Younger Than Age 21: Screening is not recommended for women younger than age 21.
Older Than Age 65: No screening past age 65 if adequate prior screening can be assessed accurately (three consecutive negative cytology results or two consecutive negative HPV results within 10 years before screening cessation, with the most recent test occScreening with the HPV Test Alone

In 2014, the Food and Drug Administration (FDA) approved the Roche HPV test for primary cervical cancer screening in women aged 25 and older. Shortly thereafter, the Society for Gynecologic Oncology published interim guidance[PDF-271KB] indicating that primary high-risk HPV screening can be considered as an alternative to current U.S. cytology-based cervical cancer screening methods. This guidance also recommends at least a 3-year screening interval after a negative primary HPV screening test. At this time, the USPSTF has not updated its recommendations to include primary HPV as an option for screening.urring within 5 years) and not otherwise at high risk for cervical cancer.

25-30 arasına hpv baksak mı diye konuşuluyor ama kabul edilmiş değil. Smearde anormal bir şey çıkarsa bakılır.
Bunlar size cevabım. HPV neden yapılmıyo yaa demişsiniz ya.
Aile hekiminin size smear yapılmaz lafını da cahilliğine veriyorum evli olmayan her kadını bakire sanan zihniyet.
  • pastörizesüt  (04.02.19 09:47:07 ~ 09:55:19) 
Bu yazilanlarin çoğunu okumadan sadece soruya yanıt olarak yazıyorum, aile hekimliklerinde sadece 30-65yaş arasındaki kadınlar ilk cinsel ilişki yaşına ya da medeni durumuna bakılmaksızın taranır. Bu yaş grubu dışında alınan smearler örnek alındığında gönderilen halk sağlığı laboratuvarı tarafından incelenmez. Halk sağlığı laboratuarları sağlık bakanlığına bağlıdır ve sağlık bakanlığının aldığı karar doğrultusunda bir yönerge izler. Onun haricinde herhangi bir özel klinikte rahim ağzı kanseri taraması yapılmasını talep edebilirsiniz. Yapılır da. Amerika’da da o ülkedeki HPV yaygınlığı dikkate alınarak taramaya başlama yaşı 21 olarak belirlenmiştir. Cinsel aktif kadınların yaş ortalaması 16dahi olsa 21 yaş öncesi tarama yapmak mantıklı bulunmamıştır çünkü virüs bir kere bulaştı diye kesin kansere sebep olmaz, erken yaşta çoğu zaman enfeksiyon kendini sınırlar ve virüs vücudu terk eder. Özetle tarama yaşı her ülke için farklıdır. Bu yaş aralığına yapılan çalışmalar neticesinde karar verilir. Kimin taranıp kimin taranmayacağına karar vermek bize düşmez. Burada milleti gaza getirip durmayın.


  • Corrigan prefers beer  (04.02.19 10:07:34) 
Selam, linki buldum

www.5harfliler.com

Bu arada @pastörize süt,bu kadar insan benzer deneyimler yaşamışken tanımadığın insanları sırf senle aynı bölümü okudu diye niye savunuyorsun? Hepimiz mi doktorlara düşmanlık besliyoruz, hepimiz mi kötü niyetliyiz? Yazının sonunda meslektaşının cahilliğinden bahsetmişsin ama yazıya başlarken ilk yaptığın şey direkt savunmak. Niye yapıyorsun ki bunu?

Niye “yaralanıyorsun”? Benim de bir sürü meslektaşım var gayet kötü işler yapan. Ben birinin eleştirildiğine şahit olduğumda savunmuyorum. Çoğu meslek grubu da savunmuyor aslına bakarsan. Ama bakıyoruz bizim doktorlar hep böyle. Eleştiriyle yıpranıveriyorlar hemen. Oysa insanlar sadece sağlıklarını peşinde. Bu yaptığın şey antipatiyi artırmaktan başka inan hiç ama hiç bir işe yaramıyor.
  • windows95  (04.02.19 12:11:58) 
@windows iyisiyle de yapan var kötüsüyle de dedim zaten körü körüne savunmadım. Senin antipati duymaya meyilli olduğun çok açık, yapıcı yazımdan bile antipati kapmışsın ben sana ne diyebilirim ki.


  • pastörizesüt  (04.02.19 12:30:04) 
Başka doktora gidin. Bence de doktorun tutumu yanlış ama diğer tarafta çok iyi doktorlar da var.
Ben smear testi her sene yaptırırım, yaşa bakan jinekoloğa rastlamadım hiç. 23-25 yaşlarında yaptırmaya başlamıştım, hatta o ara aşı da olmuştum.

