[]

bir spor sorusu da benden (body building)

full body çalışıyorum. spor salonunun herkes için önerdiği, önceden hazırlanmış bir program var. broşür halinde onu verdiler.

full body için;
1)warm up (ısınma, kardiyo)
2)squat with dumbells or kettlebell/selected leg press machine
3)lat pull down machine (sırt, omuz, kol vs.)
4)chest press machine (göğüs vs.)
5)sit-up machine (karın vs.)

sorularım şunlar;

1) bu programda niye ağırlık kaldırma yok? yani klasik dumbell, halter vs. bunlar olmadan kol olur mu? sadece 3. bölümde kollar biraz çalışıyor gibi.

2) kilo vermek istemiyorum. zaten skinny bir adamım. he yağ yakmak elbette olabilir. onları kasa dönüştürmek olabilir. bunun için almam gereken kaloriyi, diyeti nasıl belirleyebilirim? keşke bir de diyet listesi verselermiş. hangi besinlere yönelmeliyim?

3) ağırlık veya tekrar arttırımını nasıl yapabilirim? mesela haftada 3 kg arttırsam mı veya abs için 3 tane fazladan mekik gibi.

teşekkürler.

 
1: Kolunu kullandığın her çalışmada koluna zaten ekstra bir gerilim uygulanıyor. Misal dumbell curl yaparken kas boyunu uzatıp kısaltarak konsantrik kas kasılması sağlarsın ama mesela kolu hiç bükmeden, misal deadlift kaldırırken elinde tuttuğun ağırlık yerçekimine doğru direnç gösterirken kas boyu uzar, bu sefer de eksantirik kas kasılması yaşatmış olursun, kolun yine gelişir, hatta curl yaparken 15 kiloyla stres yaşatırsın deadlift yaparken 150 kiloyla stres uygularsın, yani daha fazla yük bindirmiş olursun daha fazla gerilime maruz kalır kasların gelişim de ona göre olur. Aynı şekilde lat pull down yaparken de düz tutuşla ağırlığı aşağıya çektiğinde triceps'in, ters tutuşta da biceps'in çalışır. Ha programın genel olarak dandik ama onu da söyleyeyim.

2: İnternette kalori cetvelleri var oradan gerekli bilgilere göre ihtiyacın olan kalori miktarını belirleyebilirsin. Yağı kasa dönüştürmek dediğin şey bir paket tereyağını 1 kilo antrikota dönüştürmek gibi bir şey oluyor. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Sen ağırlık çalışıp yemek yiyip et inşa edeceksin, yağlar o arada yanar ikisi farklı olaylar.

3: Ben genel olarak olarak son setin son 2-3 tekrarı çok rahat çıkmaya başladığında ağırlık artırılması taraftarıyım. Yyani 4 set 10 tekrar yapıyorsan, dördüncü set sonrası hala 2-3 tekrar yapacak gücün varsa o ağrlık seni zorlamıyor demektir.
  • angelus  (09.01.19 14:53:48) 
1)ağırlık yok derken? Bu makinelerin bir ağırlık kapasiteleri var. Spora yeni başlayan biri atıyorum 70kg olsun chest press machinede 15 kademeden ancak 3-5. Kademeleri kullanabilir. Bu aletler sizin dummbell ve barbella göre hareketleri daha düzgün yapmanızı sağlar son kademesi yaklaşık olarak 80 kg bench presse tekabül eder.
Kollar çalışmıyor derken? Chest press machine dar tutuşta iyi bir triceps ve lat pull down çok iyi bir biceps çalıştırıcısıdır. İzole hareketlere göre yeni başlayanlar için daha iyi bir pump sağlar.
Aslında kas hacminden ziyade powerliftingin 3 ana hareketindeb biri olan ve kompleks çalıştırıcı olan deadliftte eklenmeli çalışmaya.
2) yap kasa dönüşmez bu yaygın olan bir yanlış. Zayıf bir adamsan proteini yaklaşık olarak kilonun 2 katı karbonhidratı da 5 katı alırsın yağı da 0.8 katı. Fakat bu kadar karbonhidrat yüklemesi yapar da hayvan gibi çalışmazsan yağ birikimin olur. Ha ben gevşek çalışırım dersen kalori hesabı yapabilir veya karbonhidratı kabaca yaklaşık 3 kat uygularsın. Nasıl beslenirsin?
-hayvansal protein (yumurta, et, tavuk, fermente sucuk, balık)
-karbonhidrat (pirinç, makarna, bulgur, erişte, mantı, ekmek, kuru meyveler)
-yağ (tereyağı, zeytinyağı, ayçiçek yağı, balık, kuruyemiş)
-diğer (meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar)
3) bu senin kapasitenle çalıştığın kas bölgesiyle alakalı olarak değişir. Deneyerek bulabilirsin. İnsan kendini gözlemleyerek artık artırmalıyım diyor. Yüksek kilolara çıkınca bu süreç genellikle uzar. Sabit bir kriteri olmadığından buna vücudun karar verir. Kaldırabileceğin max yükleme overload için en uygun seçenektir.
Diğer şeyler için mesaj atabilirsin.
  • neysene  (09.01.19 15:01:17) 
@angelus teşekkür ederim.

