[]

Teknolojiden iyi anlamak istiyorum, ne yapmalıyım?

"Teknolojiden anlamak" kısmını biraz açayım: Mesela günlük hayatta bilgisayarımda/telefonumda/wifi bağlantımda vb ufak tefek, servis gerektirmeyen bir sorun yaşadığımda problemi kendi başıma halledebilmeyi çok istiyorum.

Yeni bir cihaz alacağım zaman benim için neyin daha kullanışlı olabileceğini başkasından yardım almadan kendim kestirebilmek istiyorum.

Bilgisayarlar nasıl çalışır vesaire hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istiyorum.

Maddi bir beklenti sebebiyle değil; teknoloji ilgimi çekiyor ve bu konularda bilgili olmanın yaşamımı epey kolaylaştıracağını düşünüyorum sadece.

Ne yapmalıyım?

Merak ettiğim her şeyi tek tek Google'layarak uzun vadede ilerler miyim -şu an öyle yapıyorum- ya da bu tarz bilgileri bir arada bulunduran, önerebileceğiniz yerli/yabancı kaynaklar var mı?

 
teknoloji öyle bir hal aldı ki, "teknolojiden iyi anlamak" bir şey ifade etmiyor. telefondan iyi anlayabilirsiniz, televizyondan iyi anlayabilirsiniz. bu tarz, belirli bir kaç ürün grubundan iyi anlayabilirsiniz. bu nedenle isteğinizi gerçekleştirmeniz için tavsiyem:
keep calm and google it
devam
  • exquake  (15.01.19 14:26:21) 
Okuyacaksınız, ekranınıza gelen uyarıya okumadan tamam diyip, uygulama yüklerken next next yaparak öğrenilmez. Kullanırken önününüze gelen her şeyi okursanız menüler arasında gezinirken açıklamaları okursanız belli bir süre sonra bazı şeyleri kavramaya başladığınızı farkedeceksiniz.
Ben Windows XP'de yardım ve destek'i okuyarak o kadar çok şey öğrenmiştim ki mesela siz de buna benzer şekilde önünüze gelen dökümanları okuyarak bir çok şey öğrenebilirsiniz.

Mesela wifi problemi demişsiniz, mesela bu noktada modeminizin kullanım kılavuzunu okumamışsanız bir eksikliktir bu. Google tabi en büyük yardımcın olacak ama önce kendi içinde inceleyerek bir şeyleri çözmeye çalışırsan daha kolay öğrenirsin.
  • atom karincanin torunu  (15.01.19 14:36:40) 
hahaha ben yazdim sandim :)

kendinize bir alt baslik secip onu okumakla baslayin bence de.
  • jimicik  (15.01.19 14:42:35) 
ben hala boru yardimi olmadan sesimin binlerce kilometreye nasil ulastigini anlamis degilim.
dokunmaktik ekran nasil calisiyor. bildigin cam. pencereye parmagimi vurunca bir sey olmuyor ama telefon penceresine dokununca bir suru sey oluyor.
kablodan nasil ses gidiyor, bildigin bakir kablo. normal bakirdan sesim gitmiyor ama bu yaptiklarindan gidiyor. kulaklik nasil calisiyor?
bilgisayar/tv ekranda hicbir boya yokken nasil renkli gosteriyor goruntuleri?
bu ve daha onlarcasi kafamda donup duruyor.

bu tur sorulari merak ediyorum ama usengeclikten arastirip ogrenemiyorum. birinin havadan gelip beynime bunlarin cevaplarini yerlestirmesini bekliyorum, olmayacagini da biliyorum.

buradan soyle bir sonuca cikabiliriz. merak ettikleriniz icin zaman ayirin ve arastirin. sorun.
  • Leonardo~Da~Vinci  (15.01.19 15:16:29) 
Bizim eski ofisteki IT'ci bir ara kat değiştirdi, adamı görünce "ya sen yokken bunlar her şeyi bana soruyor, ben de Google'dan bulup halletmeye çalışıyorum" dediğimde gülüp "sen bizim işi çözmüşsün" demişti.
Gündelik problemler, telefondaki bilgisayardaki ufak sıkıntılar için keep calm and google it+1

Diğer konularda da gerçekten teknoloji öyle bir hal aldı ki şu an kullandığımız her teknolojinin arkasındaki kümülatif bilginin hepsini bilmemiz mümkün değil. Özellikle merak ettiğiniz şeyleri araştırıp okumak lazım.
  • kobuzchu kiz  (15.01.19 15:26:35) 
aldığınız ürünlerin kullanım kılavuzlarını okumakla başlayın. sonra da google'da nasıl etkili arama yapılır onu öğrenin. merak ettiğiniz konuları veya yaşadığınız sorunları arayarak öğrenin. ben exceli google ile öğrendim resmen.


  • argent dawn  (15.01.19 15:28:19) 
Merak ederek ve deneyimleyerek öğrendik hepimiz.

İlk topladığım bilgisayar Pentium 3 idi. Zaten bilgisayar toplama işlemi başlı başına teknoloji güncellemesi gerektiriyor. 6 senedir sistem toplamıyordum, yeni yeni chipsetler ve soketler çıkmış baştan öğrenmek zorunda kaldım.

Mesela baktım bi işlemci var müthiş overclock oluyor, hangi anakart uyar buna şu şu şu, görünüyor zaten. Ama hangi anakart overclock yapabilir, sadece bunlar. Bunlar arasında fiyat farkı var mı buna bakıyorum, sonra ddr3 ddr4 falan farkları çıkıyor karşıma. Biri atx biri itx falan farkını bilmiyordum google layıp öğrendim. Böyle böyle gidiyor. Şu an laptopa harici ekran kartı takarak oyun oynuyorum, laptopu da defalarca söktüm taktım. M2 harddisk mesela uyan uymayan bir dünya standartı var öğrenmek için araştırırken farklarına bakarken bir baktım depolama algoritmalarına falan girmişim.

Bu işin okulu yok. Etrafımda bilgisayar mühendisliği bitirmiş bir dünya insan var güncel bilgisi yok sadece kod yazmayı biliyor nitekim adamın işi o.

Merak edeceksin, merakının sonucu olarak araştıracaksın. Evet bazen bozacaksın. Bazen kazıklanacaksın, bazen bozuk mal alacaksın ama öğreneceksin.

Türkiye için saçma sapan paralar kazanıyorum sırf zevk aldığım için eski bir sistemi overclock edip öyle kullanmak için eski püslü ikinci el parçalar alıyorum şu an. Çünkü diy bir hayat tarzı benim için. Parasını verip hiçbir şeyi hazır almam, mizacıma ters. Bu nedenle her boktan bir boklar anlarım.
  • bos gezenin bos ustasi  (15.01.19 15:40:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.