[]

Mükemmel Türkçe Konuşan Çocuk

Cok zengin, egitimli ve seküler bir ailenin 12 yaşındaki erkek çocuğuna, ailesinin genel kültür duzeyi artsin isteğiyle talebi üzerine Osmanli Türkçesi özel dersi verdiğim bir erkek cocugu var.

12 yaşında. Türkçe'yi harika kullanıyor. İngilizcesi çok iyi düzeyde. Cocuk çok karakterli ve ailesi harika yetiştirmiş. Hem çocukluğunu yaşamasına izin veriyorlar hem de gayet olgun yetiştirmişler.

Kimsenin doğru ru düzgün Türkçe konuşamadığı bir çağda "Malumun ilamı" ifadesini kullanabilecek kadar dile hakim bir çocuk.

Kişiliğine, egitimine hayranım çocuğun. Fakat şöyle bir sorun var ki çocuk ailenin taleplerine bu denli olumlu cevap verdikçe ailenin çocuktan beklentisi fazlasıyla artıyor. Çocuğun zamanla kendini yetersiz hissedeceginden eminim.

Aile ne yazik ki elestireye çok acik değil. Onları karşıma almadan bu muhtemel sorunu sizce nasil ifade etmeliyim?

Bir de çocuğa kitap hediye etmek istiyorum. Bu profilde bir çocuğa hediye edeceğim kitap tavsiye eder misiniz siz de?

 
Bu kadar dilden konusup bu kadar yazim hatasi yapmam mobilde olmamdan kaynakli. :)


  • deveyi diken adamin ta kendisi  (18.01.19 14:15:50) 
Ben sadece kitap kısmı için geldim; İhsan Oktay Anar ve Ahmet Hamdi Tanpınar. Ama 12 yaş için ikisi de ağır kitaplar. Hediye edip birkaç sene sonra oku denilebilir.


  • kablelvuku  (18.01.19 14:21:05) 
Oktay Sinanoğlu kitapları olur belki


  • taurina  (18.01.19 14:26:13) 
Ben şiir kitapları hediye ederdim. Tabii ben Cumhuriyet dönemi şairlerinden alırdım kitap, ama Divan'dan olsa daha iyi olabilir. Tabii daha basit şairlerinden. Hem kelime dağarcığı da atar diye düşünüyorum. Şiiri sevmesi de entelektüel karakterini etkiler. :)

bir de başka bir yabancı dile de ek olarak başlayabilir.
  • dont eat me  (18.01.19 14:29:01) 
Tabii ki Saatleri Ayarlama Enstitüsü.

Filhakika, hülasa, behemehal, mamafih, çocuk kitaba bayılır. Yeni kelimeler de öğrenir.
  • Boğazlıkazak  (18.01.19 14:38:57) 
Madem kelimelerle arası iyi, ben olsam nişanyan sözlük alırdım.


  • bruce mclaren  (18.01.19 14:44:25) 
Ben olsam karışmazdım. Böyle bir aile muhtemelen sizin düşündüğünüz çoğu şeyi düşünüp buna göre yönlendiriyorlardır çocuklarını.Psikolog vs desteği de alıyordur büyük ihtimalle.


  • bisorumolacaktı  (18.01.19 15:01:57) 
Ailenin saçmalamaya başladığı, 12 yaşındaki çocuğa Osmanlı Türkçesi yüklemeye çalışmalarından belli.


  • shangrilla  (18.01.19 15:25:42) 
bisorumolacaktı +1

ben nişanyan sözlük vermezdim.
  • barbadoshayrettin  (18.01.19 15:28:47) 
o niteliklerde bir çocuğun farklı ilgileri de olabilir. geçenlerde iş bankası yayınlarının kitapçısında 13-14 yaşında bir oğlan ve annesiyle karşılaştım. çocuk osmanlı ve milli mücadele tarihine dair kütük gibi kitapları bunu da okudum, bunu da okudum diye geçiyordu. ufak bir sohbetle ilgilerini öğrenebilirsiniz.


ayrıca aileyi müthiş takdir ettim. nasıl yetiştirmişler anlatın da biz de ilerde aynısını yapalım.
çocuğun kendini yetersiz hissedeceği ve ailenin çocuğa fazla yüklendiği hakkındaki endişeleriniz için de yine çocukla sohbet ederek çocuğu tanıyabilirsiniz.

mesela, sen nelere ilgi duyuyorsun, ben ona uygun osmanlıca yazı getireyim diye muhabbet açılabilir.

ayrıca benim arkadaşım da bu tarz bir üniversite çağında bir çocuğa osmanlıca ders veriyordu. çocuğun fazla anneci olmak dışında bir sıkıntısı yoktu. ona da yapacak bir şey yok herhalde. ben olsam fazla endişe etmezdim.
  • kullanıcı adı  (18.01.19 17:37:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.