2. için kalori cetvelleri var, biliyorum ama bana ne kadar gerekli olduğunu bilmiyorum. yani ne kadar tüketmeliyim toplamda 1500 mü, 2000 mi gibi. boy kilo bazında bir hesaplaması olmalı. aynı zamanda uyguladığım programla da ilişkisi olmalı diye düşünüyorum. örneğin bu programda ne kadar kalori harcarım ve kendi özelliklerime (boy, kilo vb.) göre ne kadar kalori almalıyım bunu bilmiyorum.

3. için ise ağırlık ne kadar artmalı?
  • Sour  (09.01.19 15:02:37) 
@neysene bu program hergün uygulanabilir mi?


  • Sour  (09.01.19 15:05:49) 
1 olur.
2 diyet değil sağlıklı besleneceksin. bol beslen sağlıklı beslen löp et olsun.
3 progressive overload ile de takip edebilirsin. @sage reisin entrysini paylaşacaktım ama kendisi o güzel atlara binip gitti. kısaca 3x12 yapıyorsan bi hareketi, ilk yaptığında en hafiften başlıyorsun. 3 set 12 tekrar çıkınca ağırlığı en ufak değerde artırıyorsun o hareketi tekrar yaptığın zaman. 3x12 çıkmadı son set 10 tekrarda kaldı veya son seti çok zor tamamladın, aynı ağırlıkta tekrar yapacaksın sırası geldiğinde. bunu her her şeye uygularsan, çalışman gereken ağırlıkta çalışmış olursun her zaman. yeni başlayanlar için hamlık ağrısını önlemek için de çok mantıklıdır aslında ama salon hocaları bilmez, bilse de sallamaz.

4* aç yutuptan izle hareketlerin doğru formlarını öğren. yeniler çok sakatlanıyor sırf bu yüzden.
  • hasmetizm 2046  (09.01.19 15:06:35) 
Ne kadar kalori harcadığını bilemezsin, yani ölçen cihazlar var tabii ama nokta atışı şeklinde değil. Zaten sana vereceği kalori miktarı, sen verdiğin bilgilere göre ortalama bir miktar olacak; yani kaç gün çalıştığına yaşına kilona boyuna posuna vs şeklinde ortalama bir miktar verecek, gerisini sen gözlemleyerek değiştireceksin. Misal sana 2500 kalori verdi, 1 ay bu kaloriyle beslendin bi değişme olmadı, kalori artıracaksın; ya da 4000 kalori verdi ama çok hızlı yağlanmaya başladın, ki kas kütlesi artarken yağ da artar ama belli bir oranda artar. Eğer çok hızlı artıyorsa kalori düşürürsün. Bunlar hep deneme yanılma yöntemi hepimiz birer eşsiz makineyiz, sistemimiz de birbirinden farklı, kendimize en uygun olanı deneyerek bulacağız.

Esasında ilk cevabımda var bunun cevabı; son setin son tekrarını zorlanarak çıkaracağın bir ağırlık seçmelisin. Misal 50 kiloyla dördüncü setin son tekrarları rahat çıkıyorsa, rahat çıkmayan bir ağırlık seçmelisin. Bunun için aslında RPE dediğimiz bir sistem var ama oraya çok girmeyeyim şimdi onu öğrenirsen birçok şeyi halledersin kafanda.
  • angelus  (09.01.19 15:12:25) 
Aslında daha güzel ve daha verimli program yazılabilirdi.
Bu arada fitness için önemli kilit noktalar:
-postür, doğru form (sakatlık ve overload için olmazsa olmazdır)
-overload (kas kütlesi artırımı ve güç kazanmak için şarttır)
-hayvan gibi çalışıp yemek yemek (yine kas kütlesi ve güç kazanmak için ilk şarttır)
-vücuttaki tüm kas gruplarını ayırt etmeden çalışmak (şekli şemali bozuk olmamak ve diğer kas gruplarına olan etkisi nedeniyle overloadu aksatmaması için şarttır)
  • neysene  (09.01.19 15:22:08) 
2) Alman gereken kaloriyi hesapladıktan sonra myfitnesspal isimli uygulamayı telefonuna indirip, gün içinde yediklerini oraya girip hem kalori takibi hem de makro takibi (protein-karbonhidrat-yağ) yapabilirsin. Ben çok faydasını görüyorum. Özellikle yeterli miktarda protein aldığımdan emin olmamı sağlıyor.

Ayrıca bu basic programlar zaten vg ye yeni başlayıp da neyin ne olduğunu kavrayana kadar geçen sürede adapte olmaya yarıyor.
Bizim salonda da buna benzer bir program veriyorlar ama en fazla 18 antrenman sonunda program değişiyor.
Trainer lar uyuz değilse onlardan hem program için hem de formun için yardım isteyebilirsin. Makineler hadi neyse ama özellikle squat, deadlift vb hareketlerde formun düzgün değilse sakatlanmak kaçınılmaz hale geliyor.

Bir de biraz araştırma yapmanı öneririm, misal ağırsağlam ve fitekran websitelerinden yararlanabilirsin, özellikle beslenme konusunda. Kalori hesaplama araçları da var bu sitelerde, en azından bir başlangıç için iyi olur.
  • peggy  (09.01.19 16:56:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.