Özellikle smear bakılması konusunda takıntılıyım. Bir arkadaşım rahim ağzı kanseri olup, rahmini aldırdı ancak geç kalınmıştı. Kanserin maalesef diğer organlara sıçraması sonucu vefat ettiğinde 28 yaşındaydı. O sürece birebir şahit olmak çok zordu.

Aktif cinsel hayatı olan tüm kadınlar en az 2 senede bir yaptırmalı, gerekirse doktora ısrar edin.
  • peggy  (04.02.19 12:32:46 ~ 12:34:39) 
@pastörizesüt, bu genellemem doktorlarla değil Türk toplumuyla ilgili aslında. Türkiye'de işini iyi yapan insan çok çok az, sektörden bağımsız olarak. Doktorlar da istisna değil. Benim mesleğimle ilgili bunu söyleseniz de haklı olursunuz, ama ben üzerime alınmam. Ama evet, doktorlar demem bunun sanki doktorlara has bir şey olduğu manasını içeriyor, Türkiye'deki profesyoneller diye genişleteyim.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (04.02.19 13:29:57) 
Bilgilendirmeler için teşekkürler.

@Corrigan prefers beer, milleti gaza getirme gibi bir niyetim yok. Sorunun tüm içeriğine bakarsanız genel tutumlardan bahsediyorum ve bunu sadece hpv/smear üzerinden yormadım. HPV/smear testleriyle ilgili bir soru da değil bu zaten, ben o konuyu hallettim, bu konuda bir tavsiye aramıyorum.

Benim sorguladığım doktorlardaki yaş tutumu. 30 yaşına kadar HPV testinin smear gibi testlerin sonucunda ihtiyaç görülürse yapılmasını anlayabiliyorum. Fakat bu taleple gelen hastanın "senin yaşın tutmuyor" "ne hpvsi ne smeari" denilerek, lafı ağzına tıkarcasına yollanmasını anlayamıyorum. Ben bu konuları doktora açıkça konuşabilen bir insan olarak sorun yaşamıyorum ama utandığı için jinekoloğa gitmek istemeyen insanlar varken doktorların hastalara karşı bu tutumla yaklaşmasını yanlış buluyorum. "Yaşın tutmuyor, bundan daha fazla bilgiye de ihtiyacın yok, yürü git" gibi bir yaklaşım, hastayı küçümseyici ve değersiz gösteren bir yaklaşım bu.

Yaşın genç o kemiği kıramazsın demeden önce kemik yapımı ya da merdivenden nasıl düştüğümü bir sorgula mesela. Belli ki acı çekiyorum, bi röntgene gönder? Olmadı kıl dönmesi olabilir, şu bu olabilir de başka yere yönlendir?

Bir hasta olarak bir şikayette bulunuyorsam, beni "yaşın uygun değil" diye geri göndermek yerine, "bahsettiğin şikayetlerin nedenleri bunlar da olabilir. Gel önce bu taramaları yapalım" de yani ondan sonra hasta gidip google'dan araştırmaya kalkınca suçlu oluyor.
  • kozmosta bir nokta  (04.02.19 17:19:44) 
ben de soruya ek yapayim hpv konusunda baya saglam bilgiler var cunku. benim durumum da tersine. ilk iliskime 30 yasinda girdim, 31 yasinda hpv tespit edildi:( ve ascus vardi, kolposkopi onerdiler ama kactim. korktum cunku bir de ilk iliski yasimin ileri olmasindan oturu hemen kanser oncusu olmayacagina inanmak istedim. bu dusunce ne kadar dogru? baska biseyden dolayi hpv kapip kanser gelistirmis olabilir mi vucudum?
rahim muayenesi normaldi

  • art vandaley  (04.02.19 23:54:35) 
yine sallayan sallayana.

Türkiye'de bulunan doktor kalitesi avrupadan, amerikadan kat kat iyidir. Sunulan sağlık hizmeti; ücretsiz sağlanan testler, röntgenler, mr'lar ve benzerlerini hiçbirinde öyle kolay kolay bulamazsınız. elin adamı yurtdışından buraya gelip binbir teşekkür ile ayrılıyor. bunlar burayı beğenmiyor.

helal.
  • urartulu  (05.02.19 00:09:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.