[]

Reverse thrust (Pilotlar içeri)

1- On uçuşunuzdan kaçında rt kullanıyorsunuz?
2- Sık kullanmanın bir sakıncası var mı? Motora zarar veriyor mu örneğin?

Teşekkürler.

 
1- Pek kullanılan birşey değil diye biliyorum.
2- Motora zararından çok aşırı yakıt tüketimiyle alakalı diye biliyorum.
3- Pilot değilim.


edits 4- Baya yanlış biliyormuşum hep.
  • jamalbsf  (10.01.19 08:55:57 ~ 14:28:23) 
her inişte açılmıyo mu zaten?


  • spirit crusher  (10.01.19 09:19:18) 
Her inişte mutlaka açıyoruz. Ama ne kadar kullanacağımız değişiyor. Şöyle tamamen kafadan atarsam %60-70 falan idle güçte kullanırız. Pist ıslak falansa ya da hava sıcaklığından dolayı frenlerin soğuma süresini çok uzun hesapladıysak full kullanırız.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (10.01.19 10:49:36) 
Bir de bazı meydanlarda, özellikle avrupa'da birçok yerde gürültü regülasyonlarından dolayı belli saatler arasında reverse kullanımı sınırlandırılmış oluyor. Safety için şart değilse 22-6 arası idle'dan fazla kullanmayın gibi şeyler yazar mesela.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (10.01.19 10:58:43) 
Hepsinde kullanılır. Avrupa’da yasak olan idle üzeri reverse kullanmaktır. Fazlasını açarsan kule ya neden kullandığını sorar ya da biraz fazla kaçırdın bir dahaki sefere daha dikkatli ol diye kulağını çeker. Eğer pistteki frenleme hakkında şüphen varsa (birikmiş su, kar, buz gibi) full kullanırsın ki frenle değil aerodinamik olarak yavaşla.

Kullanmak elbette parçalara bir yüklenmeye neden olduğundan uzun süreli bakım maliyetlerine etki eder.
  • catch the arrow  (10.01.19 11:33:28) 
teknik açısından reverse thrustın iki kademesi vardır boeing b737 ve b777 ler için konuşursak ilk kademeyi çektiğinde reverse thrust için gerekli sleeve ler açılır(motor üzerinde kayan kaporta diyim) ve idle da (yani rölantide) çalışan motorun itkisi öne doğru verilir. (az frenleme sağlar)

ancak ikinci kademeyi açarsan eec (electronic engine control) gazı arttırır(gaz kolu hareket etmez) ve daha fazla itki öne iletilir yani daha çok frenleme yapılır. Ancak bu motorun ömründen yer(yani ömrünü kısaltır) ani gaz artışı ters yönde hava akışı VSV ve VBV lerin anormal çalışması elbette sistemi olumsuz etkileyecektir ancak uçağın sağ sağlim durması daha önemli tabi.

Tabi flight idle ground idle konusundan bahsetmeyeceğim tepki gücüne istinaden.

airbuslarda ise 320 lerde farklı 330 larda farklı uygulama var ama mantık aynı diyebilirim.

ha uçak reverse thrust kullanmadan duramaz mı gayet de durabilir bu piste pistin durumuna pilota bağlı ancak şirket prossedürleri kullan diyorsa kullanılır.

T/R(thrust reverser) sistemi arada arıza yapan bir sistemdir tek motor deaktive şekilde de uçak uçuşa verilir gayet de güvenlidir ancak iki motorda arıza ise uçak nogo duruma düşer yani uçakta en az bir motorun T/R sistemi mutlaka aktif olmak zorundadır havacılık el kitabında bu şekilde yazar ve uygulanır. pilot kullansa da kullanmasa da en az birisi aktif olmak zorundadır.

Bunların yanında quantas havayolunun yaptığı bir araştırma var motorun ömrü uzun olsun ben fren balatalarını değiştireyim şeklinde bir uygulaması olmuş ve hiç t/r kullanmamak daha ekonomik olduğuna kanaat getirmişler şirket prosedürlerine işlemişler ve o kadar ki pilotlar t/r kullanmaya kullanmaya sistemin varlığını bile unutmaya başlamışlar taaa ki uçaklardan birisi pistten çıkana kadar sonra pilotlara neden t/r kullanmadınız diye sorduklarında aklıma gelmedi cevabını vermiş pilot böylece boşver abi ekonomiyi, biz sağ sağlim durduralım uçağı diyerek o uygulamadan da vazgeçmişler.

özet: her inişte t/r kullanılır, motor ömründen yer, sık kullanma diye bir olay hali ile yok her uçuşta kullanılıyor.
  • basond  (10.01.19 21:17:55) 
sik kullanimin motorla alakali bir probleme kisa vadede sebep oldugunu zannetmiyorum. en azindan mevcut sirketimde gecirdigim 8 senelik calisma suremde TR kullanimi nedeni ile motorda bir ariza gormedim, duymadim.

TR kullanimi sirket politikasi ile de alakali.
eskiden fren maliyetleri yuksekti ancak gunumuzde iyice ucuzlamis durumda. TR kullanimi sirasinda harcanan yakit, motor uzerinde olasi asinma, FOD riski gibi durumlari dusununce fren kullanmak maliyet acisindan daha mantikli gorunuyor. autobreak, kisa pistler, surtunmenin az oldugu zemin kosullari (kar, buz, yagmur vs.) gibi durumlar da isin icine girince duruma gore hareket edilebiliyor.
  • a340  (11.01.19 09:38:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.