[]

Türkiye'de neden rehin dükkanı (pawn shop) yok?

Güzel bir sistem aslında, bir şeyi satmıyorsun, bir süreliğine veriyorsun ve karsılıgında para alıyorsun, o sürenin bitiminde belirlenen miktarı getirmezsen o cihaz-ürün artık her neyse rehin dükkanının oluyor.

Türkiye'de uygulanabilirliği neden yok?


 
rehin dükkanının nesi güzel?

rehin dükkanını hangi kesim kullanacak? sence bu kesim rehnettikleri ürünleri geri alacak parayı toparlayabilecek mi? kimin işine yarayacak, kimi elindeki mallardan edecek?

kaldı ki, bu sistemin bir benzeri zaten mevcut. insanlar fatura üzerine telefon alıp satıyor, borcu nakde çevirmiş oluyorlar. bu güzel bir sistem mi?
  • lesmiserables  (06.01.19 16:03:23) 
@lesmiserables

daha iyisini sunamadığın sürece evet güzel bir sistem.
  • Techsavvy  (06.01.19 16:04:20) 
daha iyisi zaten var. para ihtiyacın varsa kredi çekebilirsin. en azından koşullar belli, denetlenebilirliği var.


  • lesmiserables  (06.01.19 16:05:14) 
tefeciler zaten çok yaygın. rehin dükkanları olsa kurumsal olurlardı tefeciler.

türkiye gibi hukuk anlayışı yerleşmemiş bir ülkede felakete davetiye olurdu bence.
  • paintov  (06.01.19 16:31:51) 
Neden yok bilmiyorum ama iyi ki yok. Mafyalaşma olurdu muhakkak.


  • farabi  (06.01.19 16:55:30) 
kredi çekmekle rehin dükkanının ne alakası var? düzgün bi işiniz, temiz bi kredi siciliniz varsa bile kredi çekmek için yüz bin prosedürle uğraşmanız lazım, yoksa zaten geçmiş olsun. krediyi ödeyemezsen icra var, belki hapis. rehin dükkanına ise zaten gözden çıkardığın bi şey veriyosun ödeyemezsen de elinden giden tek o eşyan oluyor sadece. bi de krediden çok farklı amaçlara da hizmet edebilir. mesela elinde ilginç bi eşya var koleksiyoncuların, antikacıların vs. ilgisini çekebileceğini düşünüyorsun gidip oraya toptan satmış oluyosun o da isteyene perakende veriyor, yani isteyen herkesi elindeki her türlü eşyayla bir nevi toptan satıcıya dönüştürüyor. gayet güzel bi sistem.

neden ülkemizde yok sorusu ise aslında son dediğim şeyle ilgili daha çok. mesela amerikalının elinde şansa dededen kalmış bi beyzbolcu kartı oluyor gidip satıp 10 numara para kazanıyor, türkiye'de rehinci olsa adam öyle bi şeyi alsa kime satıcak? çok zor müşteri bulması. abd'ye falan kıyasla ülkemizde çok küçük kalıyor böyle koleksiyonculuk işleriyle ilgilenen insan sayısı. bizde anca mücevher, beyaz eşya vs. gibi net bi değeri olan işler gider öyle olunca da rehinci açmak anlamsızlaşıyor tabi. benim yorumum bu, kültür farkı.
  • semaforo de medianoche  (06.01.19 17:10:30 ~ 21:41:48) 
kredi denmiş de ikisi bambaşka. Rehin olayında bir şey veriyorsun karşılığında para alıyorsun, kredide bir şey vermeyip para alıyorsun, faiziyle ödüyorsun.
ben daha öğrenciyken kredi çektim, banka güvendi verdi, rehinciye verebilecek bir şeyim yoktu ki.

Türkiye'de neden yok bilmiyorum, bizde 2. el olayı da pek yaygın değil mobilya beyaz eşya hariç. Yeni yeni biraz daha yaygınlaşıyor bu letgo ile dolap.com vs ile ama pek fiziksel dükkan yok gidip kıyafet, ayakkabı satabileceğimiz. Kültür farkının etkisi var bence de biraz
  • senolll  (06.01.19 21:02:54 ~ 21:03:10) 
urunu rehin dukkanina vermek yerine ikinci el olarak satmak daha mantikli. daha yuksek bir ucrete ihtiyaci olan birisine satmis olursun.


  • crucio  (06.01.19 21:54:02) 
@crucio son yıllarda online alışveriş yaygınlaştı ama ondan öncesinde öyle kendi kendine müşteri bulmak kolay mıydı değildi tabi. o yüzden insanlar bildikleri en iyi müşteriye yani rehin dükkanı ve benzer konseptli yerlere gidip satıyolardı eşyalarını. ayrıca her zaman amaç satıp para almak değil bazen de insanlar acil nakit ihtiyacı için satıyorlar sonra eline para geçince eşyalarını tekrar almak amacıyla.


  • semaforo de medianoche  (06.01.19 22:06:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.