[]

Yüksek lisans hakkında sorular

Sizce yl ne zaman yapılmalı? Belli yaş aralığı var mı?
Ortalaması 2,5 altında olanların hiç şansı yok mu?
Kendi alanı dışında alakasız bir bölümden yapılabilir mi?


 
Öğrenmenin, akademinin yaşı yok tabiki.
Hiç sansı yok demeyelim ama bazı okullarda min 2,5/3 vs gibi asgari not ortalaması istenebiliyor.
Özel olarak bölüm ismi belirtilmemişse, sizin ilginiz varsa neden olmasın.
  • grobet  (24.01.19 08:57:56) 
sevmeden yapmak işkence olur. seni heycanlandiran konuda ve alanda yapmak önemli. yaş sorun değil neden olsun ki. not ort. bi sey diyemem bizim okul min 2.5 lisans notuyla aliyo.


  • lata  (24.01.19 09:07:57) 
Ales notu çok önemli, genelde %50'si alınıyor. Mezuniyet %10 etkileyebiliyor. Tezli yapacaksanız tabi.


  • shezo  (24.01.19 10:01:15) 
kendi alanın dışında bir bölümde yapabilirsin, bazı seçici bölümler illa x bölümünden mezunları başvurabilir diye kısıtlama koyuyor ama nadir. yoksa bilimsel hazırlık dönemi ile o farkı kapatıyorsun.

ortalama kısıtlaması yoksa 2.5 altı ile yüksek lisans yapabilirsin. (başvurmak için minimum gereken ortalama 2.7'dir gibi) zaten puanının çoğunu mülakat ve ales belirliyor. ortalamanın etkisi %10-20 arası.

illa akademisyen olucam diye bir amacın yoksa yaş aralığı yok. ne zaman kendini geliştirip öğrenmek istersen yapabilirsin. akademisyen olacaksan 30 yaşından önce yüksek lisansını bitirmen daha iyi olur.
  • hayley williams ile evlenecek genc  (24.01.19 10:47:42) 
36 yaşında yapiyorum, sonrasinda ne istediginl alakali yoksa yasi yok bence. Genelde trde hemen lisanstan sonra yapiliyor is imkanlarinin yetersizligi vs sebebiyle ama calisip deneyim kazandiktan sonra da baska bir faydasi oluyor bence. He ama akademik kariyer yapilacaksa vakit kaybetmememk lazim.
Ortalama icim konusursak, yuksek ales puani, yuksek dil puaniyla sansi olabilir. Ve tabii mulakatta gercekten uygun aday oldugunuzu gostermek lazim. (Deneyim, alana hakimiyet, arastirma konusunu belirlemek gibi)

  • red g  (24.01.19 11:37:54) 
çalışmaya başladıkan 3 sene sonra yüksek lisansa başladım ben. çalışmaya başlayınca gördüm ki iş tecrübesi > akademik ünvan (şu anda). yani sektörde ne kadar tecrübeliyseniz o kadar değerli oluyorsunuz, aa bunu yükseği varmış ne güzel diyen pek yok. mobil şebekeler üzerine çalışan mühendisim, bu sektör böyle en azından.

ha ama şu var, bu sektöre girmek için ilk zamanlarda (2000lerin başı) sadece elektirk-elektronik gibi bir bölüm mezunu olmak yetiyorken şimdi erasmusa gitmiş olmak, 2. yabancı dil bilmek, alakalı en az 3 staj yapmış olmak, kulüp başkanlığı yapmış olmak, telefon mülakatı, grup mülakatı, IQ testi, ingilizce sınavı, 2li mülakat, pratik zeka testi, liderlik vasfı, zaman yönetimi gibi zibilyon tane kural sıralıyorlar. neden? çünkü mühendis çok. kısa zamanda bu koşullara yüksek lisans da eklenebilir sırf bolluktan dolayı.

yükseği neden yaptım? 1) öğrenmenin yaşı yok ve en iyi yatırım kendine yaptığın yatırımdır diye düşündüğüm için, 2) yarın bir gün bir iş başvurusunda sırf yüksek lisansı olanlar tercih edilecektir yazma ihtimaline karşın, ne olur ne olmaz diye.

akademik kariyer düşünmedim ama özel sektörden bıkarsam "belki doktora yaparım" opsiyonum olması güzel, sırf bu sebeple tezli yaptım. muhtemelen çoğunlukla özel sektörde çalışacağım için de lisansımla çok alakalı olmayan mba tadında bir alanda yaptım yükseği. yaparken çok dalgasını geçtim bu dersler çok tırt yeaa diye ama şaka maka faydalı oldu, sektörün işleyişini, önceliklerini vs daha iyi kavradım. akademik ruhlu insanlar idealist oluyor, herşey düzgün olsun, kuralına göre işlesin istiyor ama özel sektörde işler öyle yürümüyor ne yazık ki.

özetle amaca bağlı, akademik kariyer düşünülüyorsa bir an önce yapılmalı ancak akademisyenlerin de sektörden çok uzak olmasını doğru bulmuyourm ben, bu sebeple bir süre iş tecrübesi hep + puan gözümde. ha ama çalışmaya başladıktan sonra bilgiler unutuluyor yavaş yavaş, sonradan okula dönmek zor olabiliyor.
  • taurina  (24.01.19 13:33:58) 
Avrupa için konuşuyorum, genellikle not ortalaması başvuru şartı değil ( bazı okullar özellikle 3’ü belirtiyor). Burslara başvuru için ise genellikle not ortalaması belli seviyenin üstü isteniyor ( genellikle 3) , hatta okulunda ilk 20’de olmanı isteyeni de gördüm. Ayrıca seçimlerini (kabul için) dayandırdıkları ölçütlerden biri de akademik geçmiş ve eminim ki bu anlamda ortalamaya da bakılıyordur ( başvuru şartı olarak belirtilmese bile).

Bölümümüz dışında başka bir alanda yapabilirsiniz ama genellikle alakalı lisans mezunları ibaresi yer alır, çok alakasız bir bölümde masterın kabul edileceğini düşünmüyorum.

2.5 ortalama düşük aslında. Ancak okulun zorluğuna göre bu niteleme değişebilir. Ayrıca siz bu eksikliği niyet mektubu ( çok önemli) ve referans mektubuyla kapatabilirsiniz.

Bu dediklerimin hepsi hukuk içindi. Diğer bölümlere uymayan bigiler vermiş olabilirim.
  • kojonotsuki  (24.01.19 16:30:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.